Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Solid Bio 14 Kw

lisek311

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam kocioł Sas Solid Bio o mocy 14 kW na sterowniku TECH ST-550 a do tego w instalacji bufor 500 litrów. Walczę z ustawieniami gdyż w opcji PID kocioł pochłania ogromne ilości paliwo około 60 kg na 24h. Aktualnie przesyłam moje ustawienia do których doszedłem metodą prób i błędów może komuś zaoszczędzi to czasu spędzonego w kotłowni i razem dojedziemy do jakiś wniosków.

Podawanie- 2 s

Przerwa - 12 s

Wenyyalacja - 35 % ( ustawiałem metoda skandynawską świecenie latarką w czopuch którą opisał Sambor a właściwie przetłumaczył)

Temp. zadana - 65 stopni

Temp załączenia pomp - 55 stopni

Bufor góra 52 stopnie

Bufor dól - 50 stopni 

Ogrzewanie podłogowe temp. ustawiona na rozdzielaczu 3d - 24 stopnie

Piec chodzi w opcji wygaszanie.

Opublikowano

Witam od kiedy palisz w tym kotle,ile ogrzewasz powierzchni,ja jestem na kupnie takiego samego a ty mnie zraziłeś 

tak dużym spalaniem a jak zachowuje się palnik sam się oczyszcza nie ma z nim kłopotu.

Opublikowano

Palę zbyt krótko żeby coś więcej o nim powiedzieć a to że trzeba będzie ustawić i z tym zejdzie to się liczyłem niby recalart sterownik bardziej rozgryziony więc może lepiej go weź ale chyba Sas już z nimi nie współpracuje. Tech robi dobre sterowniku tylko trzeba poustawiać więc pierwszy rok w kotłowni. A piec spalił mi od 25 lutego 535 kg więc wyszło mi na manuału 33 kg na dobę więc jeszcze trzeba 13 kg gdzieś zgubić.

Powierzchnia 105 mieszkalnej + garaż

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zastanawia mnie jeśli mam na powrocie między buforem a kotłem wstawiony zawory termostatyczny 50 stopni to czy nie powinienem ustawić temp. załączania pomp na 50 stopni. Powrót do kotła wraca mi 40 stopni

Opublikowano

witam czy możesz podać więcej parametrów, czy masz regulator pokojowy, ja mam bio compacta 10kw z st 550 ale nowy dom i jeszcze nie ocieplony cały i w te zimne dni palił prawie 30kg na dobę, teraz jak jest ciepło to wyszło mi 18kg, palę z PID, ale pozmieniałem trochę parametry. jak możesz LISEK podać więcej parametrów to wklepie i wypróbuje coś może wspólnie zajdziemy. pozdr

Opublikowano

Mam regulatory w każdym pokoju techa st294 i do tego na każdej pętli zawory termostatyczne na rozdzielaczu

Opublikowano

A może problemem jest że piec pomimo ustawionej temp zadanej 65 praktycznie pracuje w temp. 55 stopni jak dogrzewa bufor jak tu zrobić aby pracował wyższa może to pozwoli zaoszczędzić na opale

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.