Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Proszę  doświadczonych forumowiczów o pomoc w zrozumieniu tematu i ewentualnie przy ustawieniach w moim piecu Defro Smart EcoPell 12 Kw.

Dom Nowo wybudowany ,piętro i poddasze.W całym domu podłogówka (góra i dół). Dom dobrze ocieplony  -bloczek komórkowy +15 styropian U-0,35.W dachu 30 cm wełny u-035. Okna 3 szybowe, brama garażowa ocieplana.

Najpierw moje ustawienia ( z tego co pamiętam)

Piec pracuje w PID.

Zadana na piecu 65 st.-dochodzi do 70 st. i się wygasza.

Histereza 12 st.- spada do 53 st i się odpala

Zadana cwu 45 st. histereza 10 st.( na razie tam nie mieszkam -także wodę używam tylko w weekend)

Ochrona powrotu -35 st.

Min.praca podajnika 2 sek

Max. praca podajnika 3 sek

Min przerwa podajnika 12 sek.

Max. przerwa podajnika 18 sek.

Temp spalin waha się od 85-102 st.

Założony zawór 4 drogowy z siłownikiem + pogodówka.

Mam założony bezprzewodowy regulator pokojowy Tech ST292v2,na którym ustawiłem temp pokoju na 20 st. histereza- 0,6 st.

W czym problem ?

Zauważyłem że piec  bardzo często się wygasza i rozpala ok 12 razy na dobę ( bo osiągnął temp. na piecu)

,pomimo tego że na regulatorze pokojowym nie osiągnął temp .jaką ustawiłem na pomieszczenie.

Np.  Piec się wygasił bo osiągnął temp. 70 st , a na regulatorze pokojowym mam temp. pomieszczenia 19,8 st.

Wolałbym aby piec oscylował wokół temp zadanej 65 st. i przez pracę ciągłą jak najszybciej dogrzał pomieszczenie, niż  się wygasił  bo sam się nagrzał.

To mój pierwszy piec w życiu - i staram się uczyć jak go obsługiwać  , aby był jak najbardziej efektywny.

Może ktoś z doświadczonych forumowiczów podpowie  co i jak powinienem ustawić ( czy może tak ma być - a ja przesadzam:)

Ze względu na to iż dom mam oddalony od siebie 30 km , jeżdżę tam  2 razy w tygodniu , stąd pewne ograniczenia z mojej strony, aby na bieżąco zmieniać ustawienia i  monitorować czy to coś daje.

Ale po otrzymaniu podpowiedzi , będę wprowadzał zmiany i zdawał relację z efektów.

Jak to leciało................?- POMOŻECIE?

Opublikowano

Witam wszystkich.

Proszę  doświadczonych forumowiczów o pomoc w zrozumieniu tematu i ewentualnie przy ustawieniach w moim piecu Defro Smart EcoPell 12 Kw.

Dom Nowo wybudowany ,piętro i poddasze.W całym domu podłogówka (góra i dół). Dom dobrze ocieplony  -bloczek komórkowy +15 styropian U-0,35.W dachu 30 cm wełny u-035. Okna 3 szybowe, brama garażowa ocieplana.

Najpierw moje ustawienia ( z tego co pamiętam)

Piec pracuje w PID.

Zadana na piecu 65 st.-dochodzi do 70 st. i się wygasza.

Histereza 12 st.- spada do 53 st i się odpala

Zadana cwu 45 st. histereza 10 st.( na razie tam nie mieszkam -także wodę używam tylko w weekend)

Ochrona powrotu -35 st.

Min.praca podajnika 2 sek

Max. praca podajnika 3 sek

Min przerwa podajnika 12 sek.

Max. przerwa podajnika 18 sek.

Temp spalin waha się od 85-102 st.

Założony zawór 4 drogowy z siłownikiem + pogodówka.

Mam założony bezprzewodowy regulator pokojowy Tech ST292v2,na którym ustawiłem temp pokoju na 20 st. histereza- 0,6 st.

W czym problem ?

Zauważyłem że piec  bardzo często się wygasza i rozpala ok 12 razy na dobę ( bo osiągnął temp. na piecu)

,pomimo tego że na regulatorze pokojowym nie osiągnął temp .jaką ustawiłem na pomieszczenie.

Np.  Piec się wygasił bo osiągnął temp. 70 st , a na regulatorze pokojowym mam temp. pomieszczenia 19,8 st.

Wolałbym aby piec oscylował wokół temp zadanej 65 st. i przez pracę ciągłą jak najszybciej dogrzał pomieszczenie, niż  się wygasił  bo sam się nagrzał.

To mój pierwszy piec w życiu - i staram się uczyć jak go obsługiwać  , aby był jak najbardziej efektywny.

Może ktoś z doświadczonych forumowiczów podpowie  co i jak powinienem ustawić ( czy może tak ma być - a ja przesadzam:)

Ze względu na to iż dom mam oddalony od siebie 30 km , jeżdżę tam  2 razy w tygodniu , stąd pewne ograniczenia z mojej strony, aby na bieżąco zmieniać ustawienia i  monitorować czy to coś daje.

