dawid1989 Opublikowano 28 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Witam mam mały problem z podłogówką ogólnie mi nie grzeje i zastanawiam się nad przyczyną . wszystkie nitki przelałęm wodą i problem jest taki ze ciepło dochodzi do rozdzielacza rułki są ciepłe ale podłogi nie grzeją i powroty też są zimne pompke mam załączoną na 3 biegu. i jeszcze jedno czy zasilanie ma płynąć na listwe z rotametrami a odpływ jest na listwie z zaworami ?
odpowietrznik Opublikowano 28 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 28 Stycznia 2018 To zależy gdzie jest zero na rotametrze czy u góry czy na dole
ameno25 Opublikowano 28 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Jak nie grzeje to znaczy ze nie ma przepływu Zrób jakies zdjęcie rozdzielacz jak i samej kotłowni tak żeby było widać co Ty tam masz
ameno25 Opublikowano 28 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 28 Stycznia 2018 jesli zasilanie jest u góry to trzeba zamienić belki Obecnie ratometry pokazuja jakis przepływ ?
dawid1989 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor #7 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Tak zasilanie jest u góry rotometry pokazują wartość 3 tylko w jednym obwodzie jest wartość 2
dawid1989 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor #8 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Odkrecilem jeszcze na Maxa ten mieszalnik co temperaturę wody zmniejsza za 30min jak przyjdę z zakupów zobaczę czy to coś dało Odkrecilem tylko jedna nitke resztę pozakrecalem zobaczymy....
ameno25 Opublikowano 28 Stycznia 2018 #9 Opublikowano 28 Stycznia 2018 a jak zakręcisz jakieś pętle wartości sie zmieniają ? Jaką temp zasilasz rozdzielacz ? Kiedy uruchomiłeś podłogę , może potrzebuje czasu na nagrzanie Te ratometry to są capricorna , cieżko sie nimi kręci i łatwo je uszkodzić
dawid1989 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor #10 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Jak zakręce to tylko podskoczy ale wartość chyba zostaje ta sama teraz temp zasilania to maksymalna tego mieszalnika czyli 43 stopnie jak się nie mylę. No cały dzień ale to tak co chwilę wyłączyłem tu przelewem woda jak teraz przyjdę z zakupów to ta pętla (najkrótsza) będzie chodziła z godzinę non stop
dawid1989 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor #11 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Rotometry są jakieś dziwne jak przelewalem układ woda to woda przeplywala tylko w połowie odkrecenia jak zakręcisz woda nie leci a jak odkrece na max to też nie leci woda to normalne.?
ameno25 Opublikowano 28 Stycznia 2018 #12 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Wiesz o tym że te ratometry nie można odkręcać za mocno , odkrręcasz je do momentu wyczuwalnego oporu jesli przekręcisz urywasz tam taki grzybek i po ratometrze , a ze względu na to ze te ratometry ciężko sie obracają ciężko wyczuć punkt graniczny wykręcania Wykręć ratometr to sie przekonasz czy są dobre
dawid1989 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor #13 Opublikowano 28 Stycznia 2018 A woda nie wystrzeli mi? :)
ameno25 Opublikowano 28 Stycznia 2018 #14 Opublikowano 28 Stycznia 2018 jak zakreisz na gorze zawory to poleci ale tylko troche, zakrec wszystkie i zakrec tez zawory przed rozdzielaczem
sieno26 Opublikowano 28 Stycznia 2018 #15 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Napewno brakuje zaworów zwrotnych za pompami. Ps zdjęcie koło sterowników niezłe hehe Wysłane z mojego ASUS_Z01HD przy użyciu Tapatalka
odpowietrznik Opublikowano 28 Stycznia 2018 #16 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Trzeba podać zasilanie z kotła(z zaworu 3D) na belkę z rotametrami i dopóki tego nie zrobisz to nie pomogą żadne kombinacje
Bolczaczko Opublikowano 28 Stycznia 2018 #17 Opublikowano 28 Stycznia 2018 I makulatura na kotle to pewnie na rozpałkę hehe
odpowietrznik Opublikowano 29 Stycznia 2018 #18 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Dołożyć zawory zwrotne w miejscach jak w załączniku i zlikwidować odpowietrznik automatyczny(lub go zakręcić na stałe)w belce powrotnej rozdzielacza OP.Ciekawe gdzie idzie rura do naczynia wyrównawczego.
