Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Nie Pracuje

remzs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż jakies 2h temu przestala pracować pompa i nie wiem czy to wina sterownika co ów 3letniej pompy (tech) kocioł firmy elektromet. Próbowałem restaru ustawien fabrycznych, uruchamiania pompy z trybu ręcznego.

Woda ze zbiornika wyrównawczego dopuszczana jest regularnie. Jakies sugestie?

Opublikowano

Problem w tym że ten kabel jest niestandardowy, coś na zasadzie kabla zasilającego do komputera stacjonarnego

Opublikowano

Na szybko wepnij kawałek przewodu do tej wtyczki komputerowej i do prądu chyba że masz taki kabel gotowy ja mam leży cały czas w kotłowni .L i N to te dwa obok siebie tam podłącz 230 V .Ten przy skosie to uziemienie .Można też otworzyć puszkę na pompie i tam wpiąć swój przewód  :D

post-57460-0-81587700-1521323368_thumb.png

Opublikowano

No własnie próbówałem, pompa nawet nie ruszyła. Z tego co wiem to powinna być tam jakas srubka z dostepem do wirnika ale ni c^^ nie widać owej. Czyżby pompa po niecalych 3 latach odmówiła posłuszeństwa?

Opublikowano

Nie ma śruby jak tu  :D

post-57460-0-91167300-1521325643_thumb.png

Opublikowano

Mój Grundfos L2 padł już po tygodniu. Więc trzy lata to całkiem prawdopodobne. A jak na krótko nie rusza to z cała pewnością padła.

Opublikowano

Nie ma śruby jak tu  :D

U mnie na miejscu tej śrubki jest wyświetlacz, chyba że mogłem coś przeoczyc  :lol: . 

Co do tego zaworu róznicowego to co mam tam też młotkiem gumowym puknąć?  :blink:

Opublikowano

Może kondensator się wysypał :D  To masz elektroniczną pompę?

Opublikowano

Srubka jest do odpowietrzania ale ty masz elektroniczną pompę które przeważnie mają automatyczne odpowietrzanie na najwyższym biegu lub specjalnym progranie jak np Willo

Opublikowano

W tych elektronicznych pompach najczęściej pada sterowanie. Natomiast rzadko problem mechaniczny. Możesz jedynie jeszcze sprawdzić połączenie przewodu w sterowaniu pompy. 

Opublikowano

Może kondensator się wysypał :D  To masz elektroniczną pompę?

No tak na to wychodzi ze jest elektroniczna, podłączona do pieca.Mam bezpiecznik STB, pod plastikową osłonkąna boku pieca raz zdarzyło sie podczas ontażu przez hydraulika ze piec sie zagotował i wystarczyło wcisnąć ten zwornik czy jak to sie nazywa. Na ten moment ten zwornik wyskoczył i nie chce zaskoczyć zeby sie schował. Temperatura na piecu od 2/3 godzin utrzymuje się na poziomie 100stopni.

Tyłko ja was proszę nigdy wiecej gumowego młotka bo mi wyświetlacz pęknie  :lol:

Opublikowano

Bezpiecznik nie chce się schować bo masz 100 stopni. Musisz w jakiś sposób pozbyć się nadmiaru ciepła.

W twojej instalacji masz tylko tę jedną pompę ?

Opublikowano

Tak jest jedna pompa. Teraz mam komunikat na sterowniku "czujnik CWU uszkodzony", przyczyna sama sie znalazła po ostudzeniu pieca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.