makak Opublikowano 2 Lutego 2018 #1 Opublikowano 2 Lutego 2018 Witam Jestem tu nowy ale forum czytam od dawna. Stoje przed wykonaniem instalacji CO i im więcej przeglądam to forum tym większy mętlik mam. Założenie jest takie piec zgazowujący drewno Orligno 18kw(czym on się różni od 25kw- identyczne wymiary mają) + bufor 1000l + bufor 500l + vitocell 300l z dwiema wężownicami- to już jest kupione. Do ogrzania 3 piętra z czego na każdym po 2 pętle podłogówki, reszta grzejniki. Pytanie: 1. Laddomat- czy on jest tak drogi czy tak zły że mało kto go tutaj stosuje(planowałem go założyć) 2. Czy mogę dać jeden rozdzielacz do podłogówki? Jeżeli tak to na której kondygnacji(jest już kupiony tece z pompą) 3. Czy mogę dać jeden rozdzielacz do grzejników (jest ich 12 na wszystkich kondygnacjach)? Jak tak do gdzie go dać? 4. Jak duże naczynie przeponowe(układ planuje zamknięty), myślałem o 150l? Więcej czy mniej kupić? 5. Jaki polecacie do tego sterownik by to sensownie hulało? 6. Sprzęgło? Jaki sens i czy warto? 7. Rozumiem że powinienem dokupić pompy do grzejników i CWU? Jakie? Max wysokość 6m 8. Czy taki piec poradzi sobie z ogrzaniem buforków przy zapotrzebowaniu domu 6,5kw Szkic dorysuje. Generalnie założenie piec ma krótki obieg z laddomatem następnie idzie na bufor skąd górą na grzejniki, podłogówkę i CWU(na sterowniku ustawie priorytet CWU?) 9. Da się tak zrobić instalację by grzało w lecie vitocella z buforków? Sporo pytań, proszę za to o wyrozumiałość :)
hajtaler428 Opublikowano 2 Lutego 2018 #2 Opublikowano 2 Lutego 2018 1. Laddomat jest drogi tańszy atmosa to koszt 1000+, esbe np ok1800. Tą samą funkcję spełni pompa i zawór 3d a to koszt dużo mniejszy - w zależności jaką pompę kupisz a sam zawór ok 300 2. na 6 pętli spokojnie jeden rozdzielacz ale przy buforze pompa z mieszaczem w rozdzielaczu to zły pomysł - podmieszanie z pompą powinno być jak najbliżej bufora i do rozdzielacza już czynnik z obniżoną temp powinien iść 3. jw 4. są programy do obliczania pojemności naczynia. pytanie czy producent kotła dopuszcza montaż w układzie zamkniętym 5. zależy jak chcesz sterować podłogówką. jak pogodowo to obsługa siłownika i czujnik pogodowy 6. bufor to sprzęgło 7. obie 25/40 na grzejniki jak mają być termostaty to może być autoadapt, na grzejniki do pomy zawór 3d 8. spokojnie. do zagrzania buforów nie bierzesz pod uwagę zapotrzebowania budynku - kocioł przy ładowaniu jedzie na pełnej mocy. Zapotrzebowanie ma wpływ na tempo rozładowywania bufora 9. da się w schemacie brak zabezpieczeń kotła, zaworów zwrotnych i odcinających
makak Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 3 Lutego 2018 1. Czyli laddomat to tylko kwestia ceny. Czy może ma jakiś + w stosunku do zaworu i pompy 2. Rozdzielacz podłogówki mam taki jak na zdj Czy umieszczając go blisko(jak najbliżej) bufora zda to egzamin czy lepiej go rozmontować i pompę + zawór 3 drożny dać przy buforze a resztę w szafie rozdzielacza Skoro jeden rozdzielacz będzie obsługiwał 3 piętra, gdzie go dać? Czy to jest istotne na którym poziomie będzie 4. Piec producent przewidział do układu zamkniętego, ma pętle schładzająca. Czy naczynie przeponowe może być przewymiarowane? Czy może w czymś to przeszkadza oprócz kosztu i miejsca w kotłowni? Dzięki za odpowiedz, zaczyna pomału klarować się obraz mojej instalacji. Jeszcze pewnie kilka pytań i w miarę poprawnie ją narysuję :)
sambor Opublikowano 3 Lutego 2018 #4 Opublikowano 3 Lutego 2018 Nie ma takiego pojęcia jak przewymiarowanie naczynia przeponowego, w twoim przypadku będzie naczynie ok 200l lub więcej. Koncepcja z takim rozdzielaczem jest zła , gdyż do tego rozdzielacza musisz doprowadzić wodę z bufora o temp czasem ponad 90C Więc będą straty w przesyle. Aby się dobrze odpowietrzało to rozdzielacz musi być wyżej pętli , czy w twoim przypadku na najwyższym piętrze.
