Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modyfikacje Palnika Mała Ekoenergia 10Kw Defro Pz

marvin83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak. To jest najmniejsza wersja ekoenergi

Opublikowano

Tak. To jest najmniejsza wersja ekoenergi

Więc mam ten sam palnik. Zauważyłęm problem ze spalaniem ekogroszków o niskiej temp spiekania popiołu (Bartex oraz Retopal).

Pomaga tylko dosypanie wapna inaczej tworzy taki wielki spiek żużlowy wokół szczelin nadmuchowych, że muszę go zrzucać pogrzebaczem. Bezproblemowo mi spala np. Ekoret (ponad 1000zł tona). W celach badawczych dowierciłem kilka otworów fi 3,2 mm w górnej koronie tak jak w większych modelach. Delikatnie lepiej dopala, ale wyraźnej różnicy brak. Plan mam zamówić u producenta palnika nową koronę bez nacięć, albo jak nie da rady to je zakleić i nawiercić jak w palniku Batory 10 z postu #21.

Stosował ktoś taką modyfikację??

Opublikowano

otworu 3,2 to moim zdaniem są za małe. przez takie dysze powietrze podawane jest wraz z dużym ciśnieniem wskutek czego rozgrzewany jest punktowo wsad. Ja nawiercałem fi5

Opublikowano

otworu 3,2 to moim zdaniem są za małe. przez takie dysze powietrze podawane jest wraz z dużym ciśnieniem wskutek czego rozgrzewany jest punktowo wsad. Ja nawiercałem fi5

Zawsze mogę rozwiercić. Takie akurat miałem wiertło. NAstępne to fi 6, więc uznałem, że będzie za duze. Robiłęm to na próbę, bo nie chciałem zbytnio podziurawić dyszy, a pomyslałem, że w razie czego je  zakleję. Jak u Ciebie po nawierceniu otworów??

Pisałeś, że masz zdjęcia jak nawierciłeś te otwory. Da rade wrzucić?? Próbowałem znaleźć w którym temacie je zamieściłeś ale jakoś sobie nie radzę ;p. Chciałem porównać, bo może coś źle zrobiłem stąd słaby efekt.

Opublikowano

A Widzisz, ja mam tylko ten górny rząd dokładnie w tym samym miejscu, tylko, że tak ok 16 w sumie otworów. Mogę w sobotę dowiercić drugi rząd trochę niżej, a te stare powiększyć tylko powiedz mi jaki efekt uzyskałeś. Jest dużo lepiej z tymi spiekami żużlowymi?? Nie skleja sie toto aż tak bardzo??

Opublikowano

Wszystko zależy od węgla. Nie mniej jednak z moim jest znacznie lepiej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Wszystko zależy od węgla. Nie mniej jednak z moim jest znacznie lepiej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Kolego marvin8330, pomimo ze jestem tu nowy po 3 tygodniach od uruchomienia pieca doszedlem czemu sie robily spieki:-)

Jak juz mowilem nie masz pojecia o halotronie jak chyba kazdy kto uwaza ze jest on zly, bo jak bys wiedzial wszystko o nim to bys juz dawno doszedl do ladu z piecem, to dzieki halotronowi ja doszedlem i raz na zawsze koniec ze spiekami mam. Tez najpierw myslalem ze powodem robienia sie spiekow jest zbyt malo dziurek napowietrzajacych wegiel, jak sie okazuje blednie bo nic z palnikiem nie robilem, nawet go do tej pory nie uszczelnilem a spiekow juz nie ma na trzech bardzo roznych ekogroszkach, wczesniej byly na kazdym wiec mowienie ze bardzo wazny jest wegiel tez jest bledne, przynajmniej na tym palniki ekoenergii 10kW, jak piec jest ok to kazdy ekogroszek bedzie spalal dobrze a jak ma wade w mniejszym lub wiekszym stopniu bedzie robil spieki. Ledwo co napisalem o dziurkach a juz inni na wiercili dziurki i co pomoglo? Jak by to byl problem dzkurek to w defro zrobili by ich wiecej. Dobra rada nie czytaj innych bo nigdy nie dojdziesz ze spiekami, 3 tygodnie mi bylo potrzeba by dojsc do ladu a Ty mi kazesz rok grzewczy po uzywac i dopiero sie udzielac bo bzdury wypisuje? Jak ktos po roku nie doszedl ze spiekmi to nigdy nie dojdzie chyba ze ktos mu na tacy da rozwiazanie. Kluczem do sukcesu jest halotron. A powodem robienia sie spiekow jest nieszczelny piec i zasobnik, wszystko musi byc szczelne i powietrze do paleniska nie ma prawa dojsc zadna inna szpara czy dziurka niz przez halotron i dmuchawe, bo dostarczajac chocby klapka w dolnych drzwiczkach spada iloc powietrza idacego z nadmuchu i halotron widzi ze mniej powietrza dostarcza dmuchawa i co robi? Zwieksza sile nadmuchu, i mamy za duzo powietrza bo z dwóch źródeł. Taniego ekogroszku mi spalalo 30kg/dobe i popiolu co nie miara, normalnego 21kg/dobe i 2,8kg popiolu z 25kg groszku, a teraz spala 15kg/dobe i na 25kg groszku jest 1,4kg popiolu. Co u mnie pomoglo? Uszczelnienie klapki w dolnych drzwiczkach:-) Mozna ja dokrecic by byla zawsze zamknieta. A w sterowniku ustawienia fabryczne i zero spiekow, Nawet w podtrzymanie piec czasem wejdzie co wczesnije nie zdarzało sie. Wiekszosc dnia jedzie na 1% czyli podaje 2s i 60s przerwy. Porownajcie tez czy jak jest w zasobiku malo groszku i jak jest pelny czy to na spieki tez nie ma wplywu.

