Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Węgiel Rosyjski Czuk I Wysokokaloryczny - Opinie

makra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zastanawiam się ze znajomymi nad zakupem jednego z powyższych węgli, w ilości hurtowej ze skladu w Kiełczówce kolo Moszczenicy. Próbek nie oferują. Zanim znajdę skład z detaliczną sprzedażą i kupię coś na próbę, może ktoś z kolegòw napisze o tych węglach? W necie nic nie mogę znaleźć.

Opublikowano

Jak to,nie można wziąć 50 czy 100kg na próbę?Kupisz 3 czy 4t wrzucisz do kotłowni i możliwe że będziesz to z powrotem wyciągał,bo będzie szajs.Jeżeli to rzeczywiście węgiel rosyjski/syberyjski/ to nie jest zły,na poziomie Piasta,może ciut lepszy,ale jesli ukraiński a sprzedawany jako rosyjski to odradzam.Ale tak czy tak najpierw bym spróbował.

Opublikowano

To skład firmy Constra. Dzwoniłem. Sprzedaż tylko hurtowa, min 25 ton. Detal mają chyba tylko w Siedlacach. To pewne, że znajdę w końcu kogoś kto bierze od nich i sprzedaje detalicznie. I próbka będzie. Na tą chwile nie mam czasu jeździć i szukać.

Ale dziękuję za wszelkie oceny i opinie. Cena fajna i parametry na papierze też. Ja sam chętnie bym przygarnął 12 ton. ( dwa domy). A cena Sobieskiego na składzie w Piotrkowie to 720 PLN, Piasta/Bobrka 840 PLN za orzech. Jest nad czym myśleć.

Opublikowano

485 netto Czuk i 515 netto Wysokokaloryczny. Co miesiąc uaktualniają cennik na swojej stronie. Wszytkie sorty w jednej cenie.

Opublikowano

Czuk pali się bardzo czysto, zostawia ok. 5% sypkiego,jasnoszarego popiołu.Nie dymi i nie smoli kotła. Łatwo sterowac mocą,nawet micne domkniecie pp nie powoduje problemow-nie gasnie i nie smoli.Realnie ok. 26MJ,czyli rewelacja jak na wegiel plomienny. Poniewaz do najlepszy na swiecie wegiel do indywidualnych kotłów,handlarze wiekszosc ruskich wegli nazywaja Czuk.

Opublikowano

Źle podałem nazwę jednego z węgli po 840 zł. Chodziło o Piekary nie Piast. W cenniku podają Bobrek/Piekary. Czyli dobre węgle.

A wracając do tematu, w cenniku Constra dla niby Czuka  podaje parametry 24/23-10-04 (groszek) więc chyba realnie. Dla wysokokalorycznego 26-10-03. I to wszytkie dane o tym towarze.

Jak znajdę skład w okolicy z tymi węglami to przywiozę, popalę i napiszę dopiero.

Szkoda, że nie chcą rozłożyć ewentualny załadunek na 2, 3 kursy. Ale sąsiad teścia ma wagę 50 ton, więc da się podzielić jakoś samemu hehe.

Opublikowano

To ani "czuk" nie jest Czukiem (z taaakim popiołem), ani wysokoenergetyczny nie jest wysokoenergetyczny. Sosnica, Marcel to są węgle wysokoenergetyczne - 30MJ, a nie nędzne 26. I 2 razy mniej popiołu.

Opublikowano

Za 630 zł za tone to ja biorę to "nędzne" 26MJ i 10% popiołu. Sobieski w Piotrkowie 720 zł. Niech go sobie nazywają SuperPowerEnergetycznym nawet. Marketing. Oby te parametry tylko nie były z kosmosu.

Kupowanie w Polsce dużej ilości węgla dla siebie to ryzyko. Takie to normy mamy. Ja ludziskom nie opchnę jakby był niewypał. A składy węgla jak najbardziej.

Mała dygresja o brunatnym z Bełchatowa. Na stronie kopalni parametry niezmnienne, a jak ludzi spytasz co kiedyś kupowali, a co teraz to jest przepaść ponoć.

Opublikowano

Ruscy podają ciepło spalania, a Polacy wartość opałową. Więc sie makra zastanów, bo z tych 26, jak wyrzucisz kamienie, przerosty i skorygujesz wartość opałową zrobi sie węgiel droższy od Sośnicy, licząc ile ciepła z tego uzyskasz.

Opublikowano

Ruscy podają ciepło spalania, a Polacy wartość opałową. Więc sie makra zastanów, bo z tych 26, jak wyrzucisz kamienie, przerosty i skorygujesz wartość opałową zrobi sie węgiel droższy od Sośnicy, licząc ile ciepła z tego uzyskasz.

A ile ton tego ruskiego spaliłeś, że takie kategoryczne opinie wydajesz?

Podjedź do mnie i weź sobie na próbę. Dam Ci wiadro gratis.

Bo ten co kupuję z Energo-Bielska to ma na pewno.

Kamieni i przerostów brak.

Ciepło spalania to podają w czeskim brązowym.

