Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Elektromet Eko - Kwr 15 Głośne Stukanie W Kotle Pomocy

Norbert7194

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Bardzo proszę o wsparcie techniczne, posiadam kocioł węglowy c.o z rusztem wodnym z ręcznym zasypem paliwa EKO - KWR 15 w układzie otwartym. 
Ogrzewa On dom o wymiarach ok. 90-95 m2, zasilany sterownikiem typ REG 06.
Problem polega na tym iż po rozpaleniu i osiągnięciu w piecu temperatury powyżej 48 stopni w kotle zaczyna fukać (strzelać, stukać) tak bym to określił. Na marginesie jest to dźwięk nie do zniesienia gdyż my jako domownicy usiłujemy odpoczywać a piec skutecznie w tym przeszkadza wprowadzając niepokój i strach. Stukanie w piecu pojawiało się od początku zainstalowania c.o w domu lecz sporadycznie, teraz bardzo często. Oczywiście powiedzieliśmy o tym hydraulikowi na co odpowiedział że tak ma być... nie skomentuję gdyż jestem wystarczająco sfrustrowany. 
Jeżeli chodzi o ustawienia sterownika, temperatura grzejników zawsze była nastawiona na 50-52 stopnie. Temperatura wody w kranie na 40, wentylator od początku był ustawiony na 40%, po 4 latach zmieniłem na 30% ale to nic nie pomogło, próby wentylatora nawet do 15% też nic nie pomogły bo nadal strzela. Wartość obniżenia temperatury (1) i (2) wynosi 0, mimo to dmuchawa załącza się dopiero gdy temperatura spadnie o 2 stopnie od ustawionej (nie wiem czy tak ma być).
Tydzień temu nasz znajomy fachowiec hydraulik przerobił instalację stwierdzając że poprzednia zapowietrzała piec i całą instalacje, przeniósł pompki z powrotu na zasilanie  CO i CWU, zmienił odpowietrznik automatyczny bezpośrednio podłączając do naczynia przelewowego. Naczynie zbiorcze jest podłączone do powrotu.
Przeczytałem że paliwo w kotle powinno się żarzyć a u mnie nawet po wizycie kominiarza z komina dymi się na czarno. 
Jestem w stanie pokazać wam filmik z tym  dziwnym dźwiękiem w roli głównej jeśli okaże się pomocny.
Bardzo proszę o opinie eksperta, gdybym coś pominął odpowiem na pytania.
Opublikowano

Przyłączenia wokół kotła w tej chwili wyglądają tak, szkoda że nie zrobiłem zdjęć tego jak wyglądały wcześniej bo mielibyśmy porównanie. Wczoraj jak nigdy wszystko było w porządku, jeżeli dziwny dźwięk się pojawi wstawię filmik.

dc14a82fb9e69448.jpg

e05cf6651083570a.jpg

606866c253306bb7.jpg

b92ad82dce967a87.jpg

283c28ad4cf8a969.jpg

Za bojlerem.

d09a3db0c453d68c.jpg

Opublikowano

No i zbiornik wyrównawczy na powrocie to się robi w układzie zamkniętym oczywiście z innym naczyniem a w układzie otwartym na zasilaniu rurą min 1 cal. Ten temat raczej powinien być w instalacjach bo tu jest problem z instalacją a nie kotłem. Pozdrawiam.

Opublikowano

Znalazłem podobny temat na forum lecz nie został rozwiązany, mianowicie:

"Witam!

przyczyna tego jest kamien zawarty w wodzie. Osadził sie gdzies w okolicy paleniska i blacha znaczniej sie przegrzewa a co za tym idzie rozszerza. Proponuje dodac inhibitor mozna znalesc go na allegro lub tez slyszalem o calgonicie ale co do tego nie jestem przekonany. . U mnie jest to samo poniewaz musialem drugi raz spuscic wode w centralnym (przeróbki) i teraz piec co jakis czas strzela:/ za pewien czas napisze czy udalo mi sie pozbyc problemu.
Pozdrawiam"  

Użytkownik niestety nie napisał jak i czy wgl rozwiązał problem, jak myślicie czy to może być tak że dochodzi do miejscowego przegrzania w ruszcie wodnym? Ale i tak wszystko w temacie sprowadza się do źle wykonanej instalacji, hydraulik na początku zrobił układ zamknięty którego nie obejmowała gwarancja i matula kazała zmienić na otwarty, nadal nie było zastosowania grawitacyjnego, teraz znajomy hydraulik ustawił grawitacje i sam dziwi się czemu strzela bo nie widzi teraz innej możliwości niż obejrzenie instalacji, no ale jak to zrobić, już się gubię w tym wszystkim.. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.