Opublikowano

Przeróbka palnika to zabieranie się za problem od d*** strony.
Jak się ludziom pali normalnie to znaczy że coś mam spieprzone u siebie. To jak ze spalania retopalu czy ruska - masa ludzi spala go bez większego problemu ale jest część która uważa że trafili na jakąś gównianą partię albo się nie nadaje do ich pieca...

Opublikowano

Kolego marvin8330, pomimo ze jestem tu nowy po 3 tygodniach od uruchomienia pieca doszedlem czemu sie robily spieki:-)

Jak juz mowilem nie masz pojecia o halotronie jak chyba kazdy kto uwaza ze jest on zly, bo jak bys wiedzial wszystko o nim to bys juz dawno doszedl do ladu z piecem, to dzieki halotronowi ja doszedlem i raz na zawsze koniec ze spiekami mam. Tez najpierw myslalem ze powodem robienia sie spiekow jest zbyt malo dziurek napowietrzajacych wegiel, jak sie okazuje blednie bo nic z palnikiem nie robilem, nawet go do tej pory nie uszczelnilem a spiekow juz nie ma na trzech bardzo roznych ekogroszkach, wczesniej byly na kazdym wiec mowienie ze bardzo wazny jest wegiel tez jest bledne, przynajmniej na tym palniki ekoenergii 10kW, jak piec jest ok to kazdy ekogroszek bedzie spalal dobrze a jak ma wade w mniejszym lub wiekszym stopniu bedzie robil spieki. Ledwo co napisalem o dziurkach a juz inni na wiercili dziurki i co pomoglo? Jak by to byl problem dzkurek to w defro zrobili by ich wiecej. Dobra rada nie czytaj innych bo nigdy nie dojdziesz ze spiekami, 3 tygodnie mi bylo potrzeba by dojsc do ladu a Ty mi kazesz rok grzewczy po uzywac i dopiero sie udzielac bo bzdury wypisuje? Jak ktos po roku nie doszedl ze spiekmi to nigdy nie dojdzie chyba ze ktos mu na tacy da rozwiazanie. Kluczem do sukcesu jest halotron. A powodem robienia sie spiekow jest nieszczelny piec i zasobnik, wszystko musi byc szczelne i powietrze do paleniska nie ma prawa dojsc zadna inna szpara czy dziurka niz przez halotron i dmuchawe, bo dostarczajac chocby klapka w dolnych drzwiczkach spada iloc powietrza idacego z nadmuchu i halotron widzi ze mniej powietrza dostarcza dmuchawa i co robi? Zwieksza sile nadmuchu, i mamy za duzo powietrza bo z dwóch źródeł. Taniego ekogroszku mi spalalo 30kg/dobe i popiolu co nie miara, normalnego 21kg/dobe i 2,8kg popiolu z 25kg groszku, a teraz spala 15kg/dobe i na 25kg groszku jest 1,4kg popiolu. Co u mnie pomoglo? Uszczelnienie klapki w dolnych drzwiczkach:-) Mozna ja dokrecic by byla zawsze zamknieta. A w sterowniku ustawienia fabryczne i zero spiekow, Nawet w podtrzymanie piec czasem wejdzie co wczesnije nie zdarzało sie. Wiekszosc dnia jedzie na 1% czyli podaje 2s i 60s przerwy. Porownajcie tez czy jak jest w zasobiku malo groszku i jak jest pelny czy to na spieki tez nie ma wplywu.

Uszczelnij koronę to pogadamy. Teraz powietrze ucieka bokami i przez to przez palnik idzie mniejsze ciśnienie.