Opublikowano

Nie wiem na czym opieracie swoje opinie o tych weglach. Chcialbym żeby napisał też ktoś kto tym popalil. Tutaj czytam co chwile że ktos "ruskiem" pali. Ja ruskiego jeszcze na oczy nie widzialem. Nie jestem szaleńcem żeby 25 ton węgla w ciemno brać.

To tylko luźna dyskusja oczywiscie. Dlatego każdy wpis jest ok.

Znów dygresja. Jeden z kolegow w pracy nie chce sluchać o ruskim węglu a ekogroszek Stabek bedzie brał, czyli ze wschodu jak teraz czytam.hmmm.

Zachęcam do wpisów starych zjadaczy tego ruskiego, nędznego, kradzionego na Ukrainie węgla. Praktyków po prostu.

Opublikowano

Dodam jeszcze, że ja fanem tego co rosyjskie nie jestem. Tylko chcialbym coś hurtowo kupić, czyli taniej, bez posrednikow. A tylko ten terminal z rosyjkim węglem mam pod nosem. I kopalnie Belchatów z brunatem.

My lepiej przyzwyczajajmy się do zagranicznych węgli hehe. Prognozy wydobycia w Polsce i inwestycje mnie martwią.

Opublikowano

Spaliłem z 500 albo więcej ton syberyjskiego miału i groszku.

Nadaję się?

;)

Opublikowano

Ehehe. Poprawiles mi humor. Czapki z głów. To jest dopiero wyjadacz Panowie.

Opublikowano

Ruski węgiel kupuj z pewnego źródła,to dobry węgiel,mi się zawsze trafiał z pewną iloscią kamieni,ale nie są to duze ilosci. Cena 150-200 pln mniejsza na tonie (no,moze nie w tym sezonie,róznica spadła do 100 pln). Inna sprawa jest taka,ze nieuczciwi sprzedawcy sprzedają ruski jako polski i trzepią dodatkową kasę.

Opublikowano

Przeciez napisalem ze Czuk to jeden z najlepszych wegli swiata,ale wegiel o wartosci ciepla spalania jak na linkowanej stronie Czukiem nie jest. Krotkie podsumowanie dla tych,ktorzy nie ogarniaja 2 postow jednoczesnie.

A jak rusek realnie 20MJ kosztuje 50 pln mniej,niz Sosnica realnie 30 MJ,to znaczy,ze jest o 41% drozszy.

Opublikowano

Ja kolegę HarregoH doskonale rozumiem. Jeśli firma Constra używa nazwy Czuk bezpodstawnie to nie jest to uczciwe. Tym bardziej jesli podawane parametry nie są prawdziwe. Ale pretensje należy mieć do nich i muszą być one uzasadnione.

Bylem dzisiaj w Piotrkowie na skladzie rosyjskiego węgla

Opublikowano

Zagorski. Kierownik oświadczył, że są bezpośrednim importerem syberyjskiego. Będę, więc szukał dalej tego z constry na lokalnych skladach.

Dodam, że u Zagórskiego kostka 800zl, orzecho- kostka 780.

Opublikowano

Za 2 miesiace wegiel potanieje,nie rob zapasow.

Opublikowano

Moze podsumuję po co ten temat. Szukam osób, ktore spotkaly na skladach taki węgiel jak w temacie. Czuk i Wysokokaloryczny. Liczylem że skoro firma Constra sprzedaje go pod tymi nazwami to na skladach występuje tez pod tymi nazwami. Ktoś to w końcu w tym kraju sprzedaje obywatelom. Licze na uzytkowników ze wschodniej Polski. Tam Constra ma najwięcej terminali. Może ktoś to przeczyta i popyta przy zakupie ruska czy to rusek z terminali Constry. Ja sam pojade na treminal w końcu i może mi powiedzą jakie sklady w okolicy od nich biorą. Chyba ze to tajemnica handlowa.

Kupno tych 25 ton, z kolegami na spólke, to tylko opcja. Mamy po prostu warunki, zeby to zrobić. Bez opini o tym węglu i testów to ja chce tylko bobrka lub piekary do mojego, nie zamontowanego jeszcze, ksgw zgoda.

Opublikowano

Ja biorę z Energo-Bielska od 2-3 lat. Łącznie z trzema kolegami wzięliśmy ze 200 ton mocniejszego ekogroszku. Żadnych zastrzeżeń nie mamy.

Na Twoim miejscu spróbowałbym jednak i tego słabszego, może będzie Ci lepiej pasował. Zakup sobie po palecie na testy, podziel z tymi, których chcesz wziąć do spółki na te 25ton i tyle

Firma ma kilka terminali w Polsce, a mój najbliższy, ceny hurtowe ma już od 10ton.

Opublikowano

Dziękuję kolego Colover. Od 10 ton to super sprawa dla takich malych odbiorców. Poszperam o Energo-Bielsk. Jeszcze przedwonię do Zagórskigo. Na stronie też oferuje hurt, a na skladzie już bylem i mogę taki orzech 2 w workach kupić na próbkę. Kolego ma dolniaka od paru lat to potestuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.