Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę Schematu Co

reversend

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Bardzo proszę o ocenę mojego schematu co.

Posiadam kocioł kondensacyjny Termet silver 1F. Kocioł ten ma odzielne wyjście na zasilanie grzejników i oddzielne na cwu. Z instrukcji dowiedziałem się, że kocioł grzeje wodę użytkową z wyższym priorytetem. Zawór trójdrożny przestawia się i kocioł grzeje tylko cwu. Po osiągnięciu zadanej tmp. zawór trójdrożny przestawia się i grzeje grzejniki.

Chciałbym, aby solary wspomagały grzanie podłogówki. W tym celu planuję zastosować sprzęgło hydrauliczne oraz oczywiście odpowiednie sterowanie. 

1. Czy mogę zamiast sprzęgła zastosować zwykłą rurę miedzianą podłączając wejścia i wyjścia tak jak na schemacie?

2. Proszę o ogólną ocenę tego schematu, planuję w ogóle nie używać opcji grzania cwu na piecu

Pozdrawiam

Marcin

post-78174-0-91282500-1519583743_thumb.jpg

Opublikowano

Sprzęgło niepotrzebne.Zasobnik z dwiema wężownicami.Jak zamierzasz grzać CWU w zimie?

Nie wiem jak Termet sobie radzi ze sterowaniem solorami.W lepszych kotłach typu Wolf czy Vailant to sterowanie ogarnia dedykowany sterownik w Wolfie BM-2 w Vaillancie Multimatic VRC 700.Schemat wg Vaillanta

A sor źle przeczytałem temat  chodzi o dogrzanie podłogi to zmienia postać

post-32948-0-31785800-1519584729_thumb.jpg

post-32948-0-16359800-1519585096_thumb.jpg

Opublikowano

Chciałbym, aby górna wężownica odbierała ciepło z zasobnika i przez sprzęgło przekazywała do układu grzania podłogówki. Wiem, że optymalnie by było jak by był drugi zbiornik, ale czy w ten sposób będzie to chociaż trochę skuteczne, czy dać sobie z tym spokój?

Sterowanie zrobię sam, tzn. włączanie/wyłączanie pompek i pieca w odpowiednim czasie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.