Po części nieszczelność korony ma pozytywny wpływ bo w jakiś sposób można uznać że podaje powietrze wtórne tylko czy takie przedmuch nie będą miały negatywnego wpływu na żywotność palnika. Trudno tez oszacować jaki procent nadmuchu idzie biokiem a jaki przez palnik. Jak idzie mało przez niego to i spisków będzie mało

Jak pali ci się dobrze i zużycie małe to gratuluje i niech tak zostanie jednocześnie gwarantuje Ci ze któregoś dnia zobaczysz kopiec opału w popielniku.

Jak to się stanie to napisz to wyjaśnię Ci dlaczego.

Pamietam jak wezwałem serwis do pieca to serwisant pierwsze co zrobił to zabrał się za uszczelnianie korony. Tak jak ty paliłem bez uszczelnienia. Mogłem się zapytać dlaczego ma być szczelnie ale jakoś nie wnikałem bo ten twierdził ze producent nakazuje ( instrukcja) i tak trzeba zrobić.

Ach, zapomniałem dodać.

Zgadzam się w 100% i przekazem odnośnie halotronu. Idea jest zacna i tez uważam ze gdyby spisywał się tak jak zaplanowano to użytkownicy byliby szczęśliwi. Sterownik prowadziłby piec w najlepszych proporcjach. Życie jest jednak okrutne i nie takie kolorowe.

Opublikowano

Dokładnie Dormario masz zupełną rację. Kolega pisze o klapce w drzwiczkach a nie widzi innego problemu. Zobaczy go wkrótce tylko troszkę będzie go to wtedy kosztowało.

Opublikowano

Uwazasz ze przez to ze mam nie uszczelniona korone idealnie mi spala teraz? Pewny tego jestes? Wez pod uwage ze moze byc szczelna. Nie kazdy odlew musi byc odrazu krzywy. Cisnienie jest duze jak piec na 100% sie uruchomi ale z braku spiekow ogien i powietrze ma cala powierzchnię do dmuchania i juz nie ma cisnienia punktowego i bardzo agresywnego punktowego plomienia tylko pali sie calosc rownomiernie nie tak agresywnie. Juz bym uszczelnil palnik ale dokrecilem klapke i spieki znikly, wiec odpuscilem uszczelnianie palnika na ta chwile a juz zakupilem spoiwo do 1500C, nowa korona moze byc szczelna, co innego po roku jak ja zdejmiesz, jak rozmawialem z infolinia defro pan wiedze mial dobra i powiedzial ze defroskie palniki trzeba uszczelniac a tego nie, moze mial na mysli nowy a po roku to juz kazdy trzeba, na laczeniu jak patrze od dolu jest bialy metal, kreska 5mm przez cala dlugosc palnika-laczenie co by moglo swiadczyc ze tam powietrze puszcza ale to jest idealna kreseczka przez cale laczenie i nie sadze by tak rownomiernie uciekalo powietrze, raczej ta kreska swiadczy o tym ze jest wlasnie szczelne, jak tylko zrobi sie cieplej i bede mogl zgasic piec na pol dnia to uszczelnie i podziele sie info choc ja mysle ze bedzie bez zmian, u mnie sterownik prowadzi piec w idealnych proporcjach zawsze, tylko ze spiekami piec potrzebowal 2h by dojsc z 60C do zadanych 70C a teraz robi to w 15min i prawie caly czas chodzi na minimum, a jak zmniejszylem nadmuch walczac ze spiekami to juz wogole piec pol dnia osiagal zadana temp.

Mozesz juz teraz powiedziec czemu ma mi caly wegiel wywalic co bym uniknal problemow ktore miales pecha doswiadczyc. Zamiast mnie tu straszyc jakimis problemami mogli byscie odrazu napisac. Co to za jakas glupia tajemniczosc, sie nie dziwie ze nie mozecie dojsc ze spiekami z takim podejsciem. Jaka wartosc osiaga u Was halotron przy 23% dmuchawy czyli dla mocy nominalnej pieca?

Opublikowano

Rób co zechcesz. Popiszemy za rok.

Opublikowano

Bo telefonie do firmy Ekoenergia w związku z moim problemem otrzymałem dziś kurierem w ramach gwarancji zmodyfikowaną dyszę palnika. Zamiast nacięć są otwory jak w dyszy palnika batory 10 kw. Palę z Pid na sterowniku k1pv4pz z halotronem nadmuchu. Musiałem podnieść i to sporo impulsy obr. wetylatora w ustawieniach. Narazie zapowiada się to dobrze, po godzinie spieków brak. Zobaczę jak to dalej będzie wyglądało i napisze. A i jeszcze spadła temperatura podajnika z 43 stopni na 32. 

