Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Defro Komfort Eko Pz 12Kw

TomiiN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jezi a możesz wysłać zdjęcie swojej kotłowni, pieca i instalacji i tego oodloaczenia pompy kotlowej? Odkąd mam swoją kotlownie to bardzo mnie interesują takie rzeczy?

Opublikowano

Jezi a możesz wysłać zdjęcie swojej kotłowni, pieca i instalacji i tego oodloaczenia pompy kotlowej? Odkąd mam swoją kotlownie to bardzo mnie interesują takie rzeczy?

OK jutro postaram sie Ci je podesłać. Martwi mnie jedna rzecz bo juz widzę że ta pompa niestety w spalaniu rewolucji nie wprowadzi a moze nawet bedzie jeszcze większe. Może ktoś wie skąd tak duze spalanie (33kg na dobe) ? Pale na PID z ustawieniami fabrycznymi.

Opublikowano

Niestety ja po zamontowaniu pompy kotlowej też mamialem dużo większe spalanie dlatego mam ja wyłączoną w tym roku zakładam sprzęgło zobaczymy

Opublikowano

a ja przełączyłem 3d jako rozdzielacz.

Powrót super ale pompka w auto nie dogrzewa mi dwuch grzejników.

Zawór 3d ustawiony gdzieś w okolicach 1 może 2.

Jak zwiększe przepływ pompki to wtedy spada temp powrotu.

No i wtedy nie działa siłownik zaworu z pogodówką.

Więc już sam nien wiem co robić.

Opublikowano

Przede wszystkim:

1/ przy 3D  mija się z celem funkcja auto adapt

2/ jesli nie dogrzewa, to podejrzewam, że przymykasz przepływ od strony pompy. Daj zdjęcie zaworu 3D- zobaczymy, czy jest dobrze.

Opublikowano

Przede wszystkim:

1/ przy 3D  mija się z celem funkcja auto adapt

2/ jesli nie dogrzewa, to podejrzewam, że przymykasz przepływ od strony pompy. Daj zdjęcie zaworu 3D- zobaczymy, czy jest dobrze.

Tak to wygląda na obecną chwilę.

post-71140-0-75946100-1516534033_thumb.jpg

Opublikowano

Czyli tak jak myślałem - jest żle. Patrz na ścięcie trzpienia. Jaki producent zaworu? 

Ma być tak:

post-51897-0-25055200-1516536883_thumb.png

Napisałeś:"a ja przełączyłem 3d jako rozdzielacz." To nie jest tylko kwestia przełaczenia, ale i przełożenia pompy. Po przełożeniu pompy nalezy jeszcze zmienic zakres pracy zwierciadła zaworu.

Opublikowano

Czyli tak jak myślałem - jest żle. Patrz na ścięcie trzpienia. Jaki producent zaworu? 

Ma być tak:

attachicon.gif3d.png

Napisałeś:"a ja przełączyłem 3d jako rozdzielacz." To nie jest tylko kwestia przełaczenia, ale i przełożenia pompy. Po przełożeniu pompy nalezy jeszcze zmienic zakres pracy zwierciadła zaworu.

Wiem, masz rację myślałem że może się uda to jakoś ustabilizować.

Zawór 3 Herz.

Tak myślę że może wróce do cwu na stałe i zabawa w dwustanie ustawieniami, tu akurat mam to opanowane ale chodzi o niższe spalanie.

Czy dla instalacji i kotła będzie miało znaczenie czy dam 50 czy 55 bo przecież co=cwu

Myślałem że uda się bez przeróbki ale jednak lipa, w głowie 4d potem pompa kotłowa i sam już nie wiem a chyba każdemu z nas zależy na tym by to poprawnie hulało no i to spalanie na jakimś normalnym poziomie.

Opublikowano

Ochrona powrotu przy pomocy stale pracującej pompy CWU to ostateczność, jesli brak innej metody. Ty masz 3D i dlatego pytałem o głowice termo na grzejnikach. Jeśli tak, to zawór 3D na zasilanie za pompę jako rozdzielacz i masz ochrone powrotu. 

Opublikowano

Termostaty mam na wszystkich grzejnikach.

