alvaro99 Opublikowano 28 Marca 2018 #1 Opublikowano 28 Marca 2018 Witam! Posiadam stary kocioł zasypowy z instalacją jak na schemacie poniżej: Chciałem zadbać troszkę o kocioł i wodę która się nagrzeje do 45*C puścić nie przez bojler tylko bezpośrednio na piec (oczywiście wtedy kiedy elektrozawór będzie zamknięty czyli woda w bojlerze będzie odpowiednio nagrzana). Co proponujecie wstawić w miejsce zaznaczone na zielono, żeby w przypadku kiedy bojler będzie nienagrzany (zawór otwarty) woda nie biegła przez bypass tylko przez bojler?
gmaj22 Opublikowano 28 Marca 2018 #2 Opublikowano 28 Marca 2018 Elektrozawór już kupiony? Czy jest w bojlerze miejsce na czujnik temp. cwu? Nie jestem pewien, czy te "oszczędności" sie opłacą, bo w momencie braku przepływu przez bojler, tracisz ochrone powrotu.
alvaro99 Opublikowano 28 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 28 Marca 2018 Elektrozawór już kupiony? Czy jest w bojlerze miejsce na czujnik temp. cwu? Nie jestem pewien, czy te "oszczędności" sie opłacą, bo w momencie braku przepływu przez bojler, tracisz ochrone powrotu. Tak kupiony, jest miejsce i działa to dobrze ze sterownikiem. Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi... chciałbym zrobić tak żeby w przypadku braku przepływu przez bojler gorąca woda z kotła (rozgrzany powiedzmy do 55*C) nie trafi najpierw na grzejniki tylko będzie robić krotki obieg i dobierać trochę zimniej z kaloryferów, a tak to cała zimna z kaloryferów musi przejść przez kocioł. Może w miejsce zielone wstawić zawór klapowy?
sambor Opublikowano 28 Marca 2018 #4 Opublikowano 28 Marca 2018 W miejsce zielone wstaw rurkę z zaw grzybkowym lub zasuwą regulującym przepływ przez ten zielony obieg , pomysł jest dobry, tylko wykonać to też trzeba prawidłowo
alvaro99 Opublikowano 28 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 28 Marca 2018 Czyli myślisz jeszcze inaczej, żeby zostawić jednak zasuwę i wolny przepływ w małym stopniu żeby pomimo otwartego elektrozaworu i tak część wody gorącej przeszła na powrót żeby nie wychłodzić całkowicie kotła wodą z wężownicy... też dobry pomysł. Co masz na myśli prawidłowe wykonanie? Mam wstawiony zawór zwrotny przed elektrozaworem.
alvaro99 Opublikowano 30 Marca 2018 Autor #6 Opublikowano 30 Marca 2018 Jak radziłbyś zrobić to podłączenie? Powiem tak, od pieca do bojlera lecą rury 2", potem zrobiłem redukcję na 3/4" z uwagi na to, że bojler takie ma przyłącza. W którym miejscu zrobić zasuwę i połączyć zasilanie z powrotem na rurach 2" czy na 3/4"? Jak zrobię trójnik na 2" to boję się, że bojler będzie się nagrzewał wieki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.