Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Potrzebuję Opini Pomocy Dot. Mojej Instalacji Co

wotek111

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuje pomocy opinie czy moja instalacja CO jest wykonana poprawnie bądź jak ją usprawnić.

Mój problem polega na tym że piec strasznie żuzluje. Po około 12 godz. palenia ekogroszkiem robi się górką i groszek nie zostaje do końca spalony.

Tworzą się spieki i żużel.

Dane pieca

Zębiec Merkury 35 kW sterownik st-480 zpid

Piec ustawiony na pracę z pid

Dom który aktualnie ogrzewam to

100m2

piwnicą - 3 grzejniki

50m2

Mieszkanie - ogrzewanie podłogowe

400m2

Drugie mieszkanie - garaż ogrzewany 2 grzejnikami

Parter podlogowka dzielona na 9 stref z których 4 ogrzewają cały dom ponieważ jest wystarczająca ciepło na pracę wykończeniowe.

Piętro podłogowka nie uruchomiona ponieważ w tej chwili jest to nie potrzebne ponieważ dom jest nie wykończony.

Ocieplenie budynku

Cegła ceramiczna Eder 24cm

Styropian grafitowy 20 cm

Dach Wełna 20cm alfa 35 plus wełna 5 cm alfa 35

Ocieplenie posadzki 10-15 cm styropianu

Okna trzy szynowe

Proszę o pomoc dot.ustawien pieca aby poprawić spalanie ekogroszku

Wystawiam zdjęcia instalacji CO

post-77247-0-14468900-1516138465_thumb.jpg

post-77247-0-21018100-1516138527_thumb.jpg

post-77247-0-44030900-1516138580_thumb.jpg

post-77247-0-93700400-1516138635_thumb.jpg

post-77247-0-78372300-1516138713_thumb.jpg

post-77247-0-21409800-1516138771_thumb.jpg

Opublikowano

faktycznie duży kalafior na palniku. spróbuj mniej wiatru.

co do instalacji to plus za układ otwarty po stronie kotła i to w sumie tyle co mi się podoba 

Opublikowano

W takim razie, co mi się nie podoba:

- nieskładna plątanina rur w obiegu wtórnym bez stopniowania srednic

- brak odpowietrznika przed wymiennikiem płytowym oraz filtra przed pompą kotłową

- pompa na obiegu instalacyjnym wymiennika powinna być na powrocie, czyi tłoczyc do wymiennika - również brak przed nią filtra

- nie zamkniety jeden zamek zasobnika - nieszczelność i cofanie żaru do podajnika

Za ścianą i nad stropem pewnie jeszcze coś by się znalazło.

Podsumowując: wyglada mi to na "radosną twórczość" samego autora :)

Opublikowano

W takim razie co poprawić aby ta instalację lepiej usprawnić i mieć lepszą kontrolę. Czy jest potrzebny zawór 4D ??

Opublikowano

dużą instalację zrobiłbym na rozdzielaczu i grupach pompowych. w twoim wypadku i tym momencie to raczej bezcelowe o ile ta instalacja ci wydoli. może to jakoś będzie pracować. ewidentnie zrobił ją amator i teraz jakakolwiek ingerencja to rwanie rur i duże koszty. drobne poprawki możesz zrobić ale to pudrowanie bo błędy zaczynają się na samym początku czyli już od przekrojów rur. 

Opublikowano

Co do wymiennika, to na pewno lepszy za duży niz za mały. "Katalogowy" 20-25 kW najczęściej okazuje się niewystarczający. To jest około 2000 litrów wody na godzinę o różnicy temperatur 10 stopni. Która pompa i kocioł to udżwignie? Przy kotle 15-20 kW i takim odbiorze, to wymiennik 40 kW jest optymalny.

Opublikowano

Mój piec ma 35 kW czy ten wymiennik jest odpowiedni ?? Temperatur na rozdzielaczu podlogowki ma 42stopnie A na kolejnym rozdzielaczu około 30 stopni. Dodam że tam gdzie jest 30 stopni to dom jest podczas prac wykończeniowych. Na temperaturę w domu nie narzekam jest ciepło. Bardzie martwi mnie to że robią się duże spieki.

Sterownik tech st-480 zpid chodzi na automacie. Za dużo nie mogę w niego ingerować tylko mam dwa parametry do ustawienia współczynnik mocy kotła i korekta wentylatora. Połowa funkcji która ten sterownik oferuje jest wyłączona. Nie znam się na ustawienach ale czy te funkcję powinny być uruchomione min. Zawór wbudowanu , sterowników pomp podłogowych , sterowniki pokojowy ?? Wszystko mam dezaktywowane na piecu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.