Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pellux Compact Ustawienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od 3 tygodni posiadam piec pellux compact wersja ze sterownikiem estyma. Instlator ustawił go:

podawanie 5,8

dmuchawa 40.

Nie robił testu wagowego, po przeczytaniu instrukcji sam spróbowałem zrobić ww test i ustawić palnik. Przez godzinę podajnik podał 6,3 kg pelletu, Wg tego powinienem ustawić podawanie na 9,5. Ustawiłem tak i po ok 3 godz. widać dużo niespalonego pelletu w popielniku. Dodatkowo spaliny mają ok 210 stopni. Może ktoś mógłby się podzielić nastawami aby efektywnie uzyskać moc nominalną pieca (12kW) oraz w miarę rozsądne spalanie pelletu.

Opublikowano

Wypełnij uczciwie http://cieplowlasciwie.pl/start/359n i podaj link do wyniku.

Istotniejsza  jest moc palnika - podaj typ i wielkosć.

Opublikowano (edytowane)

A ile podajnik sypie pelletu przez 60 albo 120 sekund?

I która Estyma? Control M 420 czy RS?

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano (edytowane)

Chodzi mi o dokładny pomiar "z natury" : włączasz na ręcznym podajnik na minutę lub dwie, i ważysz to, co wysypał. 

Chyba, że to już jest po przeliczeniu z 105 g/min. I jaki to jest pelet? Znasz chociaż jego kaloryczność? Przynajmniej tą deklarowaną?

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano (edytowane)

Czyli przesyp 1,75 g/sek. 

5,1, które podałeś, to pewnie kWh/kg, czyli około 18 MJ/kg.  Ciężko bedzie zejść z mocą minimalną palnika poniżej 3 kW, a niewiele więcej tak naprawdę potrzeba maksymalnie.

Ustawiłbym mu moc min. około 3-3,5 kW, czyli np. 7 sek podawania + 53 sek przerwy. Dla mocy maksymalnej około 8-9 kW/h byłoby 17 sek podawania + 43 sekundy postoju. 

Do tego dobrać nadmuch: w mojej ocenie dla mnmalnej około 30 %.

Nic nie wiadomo na temat instalacji: grzejniki czy podłogówka, jak duży bojler itp.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano (edytowane)

W tym sterowniku nie ma tych nastaw. Wg instrukcji biawara jest ustawienie podawania 5,8 +(10-ilość z testu w kg) więc daje 9,5.  Nie chcę schodzić z mocą tylko otrzymać moc nominalną. Cały dom w podłogówce, bojler 200 litrów ale jeszcze nie grzany.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

A dlaczego nie chcesz schodzić z mocą ? Masz coś co odbierze ten nadmiar energii ? Np bufor . Pomyśl chcesz ustawić kocioł na 12 kW a potrzebujesz góra 5 kW przy tych temp na zewnątrz, co ma się stać z tą resztą ?

Wyleci przez komin, patrz Twoje spaliny i jak kocioł będzie na siłę chciał zejść z mocą wywali opał do popielnika.

Masz za duże podawanie, ustaw podawanie na 5 sek dobierz powietrze żeby płomień był długi i jasno żółty, ale nie poszarpany i będzie znacznie lepiej.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie najgorzej że w tym piecu nie można zajrzeć na płomień (nie ma drzwiczek z palnikiem). Można tylko na sterowniku patrzeć na jasność płomienia. Spróbuję zejść jeszcze z podawaniem. Najlepsze jest to że piec przy tych ustawieniach jeszcze 3 tygodnie temu działał super. Popiół był w konsystencji jak z papierosa. Ponieważ temperatury na zewnątrz były wysokie to wyłączyłem go, wyczyściłem i jak tydzień temu zrobiły się mrozy włączyłem od nowa. I taki mam efekt.

Edytowane przez KrisW
Opublikowano

Kolego twój instalator ustawił podawanie 5,8 nie bez powodu , Ty sobie zrobiłeś paliwo test i na siłę chcesz ustawić moc nominalną, która nie jest tobie potrzebna .

Proponowałem ustaw sobie podawanie max na 5 , przy twojej wydajności podajnika 6, 5 i kaloryczności pelletu około 5 da to moc max około 8 kW .