Opublikowano

O widzisz, troche nerwy Ci poszarpalem i dalo to efekt:-)

Zrob zdjecia tego palnika i spalania. Czemu nie piszesz konkretnie z ilu do ilu podniosles nawiew, przeciez to wielu osobom moze pomoc. Ja jestem ciekaw o ile podniosles. Wysoka miales temp. podajnika, u mnie jest 18C do max 25C w zaleznosci od kalorycznosci wegla, zreszta fajnie widac im bardziej kaloryczny ekogroszek tym wyzsza temp. podajnika. No i najwazniejsze czy spadnie Ci spalanie na tym palniku bo mmie tylko to ciagle sie nie podoba.

Opublikowano

W ustawieniach serwisowych dmuchawy zmieniłem wartość ilość impulsów na obr. wentylatora turbinki z 2 na 3. Jak narazie sprawuje się bezproblemowo. A i musiałem wydłużyć przerwę podawania więc spalanie w dół.Wkrótce napisze coś więcej.

Opublikowano

Zrób zdjęcia palnika jak wyglądają te otwory. Ja również do nich pisałem i odpisali mi, że mogą mi przesłać koronę z samymi otworami za 160zł + koszt wysyłki. Zastanawiam się czy jest sens wydawać tę kasę. Powiedz co się zmieniło na plus.

Opublikowano

Bo telefonie do firmy Ekoenergia w związku z moim problemem otrzymałem dziś kurierem w ramach gwarancji zmodyfikowaną dyszę palnika. Zamiast nacięć są otwory jak w dyszy palnika batory 10 kw. Palę z Pid na sterowniku k1pv4pz z halotronem nadmuchu. Musiałem podnieść i to sporo impulsy obr. wetylatora w ustawieniach. Narazie zapowiada się to dobrze, po godzinie spieków brak. Zobaczę jak to dalej będzie wyglądało i napisze. A i jeszcze spadła temperatura podajnika z 43 stopni na 32. 

Jakto w ramoach gwarancji?? Mow co po kolei bo ja mam kocioł 1,5 roku, więc też jest jeszcze na gwarancji i też chciałbym dostać taką dyszę. Pisz co i jak. Z góry dzięki.

Opublikowano

Zdjęć nie zrobie bo dysza już wklejona. Zamiast nacięć na dole dyszy są nawiercone otwory wyżej dzięki czemu automatycznie temperatura podajnika idzie w dół. Na starej dyszy 43 stopnie a teraz na ekogroszku skarbek 32stopnie. Wcześniej był problem z spiekaniem praktycznie każdego ekogroszku a teraz czy to retopal, skarbek,ekobran itd. spieków brak. Wreszcie spokój z ciągłym wygrzebywaniem spieczonej kuli węgla z paleniska. Niewiem kolego ale uważam skoro masz podajnik jeszcze na gwarancji to powinni Tobie też  uznać reklamacje i wysłać nową dyszę za darmo. Ja 2 dni po telefonie do ekoenergii otrzymałem kurierem gratis w ramach gwarancji.

Opublikowano

Jak mozesz zrob zdjecie jak wyglada palenisko i plomien po 24h, jestem ciekaw o ile lepiej sie spala wegiel, czy jest sens u mnie zmieniac dysze, piec ma dopiero miesiac i jest opocz naciec 6 duzych nawierconych dziur wyżej, dalej sprawdzaja sie mniejsze nastawy podawania wegla? Zmniejszyles moc pieca czy zmieniales w ustawieniach serwisowych podawanie 2-5s i 45-60s przerwe?

Opublikowano

Skoro dostałeś już z dodatkowymi otworami to masz już poprawione wszystko. Podawanie 2-5 przerwa 45-60 standard. A jaki masz soft? Czy masz np.  ustawienia pompy przewałowej (kotłowej)?

Opublikowano

Nie wiem czy mam najnowsza dysze bo mam naciecia jak w starych i tylko dodatkowe nawiercone 6 dziur po dwie na bok, dziury sa w naroznikach, wiec chyba mam stary tylko dolozyli te dziury.

Soft mam najnowszy, pytalem w defro i nowszego nie ma i obawiam sie ze juz nie bedzie.., mowilem im o poprawieniu bladow w oprogramowaniu i dodaniu przydatnych funkcji jak np. srednie dobowe spalanie. Nie mam takiego czegos jak ustawienie pompy przewalowej, kotlowej moze, powiedz gdzie to powinno byc to sprawdze.

Opublikowano

Jak masz soft, 3.2.5 ?

Opublikowano

Tak, K1Pv4 3.2.5 PZ/1.6.0 12kW

Data produkcji 09.2017

Przejrzalem wszystkie opcje w sterowniku i nie mam ustawien pompy przewalowej ani kotlowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.