hajtaler428 Opublikowano 3 Lutego 2018 #5 Opublikowano 3 Lutego 2018 Laddomat wygląda bajerancko, masz pomiar temperatury na kazdym przyłączu i przy zatrzymaniu pompy działa grawitacja między kotłem a buforem przez laddomat. Przy 3d tego nie będzie Rozdzielcz ten to najlepiej zwróć i wymień na "goły" z samymi rotametrami. Zaraz na wyjściu z bufora mieszacz 3d z pompą żeby zaraz za buforem temperatura czynnika była możliwie jak najniższa żeby były jak najniższe straty przesyłowe. Rozdzielacz podłogówki ponad poziomem najwyższej pętli żeby odpowietrzyć podłogówkę o czym pisał Sambor. Na grzejniki możesz da pion i od niego rozdzielacz na każdym piętrze lub jeden wspólny
Hogan Opublikowano 4 Lutego 2018 #6 Opublikowano 4 Lutego 2018 Kilka lat temu ja również czytałem intensywnie forum w celu wyboru dobrego kotła na drewno. Teraz już mieszkam w nowym domu i mogę Ci napisać, jak takie planowane przez Ciebie rozwiązanie działa w praktyce. Pierwsza sprawa - opał. Sam będziesz wyrabiać drewno, masz swój las, czy też będziesz kupować? Wiesz, że kotły HG są dość wrażliwe na wilgotne drewno i trzeba je porządnie wysezonować? Masz drewutnię na zapas drewna na dwa lata? Nie chcę Cię zniechęcać, sam palę głównie drewnem, tylko wiem co jest w handlu i głównie wyrabiam sam. Druga sprawa - oczywiście bufor może być sprzęgłem, ale najlepiej dać sprzęgło przed buforem, wtedy możesz zacząć grzać grzejniki czy cwu bezpośrednio z kotła zaraz po rozpaleniu, nie musisz czekać na podgrzanie bufora, który u mnie wyłapuje jedynie nadmiar energii. Jest to o tyle ważne, że sama koncepcja kotła z buforem wyklucza długą stałopalność. Drewno trzeba spalić ostro, a nie kisić i wędzić. Z kolei szczególnie w okresie zimowym podłogówka wyczerpie Ci bufor w kilka godzin. Tak naprawdę największym i najlepszym buforem ciepła jest sam budynek, dlatego warto zainwestować w ocieplenie i rekuperację. No i coś drogi ten Orligno, ja sam szukałem różnych Kalvisów czy Opopów, a w końcu znalazłem producenta kotłów, który zrobił porządny kocioł DS z dużą komorą załadowczą, wentylatorem wyciągowym, ceramiką i dopalaniem spalin za połowę ceny Kalvisa tej samej mocy. Mogę Ci przysłać projekt mojego kotła oraz namiary na producenta (normalna firma, faktura i 5 lat gwarancji). Taki DS ładnie spala drewno nawet gorszej jakości, nad kominem "efekt Predatora" czyli tylko drgające powietrze, może też działać na brykiecie czy węglu.
