Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Piecem Na Pellet.

Góral86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro ona pompuje wodę na grzejniki w domu to tak.

Opublikowano

Zostawię to tak na noc może się unormuje coś. Chociaż w domu zimno...

post-78116-0-04169300-1519332301_thumb.jpg

Opublikowano

Napisz jutro czy coś się zmieniło.

Opublikowano

Ok. Miłego wieczoru i dzięki za zainteresowanie

Opublikowano

Nie widać dobrze fotek na moim fonie wiec może źle radzę.

Ale idą mrozy, ja bym wyłączył ochronę powrotu bo zmarzniesz jak ster będzie tak huśtał zaworem. A do ochrony użył pompy CWU włączonej na stałe, jeśli masz, bo nie widzę.

Powinna ustabilizować pracę kotła.

Pompę na instalację dałbym na takim minimum przy którym jeszcze dogrzewa wszędzie.

Kocioł musi trochę pogonić bo dom wystudzony, potem powinno się unormować jak dogrzejesz.

A po sezonie pewnie przeróbka instalacji.

Opublikowano

Witam. Wczoraj koło 23 załączyłem pompę zaworu bo temperatura w domu spadła do 18 stopni i wyłączyłem ochronę powrotu. Dom nagrzał się do 21 stopni. Koło 4 rano złapał zadyszkę i nie mógł osiągnąć 50 stopni było -5 na zewnatrz. Zniejszylem temperature do 20.5 w domu oraz temperature zaworu 42 z 48 i jak narazie piec zozgrzewa się do 56. Na dworze -2

post-78116-0-28318800-1519376995_thumb.jpg

Opublikowano

Może o 4 rano włączyła się pompa CWU i wychłodziła piec.

Opublikowano

Zobaczyłem przed chwilą że miałem wyłączona opcje pokojówka zawór co i piec nie trzymał się ustalonej temperatury zadanej w pokoju. I nagrzewał dalej zadane było 22 a on nagrzał do 23,5 i nie mógł osiągnąć temperatury co 56 stopni po której następuje wygaszanie. Poczym wystąpił zanik ognia na palniku. Spowodowane to było długa praca pieca (Ciaglą). Nagromadzone spalone paliwo zalegało na rusztach i palnik się zagasił.Wlaczylem właśnie opcje wyzej wymieniona pompa co wyłączyła się bo dom nagrzany i piec szybko doszedł do temperatury zadanej.

Opublikowano

Moje pytanie jaką ustawić temperature załączania pomp? Na piecu ustawione mam temperatura co 56 stopni ale po wygaszeniu pięć zanim się uruchomi temperatura spada nawet do 46 stopni.chociaz histereza wynosi 2 stopnie. Lepiej żeby pompa ciągnęła od samego dołu czyli od tych 46 stopni ale wtedy piec nagrzewa się wolniej czy lepiej ustawić temperature załączania pomp wyżej np 52 stopnie i wtedy piec dojdzie szybciej do temperatury zadanej?

Chodzi mi o to że nie miał bym problemu z tym zalegającym paliwem na rusztach i palnik by samoistnie nie gasł. Czy się mylę?

Opublikowano

Co do tej cwu to sprawdzałem i masz rację. W połączeniu z mrozem i ciągłym nagrzewaniem domu złapał zadyszkę

Opublikowano

Skoro długo dochodzi do zadanej to ustaw mu temperature załączenia pomp na poziomie histerezy kotła.

A na odpływie z bojlera masz zawór?? Jeśli tak to przykręć go do połowy. Powinno to troszkę spowolnić napływ zimnej wody z bojlera do pieca i zmniejszyć jego wychładzanie się. Ja mam tak u siebie bo przy pełnym otwarciu zaworu gdy włączała się pompa cwu to piec też łapał zadyszkę.

Opublikowano

Nie chcę gmyrać (przestawiać) za dużo w tych ustawieniach skoro narazie chodzi bo chodzi. Jutro do roboty wyjeżdżam i tydz mnie nie bedzie a boję się że żona nie poradzi se z tym... Jak coś teraz pozmienianiam. Ale tak jak mówisz przestawie ta temperature załączania pomp do tej hinterezy kotła.

Jaro23 widzę że ty nie daleko mnie mieszkasz ja okolice suchej beskidzkiej. Znasz się na tym ja zielony jestem. Zawiozę odwiozę zapłacę tylko żeby piec chodził

Opublikowano

Wszystko się unormowało. Dzięki wszystkim za pomoc.

Opublikowano

Tak jak wyłączę ochronę powrotu. Ale jak to zrobię bo temperatura na piecu spadnie o te 25 stopni i tak cyklicznie bd się to powtarzało

Musisz uzbroić się w cierpliwość. Jak masz włączona ochronę powrotu i nagle będziesz miał zapotrzebowanie na ciepło bo masz otwarte obiegi to tak się będzie działo ze będzie mieszał. U mnie tak jest na podłogówce. Jak złapie temperatury pokojowe to wówczas na powrocie temperatura wzrośnie i i będzie działał stabilnie. U mnie tak było jak zamknąłem ogrzewanie w garażu 40m2. Jak w pewnym momencie czujnik już puścił ogrzewanie to dwa dni mu zajęło żeby się uspokoić. Teraz nie wyłączam tylko grzeje sterowanie samo reguluje i piec działa w miarę stabilnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.