Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Małe Przepływy W Podłogówce

wladys

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam dość prostą instalację. Piec gazowy Dedetrich MCR3 plus w piwnicy, który zasila  na parterze 8 obwodów długości  80-110m.  Instalator zastosował dodatkowo pompę Grundfos Alpha 25-60 -180 oraz zawój trójdrogowy Afriso o przepływie max 1.6 m3/h

Przepływy na rotometrach na maksymalnym biegu pompy osiągają 1. Czyli 1/4 maksymalnych.  Co skutkuje  słabym grzaniem i dodatkowo brakiem jakiejkolwiek regulacji. Gdzie jest problem ?

Za słaba pompa, a może pompa pieca nie współpracuje z pompą Grundfos ? Nic innego mi nie przychodzi do głowy.

Z góry dziękuje za pomoc.

Władys

post-64866-0-06013400-1517820579_thumb.png

Opublikowano

Czy instalacja to sama podłogówka czy +grzejniki?

Jak cała instalacja to te 8obw.podłogówki to powinno to pójść bezpośrednio z kotła.

Jak jest dodatkowa pompa to powinno być sprzęgło hydrauliczne

Jeżeli to jest zawór typu ATM o Kvs=1,6 to jest on za mały do 8 pętli 

Opublikowano

A jaki przepływ powinien być ? Z obliczeń wychodzi 1600/60/8 = 3.3l/min co powwinno być ok.

Opublikowano

Chcę ci uświadomić że jeżeli cała instalacja to tylko te 8pętli podłogówki to zawór 3D jest zbędny

Wiem, że zawór 3D jest "zbędny". Został zainstalowany przyszłościowo, jak kiedyś będę robił piętro to będą tam grzejniki.

Opublikowano

A tak na marginesie to zawór 3D stałotemperaturowy to nie najlepsze rozwiązanie do kotła kondensacyjnego

Atm to nie jest stałotemperaturowy przecież tylko z nastawą.

Nie zmienia to faktu że instalacja zbudowana źle. Nawet jeśli jest to jak to nazwałeś przyszłościowo. Jak bdziesz dokładał grzejniki do instalacji to musisz dołożyć sprzęgło i za sprżegłem na podłogówkę to co masz teraz(3d + pompa) i kolejna pompa na grzejniki.

W tej chwili to pozbawiłeś się możliwości pogodowego sterowania podłogówką i druga sprawa to co kolega wyżej napisł - sprzęgło w tym ukłądzie jak masz teraz jest potrzebne.

Rada: wywal tą pompę i zawór 3d i podłącz to bezpośrednio z kotła a jak rozbudujesz instalację o grzejniki to włożysz to co potrzebne

Opublikowano

Też tak myślałem, ale dałem się przekonać "mądrzejszym" fachowcom. Mam tylko wątpliwość  czy rzeczywiście przy stosunkowo długich obwodach 80-110 m pompa z pieca sama pociągnie. Przecież teraz są dwie (piec + grudfos) wiec powinienem mieć, tak jak piszesz, problem z regulacją a nie z niskimi przepływami.

Dzięki za info.

Opublikowano

Jak pompa z kotła nie pociągnie (nie będzie wystarczających przepływów w poszczególnych pętlach)to musisz dać sprzęgło i za nim tą pompę którą masz teraz 60kę.Zawór ATM 3D 1,6Kvs  wywal bo on jest tylko "wąskim gardłem" Nie bez znaczenia są średnice rur do rozdzielacza OP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.