Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Prawdopodobnie Nieszczelną Instalacją

marmen555

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem raczej zielony w dziedzinie instalacji i mam nadzieję, że uda mi się dostarczyć wszystkich prawidłowych informacji do rozwiązania problemu. Posiadam dom stary ponad 50-cio letni i nie jestem w stanie określić ile lat ma instalacja oraz jak i gdzie biegną rury. Jest to instalacja z kotłem 25kW na ekogroszek, otwarta z pompą na powrocie. Problem polega na tym, że przez ostatnie lata wszystko w miarę sprawnie działało, a od tego sezonu grzewczego zaczeły się problemy z cały czas zapowietrzającymi się grzejnikami i co za tym idzie grzeją częściowo albo wcale. Dodatkowo w kilku miejscach na pierwszym piętrze w rurach instalacji i grzejnikach słychać lejącą siurkiem wodę. Moje podejrzenia są takie, że gdzieś mam nieszczelną instalacje, ponieważ na manometrze ciśnienie "skacze" od 0,40 do 0,55 i co chwile trzeba dolewać wody, żeby woda się dostała do tych grzejników na pierwszym piętrze. Oczywiście nie znalazłem żadnego widocznego wycieku. Czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić szczelność instalacji i ewentualnie uszczelnić? 

Pozdrawiam

Opublikowano

A wody dolewałeś ?

Takie objawy są jak pompa zamontowana na powrocie - czyli tak jak masz, wyrzuci wodę przez odpływ w naczyniu przelewowym.

Jak wysoko masz naczynie nad najwyższym punktem pozostałej instalacji - grzejnikiem, rurą?

Jaka to pompa?

Może puszcza zawór spustowy z instalacji

Opublikowano

Wody dolewam średnio co tydzień, żeby podnieść ciśnienie na manometrze. Zawór spustowy sprawdzony i jest w porządku. Informacje o pompie na zdjęciu. Jeśli chodzi o naczynie przelewowe to jest nad najwyżej podłączonym grzejnikiem około kilkanaście cm.

post-77966-0-34237700-1518806357_thumb.jpg

Opublikowano

No to masz odpowiedź- za nisko naczynie.

W tej chwili wyrzuca wodę przelewem.

To pompa 60ka więc teoretycznie naczynie powinno być 4,2 m nad najwyższym punktem. Przy pracy na I biegu to ok 1,5-2 m powinno wystarczyć

Opublikowano

Albo zakręcić na próbę najwyższy grzejnik. Chyba że jest kilka na tym samym (najwyższym) poziomie.

Ale w sumie to nie ma co próbować- pewne na 99%

Opublikowano

No dobra, ale czemu rok temu wszystko wyglądało identycznie i działało normalnie? Nie dodawałem żadnego nowego grzejnikad i nie modyfikowałem instalacji.

Opublikowano

Koledzy -czytajcie uważnie  - przecież napisał że ta instalacja dziełała poprawnie kilka lat ,problem dotyczy czasów  terażniejszych .Jezeli mu wtedy nie przelewało, to co? instalacja zaczęłła działać zgodnie z "waszą teorią" 

,Jak wysoko od pompy masz naczynie wzbiorcze? 

Kolego hajtaler428 Narysuj tą teorie  ,a potem  zabezpiecz to naczynie przed zamarznieciem  zgodnie z normą.

Opublikowano

Kolego hajtaler428 Narysuj tą teorie  ,a potem  zabezpiecz to naczynie przed zamarznieciem  zgodnie z normą.

A po co mam rysować? Wiem że żeby spełnić warunki tej teorii dla pompy 60 trzeba  by dobudować 1,5 piętra specjalnie dla naczynia ale tak mówi norma którą to tak przytaczasz w większości swoich postów. Dlatego napisałem TEORETYCZNIE czyli dla pracy z maksymalnym wydatkiem pompy co w 90% instalacji nie ma miejsca, dlatego optymalna wystarczająca wysokość to ok 1,5 m. I nie pytaj jaka jest różnica wysokości między pompą a naczyniem bo w normie nie ma mowy o takiej zależności 

Wysokość położenia naczynia wzbiorczego H, w m, określana jest przy rozdziale górnym - od najwyższego punktu

obiegu wody do dna naczynia wzbiorczego, a przy rozdziale dolnym - od wierzchu najwyżej położonego grzejnika do

dna naczynia .

Wysokość H, w m, powinna wynosić:

a) w instalacjach ogrzewań wodnych grawitacyjnych oraz pompowych z pompami obiegowymi zamontowanymi na

zasilaniu

H > 0,3 m

b )  w instalacjach ogrzewań wodnych pompowych z pompami obiegowymi o wysokości podnoszenia Hp, m,

zamontowanymi na powrocie

H > 0,7 Hp

Opublikowano

Koledzy - bla bla bla  -kolego hajtaler428 namaluj ten schemat zabezbieczenia naczynia ,dla pompy na zasilaniu , a potem dla pompy na powrocie.

i jak to H będzie się wtedy mialo i czy będzie ci przelewać zbiornik.

Henryku radzę zapoznać się z charakterystyką pracy tej pompy.

Dodatkowo zastanów się co podniesie w tej instalacji wysokość tłoczenia pompy? 

Dlatego pytałem o odległość naczynia od pompy.

Wysokość podnoszenia zwiększy ciśnienie czynne grawitacji , przy instalacji do 10m to  ciśnienie  się pomija. Dla ciekawości podam ze wynosi ono dla 10m  około 750 paskali, 

To zadam dodatkowe pytanie jak wysoko ma być naczynie wzbiorcze jezeli w instalacji jest zawor 4D z pompą na zasilaniu i z pompą na powrocie zaworu 4D.   

Wtedy w obiegu możliwe jest że  dwie pompy pracują  w szeregu ,plus grawitacja.To jak wtedy umiejscowić zbiornik ,jak wysoko?

Opublikowano

Wysokość naczynia nad pompą to około 7m. Nie wiem czy tak powinno być ale naczynie przelewowe jest cały czas gorące i 2 rury wychodzące z naczynia też są całe gorące. Dodatkowo cały czas słychać jak siurkiem leci woda w naczyniu przelewowym. No i filtr przed pompą był niedawno czyszczony.

Opublikowano

Przy pompce na powrocie jest małe prawdopodobieństwo znalezienie przecieku (instalacja na podcisnieniu) najlepiej to zrobić przy zimnej instalacji i wyłączonej pompce ,Przeciek moze byc na instalacji ,może tez być na kotle. Uzupełnij wodę i wyłącz pompkę. Jezeli część instalacji jest zamurowana to masz problem.W internecie znajdziesz porady jak sprawdzić szczelność i nstalacji i kotła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.