Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Przyłączenia Kotła

fresco

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim.

To mój pierwszy post tutaj i jako, że moja znajomość techniczna jest na poziomie "nowicjusz", proszę o wybaczenie w razie złych określeń.

Jestem na etapie wymiany kotła CO, starego ponad 20 letniego śmieciucha, na piec HT HIT PELLET z dofinansowania.Wkład własny 3,5 tyś zł

Podczas zebrania informacyjnego kilka osób zakwetionowało schemat podłączenia, chodzi obrak zaworu czterodrogowego-tylko trójdrogowy i wymiennik.

Generalnie okreśłono (petęci) schemat za przestarzały i nieefektywny.

Chciałbym się dowiedzięć od serszej grupy osób, czyli Was,  czy faktycznie jest to "bóbel" ?

Dodam że moja instalacja składa się z grzejników żeliwnych dwa piętra oraz jedno piętro konwektory. W jednej łazience podłogówka podłączona do całej instalcji. Posiadam też solary wraz ze zbiornikiem 250-300loraz terma na gaz, którą plnuję po instalcji kotła zlikwidować. 

poniżej zdjęcie schematu

post-78592-0-28511500-1521573079_thumb.jpg

Dziękuje za każdą uwagę.

Opublikowano

Oczywiście że sam schemat zawiera klika błędów i to poważnych.Jaki jest sens stosowania wymiennika płytowego w tego typu instalacji?gdzie kocioł na paliwo stałe pracuje w układzie zamkniętym.

Stosuje się go gdy chce się rozdzielić instalacje-kocioł na paliwo stałe w układzie otwartym a np.kocioł gazowy+instalacja w zamkniętym.Nie wiem czy jest sens w tej sytuacji wskazywać błędy tego schematu)

Opublikowano

Dzięki za wskazówki.

Może i tańsze ale z informacji jakie otrzymałem z UM, montaż będzie tylko w tej konfiguracji  :( .

Ewentualne modyfikacje już na własny koszt. 

Odnośnie zaworu czterodrogowego, w czym jest on problematyczny przy tym rozwiązaniu?

Opublikowano

Ostatnie, być może lamerskie pytanie. :)

Czy takie, już poprawione, rozwiązanie jest stosowane w instalacajch otwartych jak i zamknietych?

Opublikowano

Ostatnie, być może lamerskie pytanie. :)

Czy takie, już poprawione, rozwiązanie jest stosowane w instalacajch otwartych jak i zamknietych?

Tak tylko jeżeli chodzi o układ zamknięty to producent musi dopuszczać swój kocioł do pracy w układzie zamkniętym

Opublikowano

Jestem trochę zdezorientowany gdyż w naszym UM twierdzą, że zastosowanie wymiennika jest wymogiem producenta i tu cytuje " ma on zabezpieczać przed dostaniem się do kotła niepożądanych elementów czytaj. produktów korozji instalacji:/. Ale przecież to nie filtr!

Poniżej załączam jak wygląda instalacja obecnie. Dodam ze do pieca dopięty jest CWU z solarami.

Wygląda to dość dziwnie ale jedna rura zasilająca w ciepło znika w ścianie i prawdopodobnie w którymś miejscu odchodzi do naczynia nie widać gdzie, naczynie samo też jest zabudowane :/ wychodzi tylko z sufitu w piwnicy rura zwrotna. Jest tu możliwość aby to zamknąć wymiennikiem?

post-78592-0-41450700-1521738155_thumb.png

Opublikowano

Pierwsze słyszę aby producent kotła wymagał wymiennika płytowego.Jedyne co producent "wymaga" chcąc aby użytkownik miał gwarancję na kocioł to zabezpieczenie kotła przed korozją niskotemperaturową co można osiągnąć na kilka sposobów np.:pompa kotłowa,zawór 4D,zawór temperaturowy a także wymiennik płytowy.

UM tworzy jakieś śmieszne teorie, już widać po tym chorym schemacie z pierwszego postu jakie ma kompetencje.

Domyślam się że ta "bula" na wyjściu zasilania z kotła to zawór różnicowy a nie powinno go tam być,instalacja jest niebezpieczna.

Gdyby koniecznie miał być wymiennik płytowy to schemat jak w załączniku.Nie ma potrzeby aby kocioł pracował w układzie zamkniętym, można zamontować naczynie wyrównawcze otwarte w pomieszczeniu gdzie kocioł aby tylko było w najwyższym punkcie ponad zasobnikiem bo on zapewne wyższy od kotła+termometry(głównie na powrocie do kotła i za wymiennikiem płytowym aby wiedzieć jaka temp.idzie na instalacje)

post-32948-0-23953300-1521748610_thumb.jpg

Opublikowano

W chwili obecnej instalacja jest  wyłączona i czekam na montaż nowej wraz z kotłem. Według powyższego rysunku założono nowe naczynie wzb. i tu ok.ale co ze starym? Nie jestem fachowcem, ale zamknięcie grzejników z drugim naczyniem wzb. przez wymiennik płytowy to "średni" pomysł? I co jest największym błędem  w pierwszym  rysunku, domyślam, że niepotrzebne straty ciepła przez wymiennik płyt.?

Opublikowano

1)Jak zawór temperaturowy to nie wymiennik płytowy albo albo.

2)Jaką funkcję ma pełnić zawór mieszający(ZTS) ten co jedno odgałęzienie do zasobnika a drugie do wymiennika płytowego?działa jako zawór rozdzielający przy takim podłączeniu

3)Powrót z wężownicy jest wpięty w rurę zasilającą zamiast do powrotu z wymiennika

4)Pompy przy wymienniku płytowym mają do niego tłoczyć a nie ssać

Opublikowano

Ad. 2/ domyślam się , że to rozwiązanie zerżnięte z gazowych kotłów wiszących i 3D jest tutaj bardziej zaworem przełączającym jako że obieg CWU nie ma własnej pompy.

3 i 4/ Brawo! Już myślałem, że umknie i szykowałem się się do wytknięcia tego. :)

Przy tego typu "projektach" z dofinansowaniem decydujący głos ma "towarzystwo wzajemnej adoracji" złożone z sprzedawcy kotła i armatury, urzędników gminnych oraz wykonawcy instalacji. 

Opublikowano

Przedstawię im Wasze uwagi i zobaczymy co UM na to. na tą chwilę twierdzą że taki schemat to wymóg producenta kotła, ale ten sam kocioł montowany jest w kilku innych gminach i w każdej inny schemat. :) Wiele osób już zrezygnowało z projektu w tym roku i woli poczekać, na nowe rozwiązania, za rok. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.