Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomocy Ratunku Tony Sadzy.

HPNN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale to będzie kopcący się zimny węgiel i zimny niespalony koks przy ściankach wodnych.

Opublikowano

Może im nie przeskadza sadza i niespalony koks.

Heso ma w komorze zasypowej tylko szamot.

Opublikowano

Dlaczego bokami wywala płomień w kosmos?

Dzisiaj wywalało tylko jednym bokiem.

post-77985-0-35163200-1518899712_thumb.jpg

post-77985-0-75396700-1518899768_thumb.jpg

Opublikowano

Dzisiaj węgiel grzeje jak szalony.

Zauważyłem dzisiaj,że jak warstwa węgla jest luźna i palnik nie jest zapchany to koks z węgla pali się jak szalony,płomień piekielny jasno żółty i nic się nie kopci.

Czyli musi być dobry przepływ powietrza przez węgiel,żar.

Opublikowano

Co sądzicie o tym płomieniu? (Miałem napisać Panowie co sądzicie o tym płomieniu ale na forum chyba się nie używa formy Pan tak?).

Węgiel+Drewno,żar biały.

Zmodernizowałem wlot PW teraz PW leci po całości i włożyłe,we wlot PW kawałek płaskownika z dużymi kwadratowymi dziurami.

To jest dobrze czy nie?

Opublikowano

Nie no kwadratowe to nie, powinny być raczej w kształcie @ lub &.

Opublikowano

A co to da?

Opublikowano

Zastosuj,coś w ten deseń i nic już nie musisz przerabiać...

post-50212-0-08610400-1518981002.jpg

Opublikowano

Jakich rozmiarów i w którym miejscu?

Gość witek1234
Opublikowano

Te 6 stron...Coś niesamowitego. Koledzy, należy się Wam duży browar za cierpliwość i spore poczucie humoru. Inaczej się  nie da. :D

Opublikowano

Co to za zółty przebłysk około 0.16?
I czy da się coś zrobić by było lepiej?
Gość witek1234
Opublikowano

Żółty przebłysk to bajka, niepokoję się o te iskry które świadczą o nadmiarze PP no i ta zbyt ciemna poświata w rogach kotła. Czyżby spalanie niezupełne? Popraw to.

Opublikowano

A co te iskry robią,że się niepokoisz?

Gość witek1234
Opublikowano

Piszę wyżej. To niedopuszczalne, nieprawidłowo prowadzisz proces spalania. Doprowadź dodatkowe PW koniecznie ogrzane, rurką półcalową do płomienia ale niezbyt dużo a iskry znikną . Powinno także poprawić sytuację z tą ciemną poświatą po rogach komory.

Wtedy nakręć nowy filmik i pokaż na ile się poprawiło. Nadmuch też by pomógł ale musiałbyś ustawić temp. spalin na 210*C, próg wentylatora na 56 a histereza na 4. Pompa obiegowa to zło, szybciej się spala węgiel a więc do odstawki.

Opublikowano

Dmuchawa się nie nadaje,bo wywala zadyme przez drzwiczki zasypowe.

Pompa obiegowa nieraz potrzebna jak zaczyna wodępodgotowywać miejscowo.

W,które miejsce doprowadzić to PW?

Opublikowano

Po moderznizacji problem sadzencji został zredukowany o 90%.

Czyli już prawie dobrze.

Opublikowano

Witam

Kupiłem pelet i naładowałem na żar drewna,następnie trochę zrembki potem pelet na szczelnie na góre i nastąpiło rozdudnienie kotła.

Du du du du du du du du.

Zaczoł się palić cały skład w komorze zasypowej.

Płomień w palniku był jasno niebieski fioletowy,może trochę zółtego ale mało.

Z komina nic nie kopciło sprawdzałem kilka razy,żadnego dymu nic.

Świeciło jasne słońce więc by było widać czy coś się kopci z komina czy nie.

A nic się nie kopciło.

Po lekkim mała 2 milimetrowa szpara,roższczelnieniu drzwiczek od wymiennika dudnie względnie ucichło (z komina się nic nie kopciło).

Więc tak przy dudnienu nie kopci się z komina czy drzwiczki uchylone na 2 milimety czy nie.

Problem jest tylko w dudnieniu.

Nie wygląda mi to na niedobór powietrza bo był kopciło z komina a nie kopci,żadnego dymka.

Pomoże ktoś coś?

Powietrze 1cm przy otwarciu dolnej klapki na full też dudniło.

post-77985-0-87426300-1519230960_thumb.jpg

Opublikowano

Nikt nic nie wie?

Opublikowano

Dyskusja wędruje po nieciekawych obszarach, a wg. mnie problem w tej konstrukcji jest taki, że za tę fabryczną przegrodę nie ma dobrego dostępu, ani regulacji PW. Jak nie widać, co faktycznie wychodzi z palnika, a tylko końcówkę płomienia i cienie na ściankach, to co można powiedzieć? (Btw. producenta na ciężkie roboty.) Moje zdanie jest takie, że jeżeli płomień pali się w chłodzonej komorze stalowej (jak jest obecnie standardem), to jest to kombinacją alpejska, żeby go zmusić do spalania bezdymnego. Więc tak - da się, ale nie po omacku. Masz palnik dość złożony, z komorą pomiędzy 1 i 2 przewężeniam. Skąd wiesz, jak to działa?

Ja mam niefajny kocioł DS, który fabrycznie też nie ma dobrej regulacji PW, ale przynajmniej za przegrodę jest dostęp i można dziurką popatrzeć, co się tam dzieje. Więc z obserwacji w praktyce proporcję PW reguluję przez moc całości. Jak jest za dużo palnego gazu w stosunku do PW, to zmniejszam PP (czyli zmniejszam moc) i proporcja się poprawia, a płomień jest mniejszy i chowa się w szamotach, tak jak powinien. Ale jak nie można płomienia obejrzeć, to skąd zobaczysz co mu dolega? Spróbuj powietrze PW podać przed palnikiem. Generalnie nie powinno zaszkodzić.

Opublikowano

Wiem,że tak to działą,że po zrobieniu drugiego przewężenie nastąpiła poprawa.

Wcześnie jak go nie było i było mało żaru i dołożyło się drewna i np. węgla i zrembki to występowało bardzo silne dudnienie,ciemny długi płomień i trochę dymka z komina.
Jak było dużo żaru to nic się nie działo.

Po zrobienu drugiego przeweżenie powyższe objawy ustały,jedynie nieraz dudnienie występuje ale bez kopcenia i sadzy.

Płomień z peletu przy dudnieniu.

W rzeczywsitości płomień jest bardziej bardziej niebieski fioletowy.

Opublikowano

Płomień węgiel,drewno,zrembka.

Na końcu widać ogień wywalony w kosmos po otwarciu dolnych drzwiczek.

Jak otworzy się dolne drzwiczki to kopci z komina takim czarnym dymkiem,pewnie za mało powietrza ma płomień? więc ich nie otwieram.

Drugi film

Płomień z węgla drewna i zrembki.

Na początki filmu płomień na klapce otwartej około 0.8cm,potem ten długi na całkowicie zamkniętej klapce powietrza na końcu filmu te iskry to dolne drziczki uchylone.

Raz przy otwarciu dolnych drzwiczek wywala ogień w kosmos a drugim raze sypie iskrami.

Opublikowano

Płomień z węgla.

Żółciutko przezroczysty,niebieski.

Teraz dobrze?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nowa cegła.

post-77985-0-67909200-1520626353_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.