Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Sterownika Skzp 02

MarioMK85

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

jak dobrać odpowiednie parametry aby zmniejszyć spalanie z min 33kg\h do np 25 albo możliwie najniższych?

Opublikowano

Sorry.

To pytanie jest z gatunku:

Jak dojechać do celu?

Nic nie piszesz czym jedziesz na czym etc.

Daj trochę informacji to ktoś coś poradzi.

Opublikowano

Piec 18KW brak producenta z podajnikiem 10do25 KW 25kg/h może podać groszku. Pompa CO na powrocie. Brak CWU. Bojler 120l zasilany bezpośrednio z pieca. Zawór 3D z silownikiem zasila grzejniki i powroty z grzejników oraz bilojlera. Brak grawitacji. Palę ekogroszkiem 24MJ Stabek . Dom powierzchnia ok 170m2 nie ocieplony w środku wszystko w płytach karton gips. Sufity i dach ocieplone wełną. Spalanie min 33kg/dobę sterownik SKPZ 02 dmuchawa 80W

Opublikowano

Wypełniałeś ( szacowałeś) zapotrzebowanie na energię.

Wypełnij cieplowlasciwe.pl i daj wynik.

Opublikowano
Opublikowano

Ale tak mi zamontowano. Z pieca wychodzi i w lewo na grzejniki a w prawo miesza się z chłodniejsza woda co wraca z grzejników i z zadanej 60 mam 54 na powrocie

Opublikowano

To nie jest tak.W zależności jak jest zamontowany zawór 3d to może regulować temp. albo zasilania albo powrotu.Jeżeli reguluje zasilanie to miesza wodę z kotła z powrotną i w ten sposób obniża temp.Przy regulacji powrotu miesza wodę powrotną z wodą z kotła i podnosi temp.Najlepiej narysuj albo wrzuć fotkę

Opublikowano

Tak to mniej więcej wygląda.

post-77591-0-90549700-1517160320_thumb.jpg

Opublikowano

Pompa jest tylko na powrocie bo nie było grawitacji

Opublikowano

Grzejniki z głowicą termostatyczną ok czyli temp. Na wejściu grzejnika taka jak pokazuje czujnik który mam umieszczony za 3D tak samo dwa grzejniki bez głowic temp ok tylko że grzeją do połowy. Ale czujnik temp pokazuje 22C zadanej i tak jest bo mierzyłem temp. Tylko spalanie i spieki mnie bolą.

Opublikowano

Zrób zdjęcie tej instalacji przy kotle...

Opublikowano

Z 3D do góry zasilanie grzejników a w bok idzie na powroty. Lepszego zdjęcia nie dam rady zrobić na 3D jest siłownik

post-77591-0-04217300-1517162245_thumb.jpg

Opublikowano

Jeżeli chcesz mieć regulację zasilania trzeba przełożyć pompę na zasilanie za 3d,bo w obecnym układzie to nie działa a nawet pompa ciągnie nie tylko z grzejników i bojlera ale pewnie też częściowo z 3d.No chyba że jest otwarty kocioł-zasilanie co,wtedy jest zbędny

Opublikowano

Na 3D mam ustawione więcej na dogrzanie powrotu. Bo ciepła woda wracała mi tylko z powrotu bojlera a że była za niska to dałem więcej powrót tak też mi ustawił ten co pięć montował.

Opublikowano

60 na kotle na grzejniki 53 powrót mam 55

Opublikowano

Steruje silownikiem

Opublikowano

Z tego co zauważyłem to siłownik obracał się gdy temperatura za 3d na grzejniki spadła poniżej 50C albo czujnik temperatury pokojowej dał sygnał do sterownika. Jak już temp była osiągnięta to się zatrzymał na min jakie ma ustawoine.

Opublikowano

Tak mam zawór 3d ustawiony że czujnik na zasilaniu grzejników pokazuje teraz pokazuje 52.7 a czujnik na powrocie 56.2 i mam na 9/11 grzejników zawory termostatyczne i czujniki temperatur pok. i zew.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.