makak Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor #7 Opublikowano 4 Lutego 2018 Hogan możesz wrzucić szkic Twojej instalacji? Jak wygląda to sprzęgło w Twoim wypadku? Sprzęty które wymieniłem mam już i muszę je jakoś wykorzystać. Drewno będę miał suche z własnego lasu stąd taka koncepcja ogrzewania Rozdzielacz tece mogę dać 1,5m od bufora na parterze a jedna pętle podłogowymi która jest na poddaszu odpowietrzyć przy niej montując odpowietrznik, można tak? Czy na grzejniki też powinien być zawór 3d by obniżyć temperaturę? Jeżeli tak mogę dać ten zawór i pompe a dalej dać na grzejniki i podłogowe wtedy temperatura do podlogowki będzie wstępnie obniżona? Rozdzielacz grzejników może być na najniższym piętrze a otpowietrzniki przy poszczególnych kaloryferach są? CWU max odległość odbioru 7m, dawać pompkę? Czy straty ten przy takim rozwiązaniu są duże (właściwie zaizolowanym)
Hogan Opublikowano 5 Lutego 2018 #8 Opublikowano 5 Lutego 2018 Nie mam teraz zbyt wiele czasu, ale postaram się wrzucić zdjęcie sprzęgła, żadne tam bajery, po prostu kawałek grubej rury z wyprowadzonymi króćcami. Szkic instalacji wygląda podobnie jak ten załączony przez kolegę Hajtalera, z tym że zamiast bufora jest sprzęgło, a bufor na końcu. Jeśli jesteś jeszcze na etapie budowy, to dam Ci taką radę - nie żałuj kabli. Wyciągnij sobie czujkę pogody na północną ścianę budynku, w miarę wysoko. Poprowadź z szafek rozdzielaczy do kotła przewody (albo pexa z pilotem), żeby później w razie zmiany koncepcji czy rozbudowy instalacji nie rzeźbić w tynku. Rozważ koncepcję, do której i ja się przymierzam - poprowadź gruby przewód od bufora na zewnątrz budynku, tak aby w przyszłości zamontować panele FV i wykorzystać je do zasilania grzałki w buforze (może być na prąd stały). Już bym to zrobił, ale zapisałem się na dofinansowanie z gminy do paneli i czekam na ofertę. No i jeszcze sterownik - żeby miał sporo styków do zdefiniowania oraz miejsc na czujki, później można z tego naprawdę wiele wycisnąć. Ja mam Tech-409N. Jeśli pytasz o pompkę cyrkulacyjną do cwu, to warto zamontować, żeby nie czekać na ciepłą wodę w najdalszym punkcie i nie wylewać zimnej na darmo. Nie ma jednak sensu ciągła praca takiej pompki, warto ją włączać tygodniówką ze sterownika, wystarczy jak pochodzi godzinkę wieczorem i pół godziny rano, kiedy jest największe zapotrzebowanie na cwu.
Hogan Opublikowano 7 Lutego 2018 #9 Opublikowano 7 Lutego 2018 Wrzucam zdjęcie sprzęgła, gdybyś jeszcze był zainteresowany. Za kotłem jest pompa, która podaje wodę na sprzęgło i dalej do bufora. Za sprzęgłem jest pompa CWU i druga, która podaje wodę do rozdzielaczy, obsługuje również grzejniki. Podłogówka ma swoją pompę z mieszaczem w rozdzielaczu.
sambor Opublikowano 7 Lutego 2018 #10 Opublikowano 7 Lutego 2018 To nie jest sprzęgło, tylko rozdzielacz.
hajtaler428 Opublikowano 7 Lutego 2018 #11 Opublikowano 7 Lutego 2018 To samo miałem napisać. Do tego jak masz podłączony powrót do kotła? Z bufora? W takim układzie i tak jak opisujesz sprzęgło nie rozdziela obiegów w związku z tym trzy pompy pracują szeregowo.
Hogan Opublikowano 8 Lutego 2018 #12 Opublikowano 8 Lutego 2018 A jakby było zamontowane pionowo to już by było sprzęgło? Bo patrząc choćby na stronę Afriso, tak wyglądające urządzenia nazywają tam sprzęgłem. Co do powrotu, to każda pompa ma swój, zbiera to jedna rura idąca od bufora do kotła.
hajtaler428 Opublikowano 8 Lutego 2018 #13 Opublikowano 8 Lutego 2018 Jak podłączysz to urządzenie jak sprzęgło to nim będzie.I nie chodzi tu o montaż w pionie czy poziomie.
sambor Opublikowano 8 Lutego 2018 #14 Opublikowano 8 Lutego 2018 A jakby było zamontowane pionowo to już by było sprzęgło? Bo patrząc choćby na stronę Afriso, tak wyglądające urządzenia nazywają tam sprzęgłem. Co do powrotu, to każda pompa ma swój, zbiera to jedna rura idąca od bufora do kotła. Afriso ma w środku przegrodę i na dodatek do sprzęgła musi być podłączone zarówno zasilnie jak i powrót.