Czyli można by przełożyć 3d za pompę ustawić jako rozdzielacz i masz rację ochrona by była...pytanie czy mógłbym sterować 3d siłownikiem plus pogodówka

Opublikowano

Jako pogodówka - nie. Ale jako stabilizacja temp. powrotu-tak. Wtedy czujnik zaworu na powrót kotła i zamiana podłączeń siłownika w sterowniku. Tak, aby w celu podniesienia temperatury powrotu siłownik ZAMYKAŁ zawór.

PS: Jesli nie przełożyłeś pompy przed zawór, to wcześniejszy Twój szkic z położeniem zwierciadła/trzpienia był dobrze.

Opublikowano

Mam 3d a za nim pompę

Opublikowano

Ma być tak:

attachicon.gif3d.png

Przy montażu zaworu mieszającego w funkcji rozdziału czynnika grzewczego(pompa przed zaworem) zawieradło powinno być w innej pozycji?Bo tak jak w poście #82 pompa nie miałaby gdzie tłoczyć,zawsze któryś z przelotów tzn na powrót lub na instalację musi być otwarty(albo oczywiscie w pośrednim położeniu)

post-32948-0-12822400-1516542894_thumb.jpg

Opublikowano

Jak masz pompę za 3D to zawór działa jako regulacja temp.na dany obieg

Dokładnie tak mam i reguluję temp na grzejniki plus pogodówka.

Chciałem sprawdzić działanie jak pisałem wcześniej jednak bez skutku.

Pozostaje pompa kotłowa...4d lub sprzęgło....innego wyjścia nie widzę

Opublikowano

Panowie: ustalmy moze najpierw, co autor ma na myśli, rysując mieszacz. Dla mnie środkowy półksiężyc to trzpień zaworu i ścięcie na nim. Wg tego jest połozone zwierciadło i wg tego były moje porady. Autor zwierciadła przecież nie widzi - trzpień i ścięcie na nim natomiast tak :)

Opublikowano

Myślałem żę jak obrucę grzybka zwał jak zwał i zablokuję zasilanie jak pisal gmaj22 to będę miał ochronę powrotu i owszem mam ale mam nie dogrzane grzejniki.

Więc rada by przenieść zawór za pompę ok ale wtedy brak regulacji temp na grzejniki.

Cóż przekonałem się i wiem że to rozwiązanie odpada tak jak ciągła praca pompy cwu.

Więc widzę to obecnie tak że albo przebudowa na 4d co raczej przy obecnych grubościach rur odpada więc chyba sprzęgło i tu zastanawiam się nad affriso.

Opublikowano

Czytałeś mój wcześniejszy post? Co wg Ciebie oznacza spłaszczenie na "półksiężycu"? Bo bez tego ani rusz... Jeśli to ścięcie na trzpieniu, to tak jak narysowałeś w poście #81 jest żle - niezaleznie od tego, czy pompa jest przed, czy za zaworem.

Opublikowano

To do mnie informacja ;)

Opublikowano

A kto napisał posta #81 ????

Opublikowano

A kto napisał posta #81 ????

No ja :)

Ja wszystko rozumiem, tak jak pisałem wcześniej blokując zasilanie - z kotła mam możliwość regulacji temp na grzejniki,

blokując wyjście na grzejniki mam ciepły powrót ale brak regulacji temp na grzejniki

Opublikowano

Ty dalej swoje....Chłopie zrób zdjęcie tego 3D - najlepiej ze ściagniętym pokrętłem. 

Mając pompę za zaworem, NIE mozesz blokować wyjścia na grzejniki!! Na podstawie tego, co piszesz, wnioskuję, że masz ŻLE.

Opublikowano

Ja to wiem i nie blokuje go. Nie zrozumieliśmy się.

Tylko sprawdzałem działanie odwracając pokrętło i wtedy powrót miałem cieply ale brak regulacji na grzejniki

Opublikowano

Ja to wiem i nie blokuje go. Nie zrozumieliśmy się.

Tylko sprawdzałem działanie odwracając pokrętło i wtedy powrót miałem cieply ale brak regulacji na grzejniki

Witam kolego wstaw zdjęcie 3d jak ci pisał gmaj22 to wtedy będzie ci mógł pomuc. Pozdrawiam i życze ciepłego powrotu, ja będe robił pompę kotłową mam 4d.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.