Ale po otrzymaniu podpowiedzi , będę wprowadzał zmiany i zdawał relację z efektów.

Jak to leciało................?- POMOŻECIE?

Nie mam tego kotła ale:

histereza jak dla mnie za duża, ja mam dla co i cwu 2 i piec nie musi tak nadganiać jak masz w obecnej chwili

Jeśli piec pracuje w pid to tak zostaw jedyne co zrób to obniż moc kotła w ustawieniach np. do 90 i obserwuj kilka godzin jak będzie nadal wchodził ci w nadzór 

to zmniejsz do 80 i obserwuj.

Praca w pid ma być ciągła, piec sam dopasowuje sobie dawkę.

Opublikowano

Dziękuję za odzew-

Na pewno poczytam o defro bio slim 10kw,oraz spróbuję zmienić histerezę   zgodnie z sugestią manx.

Zobaczę przez weekend,  jak piec będzie się  zachowywał na tych ustawieniach i dam znać w  niedzielę.Dzięki.

Opublikowano

Hej.

Przepraszam że dopiero teraz odpisuje ale trafiły mnie dodatkowe obowiązki.

Wątek o Bio Slim przeczytałem cały :)  -dużo bardzo dużo ciekawych spostrzeżeń (z których może pózniej skorzystam/na razie zmniejszyłem moc kotła do 80 % i czekam).

Zgodnie z propozycją manx ,zmniejszyłem moc kotła do 80% , i postanowiłem poczekać do środy( bo wtedy będę w domu) jaki efekt ta zmiana przyniesie.Na wykresie będzie to widać czy się wygasza czy jednak pracuje w trybie ciągłym.

W  minioną sobotę piec wyczyściłem i zasypałem .... 90 kg pelletu ( tyle spalił mi przez tydzień :blink: )

Mało , bardzo mało- ale wodę ciepłą zużywam tylko w weekend i temperaturę w domu utrzymuję w nocy 19 w dzień 20 st.

Jutro napisze co ew. zmiana mocy przyniosła-aha podniosłem jeszcze korektę wentylatora dolną  z 0 do -3 a górną z 0 do 3 .Płomień się fajnie rozjaśnił i jest tak jakby żywszy :)

Opublikowano

Mam  ten sam typ tylko 20 kw , pracuje na ustawieniach fabrycznych. To ze kociol sie wygasza po osiagnieciu temperatury zadanej to nie znaczy ze dom nie jest w tym czasie ogrzewany. Pompa dalej tloczy wode do instalacji i gdy temperatura wody spadnie ponizej zadanej kociol znow sie odpali.Mozna ustawic tylko wieksza histereze na termostacie np. 1 st. wtedy powinien rzadziej sie odpalac .W sterowniku kotla jest mozliwosc sprawdzenia  tzw. jasnosc plomienia ,gdy wartosc ta jest w okolicy 3000 to spalanie jest b dobre .Swiadczy to o dobrym ustawieniu palnika i dobrym pellecie.U mnie czasami dochodzilo do 4000.Jesli instalacja wykonana prawidlowo i czujniki temperatury zamontowano w odpowiednich miejscach nie  ze nie dogrzewa.Ale 90 kg pelletu na tydzien w zimie to duzo za malo.

Opublikowano (edytowane)

Hej.
Przepraszam że dopiero teraz odpisuje ale trafiły mnie dodatkowe obowiązki.

Wątek o Bio Slim przeczytałem cały :)  -dużo bardzo dużo ciekawych spostrzeżeń (z których może pózniej skorzystam/na razie zmniejszyłem moc kotła do 80 % i czekam).

Zgodnie z propozycją manx ,zmniejszyłem moc kotła do 80% , i postanowiłem poczekać do środy( bo wtedy będę w domu) jaki efekt ta zmiana przyniesie.Na wykresie będzie to widać czy się wygasza czy jednak pracuje w trybie ciągłym.
 W  minioną sobotę piec wyczyściłem i zasypałem .... 90 kg pelletu ( tyle spalił mi przez tydzień :blink: )
Mało , bardzo mało- ale wodę ciepłą zużywam tylko w weekend i temperaturę w domu utrzymuję w nocy 19 w dzień 20 st.