dawid1989 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor #19 Opublikowano 30 Stycznia 2018 to tak zaczynam scigać hydrola co mi to robil ;d i przekaże mu wszystko co gadacie po tych moich próbach wyłączyłem pompkę z podłogówki i zapomniałem zakręcić zaworów i wyobraźcie sobie ze podłogówka lepiej pracuje niż z pompką XD ale jest mały haczyk ;p ciepło idzie od strony rotometrów czyli od dupy strony jak było zrobione czyli od spływu leci mi woda i w pokojach ciepło ;] . to nie zmienia faktu że trzeba to zrobić ;p
dawid1989 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor #20 Opublikowano 30 Stycznia 2018 tu mam bardziej poglądowe zdjecia
odpowietrznik Opublikowano 30 Stycznia 2018 #21 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Czy dobrze rozumiem że zaznaczona w załączniku rura( na czarno) idzie do naczynia wyrównawczego?
dawid1989 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor #22 Opublikowano 31 Stycznia 2018 odpowietrznik Ta rura to jest ogrzewanie bojlera cieplej wody ruła naczynia wyrównawczego masz na zdjeciu które wrzuce
odpowietrznik Opublikowano 31 Stycznia 2018 #23 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Czyli masz kocioł w układzie zamkniętym.Instalacja jest niebezpieczna ponieważ brak zabezpieczeń dla tego typu instalacji czyli nie ma zaworu schładzającego lub wężownicy schładzającej i prawdopodobnie zaworu bezpieczeństwa(chyba że nie obejmuje go foto)Ponadto nie wiadomo czy twój kocioł może pracować w układzie zamkniętym(czy producent dopuszcza)Rura PP którą jest podłączone naczynie jest za cienka tak z foto sądzę że PP25.A tak w ogóle to nie podoba mi się to PP w obrębie kotła)
dawid1989 Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor #24 Opublikowano 4 Lutego 2018 co do ruly pp w obrębie kotła sprawdzilem to tylko brud ;d chyba ze chodzilo ci o cos innego zawór bezpieczeństwa jest tylko go foto nie obejmuje jak napisales ;p ale wężownicy schladzajacej nie ma kocioł był robiony na zamówienie przez kogoś ni był firmowy wiec dopuszczen zadnych nie ma i zapewne nie jest przystosowany jakoś specjalnie poniewaz w tamtych czasach chyba jeszcze robilo sie w układach otwartych ale piec jeszcze zostanie do konca sezonu. potem mam dofinansowanei i bedzie nowy ;p Jutro przychodzi do mnie hydraulik więc czy moglibyście napisać mi co jest do poprawy zeby ta podłogówka chodziła i ogólnie zle zrobione elementy. chcialbym być przygotowany na jego wizytę
gmaj22 Opublikowano 4 Lutego 2018 #25 Opublikowano 4 Lutego 2018 to tak zaczynam scigać hydrola co mi to robil ;d i przekaże mu wszystko co gadacie po tych moich próbach wyłączyłem pompkę z podłogówki i zapomniałem zakręcić zaworów i wyobraźcie sobie ze podłogówka lepiej pracuje niż z pompką XD ale jest mały haczyk ;p ciepło idzie od strony rotometrów czyli od dupy strony jak było zrobione czyli od spływu leci mi woda i w pokojach ciepło ;] . to nie zmienia faktu że trzeba to zrobić ;p Grzeje od d... strony bo nie masz zaworu zwrotnego na obiegu podłogówki. Zawory zwrotne musza byc za pompami z wyjatkiem pompy podłogowej. Na tym obiegu zawó zwrotny dajesz poniżej trójnika podmieszania do 3D. Kierunek przepływu w stronę powrotu kotła - @odpowietrznik juz wszystko pozaznaczał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.