Bez tego zasobnika CWU 200 l ,potrzebujesz około 4 kW na ogrzewanie czyli połowę tego co ustawisz , przy takim ustawieniu kocioł da radę zmodulować do 2,5 kW przy 30% mocy, jeżeli ustawiasz 12 kW to kocioł przy 30% będzie pracował z mocą około 4 kW a to jest max co potrzebujesz,  kocioł już niżej nie da rady zejść i będzie przesypywał opał.

To że wyczyściłeś kocioł to dodatkowo podniosłeś jego sprawność, podnosząc podawanie doprowadziłeś do tego, że kocioł jest wiecznie przejedzony i zwraca nadmiar :)

Opublikowano

W uproszczeniu, w Estymie podawanie jest sztywno co 20 s , czyli w ciągu 1 minuty podaje 3 razy , zakładając podawanie 5 sek,  mamy 15 minut podawania na godzinę czyli 1/4 godziny, a to =1,6 kg pelletu na godzinę ,

teraz 1,6 pomnożyć przez kaloryczność 5  = 8  :).

To bardzo uproszczony sposób ale na potrzeby ustawień kotła się sprawdza

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam podobny problem przerzuca niedopalony pelet chos podawanie mam 4,8 kalor 4,6 i problem z ustawieniem nadmuchu nie wiem ile ustawic by sie dobrze palilo bez spiekow ktore tez sie robia na palniku mam tez bufor 300L wiec ma co odebrac energie i takie pytanie jak najlepiej ustawic przeslone na wentylatorze fabrycznie otwarte jest 1/4  i na tym przy nadmuchu 40 jest bardzo szybki plomin tak bym to nazwal ciezko podejrzec plomin w srodku bo jak sie otworzy popielnik dostaje dodatkowy tlen i ciezko stwierdzic macie jakies rady ? 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Moze warto napisac jakie sa nastawy obecne i jaki sterownik.

Gość Visitor1230
Opublikowano

U siebie mam Pluma co prawda. Podawanie dla mocy 12,5 kW mam 5,8 sek na 19. W estymie jak ktos pisal jest stale 20. Powietrze mam 2690 obr ( na 2850 mozliwych). Przeslona otwarta na jakies 50%. Z tym, ze mam sonde i obroty sa plynnie modulowane w zaleznosci od poziomu tlenu w spalinach. Plomienia nie musisz podgladac. Wazne co pokazuje fotokomorka. A spieki? Niestety pellet do doopy.

Opublikowano

Teraz wsypalem lave stelmetu przeslone mam tak jak fabryka ustawila zmienilem podawanie i nadmuch 10 min temu zobaczymy co wyjdzie
Podawanie 5.5
Nadmuch 40
Spieki mialem na innym pelecie dzis zmienilem i walcze znowu z ustawieniami zeby wszystko spalalo
Najczesciej poprostu przerzuca takie czarne pelety wiec cos jeszcze z powietrzem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gość Trener40
Opublikowano

Jeżeli niespalony pellet ląduje do popielnika, to za dużo dmucha względem ilości podawanego paliwa.

Zmniejsz powietrze, ale też kontroluj żeby nie bylo czarno w wymienniku. 

Gość Visitor1230
Opublikowano

A to zdjecie to gdzie i jak zrobiles? Masz cos konkretnie namieszane w ustawieniach. Ta dmuchawa w tym palniku nie da rady wyrzcic takiego pelletu do popielnika. Takie kwiatki to tylko moga sie dziac przez ruch szuflady. Czyli albo zle ustawienia czyszczenia palnika. Albo cos nie tak w ustawieniach wygaszania. Pisalem juz ze mam Pluma a to calkiem inny sterownik. Plum wskazuje poziom plomienia od 0 % jezeli palnik wygaszony , do 100% przy max jasnosci. 

Opublikowano

Zdjecie zrobilem wysunietego popielnika ruszt palnika jest ok to przelatuje w czasie podawania tak jak by rozpedzony pellet wpadajacy niektore sie odbija i wpadaja do popielnika a wlasnie jak macie w palnikach przy wlocie na ruszt jakis spowalniacz czy cos w tym rodzaju bo umnie prosto z rury przez kolanko i na ruszt

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gość Visitor1230
Opublikowano

Ten spowalniacz to nazywa sie bramka pelletu. Ja mam wywalona calkowicie. I nic mi nie wlatuje do palnika. Ten nadpalony pellet to sobie tam jakos wlatuje. A czarny jest dlatego, ze z czasem temperatura sprawia, ze sie nadpala. Byc moze, ze dawka startowa do rozpalenia jest za duza.