reversend Opublikowano 25 Lutego 2018 #1 Opublikowano 25 Lutego 2018 Witam Bardzo proszę o ocenę mojego schematu co. Posiadam kocioł kondensacyjny Termet silver 1F. Kocioł ten ma odzielne wyjście na zasilanie grzejników i oddzielne na cwu. Z instrukcji dowiedziałem się, że kocioł grzeje wodę użytkową z wyższym priorytetem. Zawór trójdrożny przestawia się i kocioł grzeje tylko cwu. Po osiągnięciu zadanej tmp. zawór trójdrożny przestawia się i grzeje grzejniki. Chciałbym, aby solary wspomagały grzanie podłogówki. W tym celu planuję zastosować sprzęgło hydrauliczne oraz oczywiście odpowiednie sterowanie. 1. Czy mogę zamiast sprzęgła zastosować zwykłą rurę miedzianą podłączając wejścia i wyjścia tak jak na schemacie? 2. Proszę o ogólną ocenę tego schematu, planuję w ogóle nie używać opcji grzania cwu na piecu Pozdrawiam Marcin
odpowietrznik Opublikowano 25 Lutego 2018 #2 Opublikowano 25 Lutego 2018 Sprzęgło niepotrzebne.Zasobnik z dwiema wężownicami.Jak zamierzasz grzać CWU w zimie? Nie wiem jak Termet sobie radzi ze sterowaniem solorami.W lepszych kotłach typu Wolf czy Vailant to sterowanie ogarnia dedykowany sterownik w Wolfie BM-2 w Vaillancie Multimatic VRC 700.Schemat wg Vaillanta A sor źle przeczytałem temat chodzi o dogrzanie podłogi to zmienia postać
sambor Opublikowano 25 Lutego 2018 #3 Opublikowano 25 Lutego 2018 Tak tego nie zrobisz Powinien być zbiornik akumulujący ciepło z solaròw i dopiero z niego zasilasz instalację
reversend Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor #4 Opublikowano 25 Lutego 2018 Chciałbym, aby górna wężownica odbierała ciepło z zasobnika i przez sprzęgło przekazywała do układu grzania podłogówki. Wiem, że optymalnie by było jak by był drugi zbiornik, ale czy w ten sposób będzie to chociaż trochę skuteczne, czy dać sobie z tym spokój? Sterowanie zrobię sam, tzn. włączanie/wyłączanie pompek i pieca w odpowiednim czasie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.