lentek91 Opublikowano 18 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Witam, Mam pytanie odnośnie możliwość montażu zaworu 3-drogowego automatycznego. Posiadam piec De Dietrich MCA 45 i grzeje on 3 oddzielne obiegi oraz CWU. Na dwóch obiegach mam założone zawory automatyczne, a na jednym ręczny,którego ustawiam, przekręcając go. Chciałbym zamontować w jego miejsce również zawór automatyczny, jednak instalator powiedział, że żeby tak zrobić, to musiałbym kupić jakąś dodatkową konsolę, która jest trochę droga (podobno, tak mi powiedział), bo w tym momencie nie ma na to szans. Ale nie za bardzo wytłumaczył dlaczego. Więc mam pytanie do Was, czy jest możliwość zainstalowania takiego 3 zaworu automatycznego? Oraz dlaczego tak/nie? Jeżeli potrzebujecie jeszcze jakiś informacji, to napiszcie, a postaram się podać. PS. W mojej instalacji jest tzw. sprzęgło
odpowietrznik Opublikowano 18 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Co to jest zawór 3D automatyczny lub ręczny?
lentek91 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Co to jest zawór 3D automatyczny lub ręczny? Chodziło mi o to, że na rurach dla trzech obiegów mam zawory (z tego co myślałem to trzy drogowe), i dwa z nich są elektryczne, czy sam sie otwiera na tyle, na ile potrzebuje, a jeden jest manualny, że ja go otwieram na tyle ile potrzebuję. Te zawory mieszają wode z powrotu z wodą podgrzaną przez piec
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 19 Stycznia 2018 I te zawory elektryczne masz podłączone do ............
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Schemat powinien wyglądać jak poniżej: Masz pewnie w kotle 2 moduły AD249 aby dodać 3 i czwarty obieg trzeba konsoli DiematicVM + moduł AD249 do każdego mieszacza Z tym, że konsola Diematic VM iSystem to koszt ok 5000zl- tak 5 tysięcy! dodatkowy moduł AD249 to koszt od 500 wzwyż- czyli taniocha. Może są jakieś tańsze zamienniki tej konsoli ale o to trzeba pytać w Dz technicznym producenta. kotła.
lentek91 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor #6 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Czyli jak dobrze rozumiem to w konsoli, którą mam w picu zamontowaną, mogę sterować 3 obiegami + CWU, ale takie zawory automatyczne mogą być tylko na 2 obiegach? Na zdjęciach wrzuciłem podłączone zawory z pompkami oraz wygląd konsoli sterowniczej. Czyli wychodzi na to, że tego zaworu manualnego nie mogę wymienić na automatyczny (z podłączeniem). Tam gdzie mam zawory automatyczne, to na rurze nad pompką jest czujnik, który jest doprowadzony do pieca (konsoli). Czyli podsumowując, żebym mógł mieć 3 zawory automatyczne, to potrzebowałbym oddzielnej konsoli i tych modułów?
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Osobna konsola ( dodatkowa) obsłuży 2 następne obiegi, do każdego potrzeba modułu zaw 3-D i czujnika za zaw 3-D
lentek91 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor #8 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Osobna konsola ( dodatkowa) obsłuży 2 następne obiegi, do każdego potrzeba modułu zaw 3-D i czujnika za zaw 3-D To rozumiem, ale moja aktualna konsola obsługuje 3 obiegi, ale podobno trzeciego zaworu automatycznego do niej nie mogę zamontować i dlatego pytam, czy tak może być
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2018 #9 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Kocioł z dodatkowo wstawionymi modułami obsłuży 2 mieszacze i 1 obieg bezpośredni Czyli to co masz teraz Następny mieszacz wymaga nowej konsoli Choc ja spróbowałbym wykonać. To na obcym sterowaniu np od Techa
lentek91 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor #10 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Kocioł z dodatkowo wstawionymi modułami obsłuży 2 mieszacze i 1 obieg bezpośredni Czyli to co masz teraz Następny mieszacz wymaga nowej konsoli Choc ja spróbowałbym wykonać. To na obcym sterowaniu np od Techa Ok, dzięki wielkie za odpowiedź i pomoc :)
odpowietrznik Opublikowano 19 Stycznia 2018 #11 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Jakie są te 3obwody?1grzejnikowy i 2podłogowe?Na foto jest 5pomp czyli 4obiegi grzewcze +5ty CWU?
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2018 #12 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Ten grzejnikowy to ma mieszacz ręczny
odpowietrznik Opublikowano 19 Stycznia 2018 #13 Opublikowano 19 Stycznia 2018 OK ale nie mogę się doliczyć obiegów) a pozostałe dwie pompy bez 3D to na?
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2018 #14 Opublikowano 19 Stycznia 2018 masz 2 pompy z 3D z siłownikami i jedną z recznym 3-D masz pompę od grzania CW i .od sprzęgła...... To kocioł 45kW i nie ma pompy w kotle
odpowietrznik Opublikowano 19 Stycznia 2018 #15 Opublikowano 19 Stycznia 2018 masz 2 pompy z 3D z siłownikami i jedną z recznym 3-D masz pompę od grzania CW i .od sprzęgła...... To kocioł 45kW i nie ma pompy w kotle no rzeczywiście)nie ma w kotle pompy jak i naczynia przeponowego.Dzięki za uświadomienie)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.