Jutro napisze co ew. zmiana mocy przyniosła-aha podniosłem jeszcze korektę wentylatora dolną  z 0 do -3 a górną z 0 do 3 .Płomień się fajnie rozjaśnił i jest tak jakby żywszy :)

Tak trzymaj, jak zobaczysz że ci wchodzi w nadzór raz czy dwa to się tym nie przejmuj, ale jak już wchodzi ci cześciej zmniejsz moc do 75% i znowu odczekaj.
A spalanie, no niskie...oby tak dalej,

Edytowane przez manx
Opublikowano

Mam  ten sam typ tylko 20 kw , pracuje na ustawieniach fabrycznych. To ze kociol sie wygasza po osiagnieciu temperatury zadanej to nie znaczy ze dom nie jest w tym czasie ogrzewany. Pompa dalej tloczy wode do instalacji i gdy temperatura wody spadnie ponizej zadanej kociol znow sie odpali.Mozna ustawic tylko wieksza histereze na termostacie np. 1 st. wtedy powinien rzadziej sie odpalac .W sterowniku kotla jest mozliwosc sprawdzenia  tzw. jasnosc plomienia ,gdy wartosc ta jest w okolicy 3000 to spalanie jest b dobre .Swiadczy to o dobrym ustawieniu palnika i dobrym pellecie.U mnie czasami dochodzilo do 4000.Jesli instalacja wykonana prawidlowo i czujniki temperatury zamontowano w odpowiednich miejscach nie  ze nie dogrzewa.Ale 90 kg pelletu na tydzien w zimie to duzo za malo.

wiem, wiem że można sprawdzić jasność płomienia-u mnie nie ma to wartości stałej tylko waha się w pewnych granicach od 1800-3100, zależy jaki w danym momencie mam nadmuch ,podawanie i przerwę w podawaniu.Przed założeniem regulatora bezprzewodowego, tygodniowo wsypywałem 180 kg pelletu /temp w domu 23-24 st..Po zamontowaniu regulatora (2 tygodnie temu)ustawiłem temp.19 w nocy i 20 w dzień to automatycznie zasyp spadł do  120 kg na tydzień  ,a w ostatnim tygodniu tylko 90 kg .Sam się zdziwiłem ,że tylko tyle.

W najbliższą sobotę znowu czyszczenie i zasyp .Zobaczę ile wejdzie,myślę że dużo więcej ze względu na mróz który u nas zagościł - dam znać ile weszło.

Opublikowano (edytowane)

Jaki regulator?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Tech st 292v2

Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie ten sam chcę kupić.

Myślisz ze dzieki niemu tak ci spalanie spadło.

Napisz coś wiecej...jaki masz w nim nastawy itd...mowie o regulatorze

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Powiem Ci tak- jak nie miałem regulatora piec chodził  systematycznie od 53 st do 70 i się wygaszał .Jak na piecu temp . znowu spadła do 53 to się odpalał i grzał do 65 st ( zadana ) + jeszcze 5 st w górę czyli 70 i tak w kółko.Temperatura w domu była zbyt wysoka ok 24-25 st - za ciepło i duszno.Wtedy spalał  ok 180 kg na tydzień przy 3st w dzień i ok. -1/-2 w nocy.

Teraz na regulatorze mam ustawione 19 w nocy i 20 w dzień  to i spalanie spadło :)

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Super ;)

A masz termostaty na grzejnikach?

Myślę że jeśli jeszcze ogarniesz by ci tak nie wchodził w nadzór kto wie może i spalanie spadnie :)

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Podłogówka w całym domu 140 m2 :)

Ale ten zasyp sobotni to i mnie i małżonkę zaskoczył .Myślę że to jakiś jednostkowy przypadek.

Edytowane przez aryzet
Opublikowano

Hej - no i wróciłem do domu ..... na dworze -14 stopni.

Patrząc na zużycie pelletu od soboty godz 14.00 do dziś .tj środa godz 22.30  to myślę że spalił maksymalnie 40-50 kg. Nie rozumiem o co kaman. W domu temp 20 stopni,fakt wodę gorącą używamy tylko w środy i w weekendy( bo wtedy jesteśmy w domu- a nie że tak rzadko korzystamy z gorącej wody:))

Ale pojawił się inny problem ,mianowicie pod popielnikiem zauważyłem wilgoć.Sprawdziłem na wykresie, jak piec pracował i okazało się iż o 6.30 osiągnął temperaturę  70 st. i do 17.30 w ogóle się nie rozpalił , a temp.na piecu  w tym czasie spadła  do 20 stopni.Może  mam za niską temp. spalin - bo zauważyłem że jak jest tęgi mróz to spaliny osiągają max 70 st.

Piec wyczyściłem do sucha- moc kotła podniosłem do 90% i zobaczymy co ta zmiana przyniesie

Na pewno poinformuję Was co i jak , bo mogę pozwolić sobie na takie testowanie parametrów ze względu na to iż  tym domu jeszcze nie mieszkam na stałe( może za 2 lata) ,a może moje spostrzeżenia komuś się przydadzą.

Manx- w weekend spiszę sobie ustawienia z regulatora i wstawię je tu na forum- przepraszam że dziś tego nie zrobiłem, ale jak zobaczyłem mokro pod popielnikiem, to tym się zająłem, i cała reszta wypadła mi z głowy.

Opublikowano (edytowane)

Nie zaśmiecaj tym tematu, wyślij mi na priv

Edytowane przez Ryszard