Hogan Opublikowano 9 Lutego 2018 #15 Opublikowano 9 Lutego 2018 To może inaczej: Tak wygląda sprzęgło, ale u mnie jest podłączone jako rozdzielacz. W przypadku mojego kotła założenie jest takie, że nie wędzi się w nim drewna na sztucznie modulowanym ciągu, tylko spala możliwie pełną mocą. Wentylator wyciągowy służy głównie do rozpalania w lecie na cwu, żeby wygonić z komina zimne powietrze, sporadycznie go załączam przy podkładaniu przez górną klapę 40x40 cm, żeby pył i iskry nie leciały na kotłownię. Rozbiorem ciepła kieruje sterownik załączając poszczególne pompy. Ochronę kotła realizuje termostatyczny zawór mieszający, bez siłownika, po prostu zaczyna się otwierać na instalację gdy woda osiągnie 45 stopni.
makak Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor #16 Opublikowano 11 Lutego 2018 Sporo tych wiadomości. Dzisiaj powinienem jakiś schemacik wrzucić jak to sobie wyobrażam kierując się Waszymi uwagami. A tak z trochę innej beczki czy ta pompa z aukcji http://allegro.pl/pompa-alpha3-elektro-grundfos-25-40-180-autoadapt-i7175064596.html to oryginał wart zakupu? I czym różni się pompa Alpha2 od Alpha3, mniejsze zużycie prądu i możliwość montażu z Alpha reader? Czy coś jeszcze istotnego?
makak Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor #17 Opublikowano 11 Lutego 2018 Ok coś takiego wymyśliłem korzystając z podpowiedzi 1. Czy CWU może być tak jak na rysunku czy raczej powinna być wpięta tam gdzie ogrzewanie 2. Przy takim schemacie po wygaśnięciu pieca i nagrzanych buforach będą one podgrzewać CWU? 3. Jaka pompa do grzania CWU?
makak Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #18 Opublikowano 14 Lutego 2018 Panowie pomoże ktoś? Tak ładnie temacik żarł i zdechł ;(
sambor Opublikowano 14 Lutego 2018 #19 Opublikowano 14 Lutego 2018 Jak ktoś przerabia dobry schemat na potworka to czego więcej chce?
makak Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #20 Opublikowano 14 Lutego 2018 Mógłbyś uzasadnić swoją tezę? Proszę Zmiana naczynia otwartego na zamknięte? Takie to złe? Dołożony drugi bufor. Dostosowanie instalacji podłogówki do rozdzielacza którego już mam. Argumentem który usłyszałem do niestosowania były straty ciepła , czy coś może więcej? Zmiana zaworu trójdrożnego z pompa na laddomat? Złe bo drogie?(tylko taki argument był) Potrzebuje zrobić instalację wykorzystując do niej te elementy które już posiadam Czy mogę/ lepiej by było wpiąć instalację podłogówki za zaworem trójdrożnym od grzejników wtedy tem. zasilania podłogówki była by wstępnie obniżona wcześniej a nie dopiero na rozdzielaczu.Czy to dobry pomysł
sambor Opublikowano 14 Lutego 2018 #21 Opublikowano 14 Lutego 2018 To wszystko już wielokrotnie było w tym dziale omawiane. PS Co do Ladomatu to wcale nie jestem jego przeciwnikiem, jest lepszy niż VTC z pompą, a cena to kwestia gustu i stanu posiadania.
makak Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #22 Opublikowano 14 Lutego 2018 Co w tym schemacie jest takiego potwornego oprócz strony graficznej? Mógłbyś odpowiedzieć na moje wcześniejsze pytania? Z góry dziekuje
sambor Opublikowano 14 Lutego 2018 #23 Opublikowano 14 Lutego 2018 To potworek a nie potwór, resztę już napisałem post wyżej, ale jakbyś nie chciał przewijać to masz jeszcze raz To wszystko już wielokrotnie było w tym dziale omawiane. A jak się za to bierzesz to powinieneś mieć trochę wiedzy, a tej nie zdobędzie się przez słuchanie podpowiedzi, z resztą nie wiesz czy będą one dobre. :)
makak Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #24 Opublikowano 14 Lutego 2018 To ze podpowiedzi mogą być rożne dobre lub mniej zdaje sobie sprawę. Wątków w podobnym temacie przewertowałem sporo chciałbym teraz uzyskać kilka podpowiedzi w konkretnym schemacie który mnie dotyczy by pozbyć się wątpliwości. Mająć podpowiedzi które tu znajdę i konsultację z fachowcami w realu być może uda mi się uniknąć błędów które mimo fachowej wiedzy tak często popełniają wykonawcy instalacji(co często, chociażby tu na forum widać). A łatwiej jest ogarnąć temat przed, niż próbować po wykonaniu korygować błędy.
sambor Opublikowano 14 Lutego 2018 #25 Opublikowano 14 Lutego 2018 Najpierw na 100% musisz widzieć jaki będzie kocioł - wtedy możesz określić czy w ogóle możesz zamknąć okład CO.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.