robmalczuk Opublikowano 5 Lutego 2018 #1 Opublikowano 5 Lutego 2018 Witam Wszystkich forumowiczów! :rolleyes: Chciałbym podzielić się z Wami, moją instalacją CO, chciałbym znać Wasze zdanie co jest źle wykonane, jakie Wy macie na ten temat zdanie? W uzytkowej strefie ok100m2 jest podlogowka i 4 grzejniki ( suszarnia na pol pietrze, pokoj dzienny, ganek, wiatrolap ). Czy instalacja jest dobrze zrobiona? Jak nie jest, to co jest nie tak... co moge zmienic zeby bylo ok? W innym dziale otwieram temat z spalaniem eko groszku.... Bardzo bym prosil o pomoc. Tak wyglada moja instalacja, jeszcze idzie na pól pietro gdzie jest w planach suszarnia. Tam podłogówka i grzejnik.
odpowietrznik Opublikowano 5 Lutego 2018 #2 Opublikowano 5 Lutego 2018 Czy jest naczynie wyrównawcze w najwyższym punkcie czyli "układ otwarty" czy instalacja w układzie zamkniętym? Nie wiem czy dobrze odczytuje foto bo nie widać całości ale podejrzewam że w tej chwili pompy grzejnikowa i na podłogówkę pracują w szeregu Brak zaworów zwrotnych za pompami Zawór różnicowy zbędny(grawitacja nie zadziała) Jaki jest typ zaworu 3D?Kvs?
robmalczuk Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 5 Lutego 2018 Instalacja jest w układzie otwartym z naczyniem wyrównawczym w najwyższym punkcie. Przed pompą od podłogówki jest zamontowany zawór mieszający firmy esbe, teraz nie wiem jaki model, muszę poszukać papiery. Natomiast druga pompa jest na zasileniu wraz z bajpasem (umiejscowiona nad piecem). Myślę, że grawitacja zadziała bo jest 4 grzejniki, chociaż tego nie sprawdzałem. Nieciekawie wg. mnie jest podłączony wymiennik cwu (150l) bo jest połączony na "sztywno" z piecem ! Majster oznajmił, że podłączenie do sterownika do wydatek grubo ponad tysiąc zł, pompa plus siłowniki i zawór. I tak jaką temperaturę ustawię na piecu taka jest w kranie.
gmaj22 Opublikowano 5 Lutego 2018 #4 Opublikowano 5 Lutego 2018 Ponad 1000,- PLN? Za połowę tej ceny wstawię :) Siłownik Salus 230V NC - 65,- PLN plus zawór termostatyczny 3/4 cala o zwiększonym przepływie, np. Herz - 70,- PLN.
odpowietrznik Opublikowano 5 Lutego 2018 #5 Opublikowano 5 Lutego 2018 Masz niebezpieczną instalację,niezgodną z normą.Na rurze do naczynia Cu28 lub stal1" nie powinno się montować żadnej armatury(zaworów,pomp itd)Sugeruje przeróbkę jak w załącznikach.Rura do naczynia właściwie powinna iść od kotła prosto do góry no ale jak już nie masz innej możliwości to przynajmniej zachowaj lekki jej spadek w stronę kotła i rura przelewowa od naczynia też powinna być Cu 28 lub stal 1" zamiast tego PEXA co odprowadza wodę do wiaderka w tej chwili) Co do zaworu 3D to pisze na nim typ i jaki Kvs
odpowietrznik Opublikowano 6 Lutego 2018 #6 Opublikowano 6 Lutego 2018 Jeszcze +pompa do zasobnika i ewentualnie ochrona kotła przed korozją niskotemp. poprzez pompę CWU zał.#1 Do instalacji pompowych używa się zaworów zwrotnych sprężynowych a nie klapowych(jak u ciebie przed zasobnikiem) Albo grzejniki i CWU na jednej pompie zał. #2(w obiegu CWU konieczny zawór grzybkowy do regulacji przepływu)
robmalczuk Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #7 Opublikowano 6 Lutego 2018 Tylko jest mały problem z tym przeniesieniem pompy, bo ta rura co idzie do naczynka wyrównawczego zasila również na górze grzejnik i małą podłogówkę !
odpowietrznik Opublikowano 6 Lutego 2018 #8 Opublikowano 6 Lutego 2018 To raczej jest duży problem.Czyżby ta pętla podłogówki na piętrze była na RTL-u? bo coś musi obniżyć temp.na OP Było podłączyć grzejnik i podłogówkę z rozdzielaczy na parterze. Nie widzę za bardzo możliwości aby ta instalacja była bezpieczna i zarazem poprawna.
robmalczuk Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #9 Opublikowano 6 Lutego 2018 Tak ta pętelka podłogówki w pom. niecałe 10m kw jest na RTL-u, na powrocie. Majster mówił że nie powinno być problemów, że jest to niewielkie pom. i tak się robi.
Gość Digitrax Opublikowano 7 Lutego 2018 #10 Opublikowano 7 Lutego 2018 Pozostaje montaż pompy CO na powrocie kotła. Trzeba będzie naczynie otwarte podnieść do góry i można z tej rury zasilać odbiory jak dotychczas.
odpowietrznik Opublikowano 7 Lutego 2018 #11 Opublikowano 7 Lutego 2018 A czy nie będzie tak że po przeniesieniu pompy na powrót pompy będą pracowały w szeregu?
Gość Digitrax Opublikowano 7 Lutego 2018 #12 Opublikowano 7 Lutego 2018 Jak powrót podłogówki podłączy za pompę CO a nie przed to nie będą w szeregu.
odpowietrznik Opublikowano 8 Lutego 2018 #13 Opublikowano 8 Lutego 2018 Hm..to ja już nie wiem,myślałem że zasilanie ma tu decydujące znaczenie,ewidentnie "pompa pcha na pompę" )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.