Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Optymalne Ustawienia Sterownika K1Pv4

royal1985

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów! Posiadam kocioł Defro Eko NZ 12 KW. Dom parterowy,90 m kw, ściany zew. ocieplone styropianem 18 cm, pod podłogą styropian 15 cm, strop ocieplony wełną 25 cm. W tej chwili nie mieszkam w nim, ponieważ wnętrza są do wykończenia,a że jest zima,to kocioł jest odpalony. Instalacja podłogowa + 4 kaloryfery, zawór trójdrogowy.Obecnie mam załączone tylko 2 grzejniki, bez podłogówki. Problemem były spieki,które sięgały prawie deflektora. Serwis Defro zalecił abym próbował zlikwidować te spieki wyłącznie poprzez korektę powietrza. Obecnie korekta powietrza jest ustawiona na -11. Spieki przestały się pojawiać, natomiast paliwo w tej chwili jest niedopalane. W kotle jest załączony PID. Oto moje obecne ustawienia kotła:

Temp. kotła zadana 60 st. C.

Min. praca podajnika 1 s.

Maks praca podajnika 3 s.

Min. przerwa podajnika 50 s.

Maks. przerwa podajnika 70 s.

Min. wentylator roboczy 13

Maks. wentylator roboczy 25

Min. obroty 80

Maks. obroty 250

Co jest nie tak w tych ustawieniach? Aktualnie zasypuje kocioł Sztygarem Ultra. Dodam zdj i film paleniska.

Opublikowano

Te ustawienia to fabryczyne i wedug Twojego tematu wlasnie optymalne. Byc moze potrzebne niewielkie korekty - dopasowanie do opalu.

Ewentualnie poszukaj tematow zwiazanych z: problem hallotron nadmuchu. Byc moze tutaj jest cos nie tak.

Opublikowano

Do czego służy hallotron nadmuchu?

Opublikowano

Witam forumowiczów! Posiadam kocioł Defro Eko NZ 12 KW. Dom parterowy,90 m kw, ściany zew. ocieplone styropianem 18 cm, pod podłogą styropian 15 cm, strop ocieplony wełną 25 cm. W tej chwili nie mieszkam w nim, ponieważ wnętrza są do wykończenia,a że jest zima,to kocioł jest odpalony. Instalacja podłogowa + 4 kaloryfery, zawór trójdrogowy.Obecnie mam załączone tylko 2 grzejniki, bez podłogówki. Problemem były spieki,które sięgały prawie deflektora. Serwis Defro zalecił abym próbował zlikwidować te spieki wyłącznie poprzez korektę powietrza. Obecnie korekta powietrza jest ustawiona na -11. Spieki przestały się pojawiać, natomiast paliwo w tej chwili jest niedopalane. W kotle jest załączony PID. Oto moje obecne ustawienia kotła:

Min. obroty 80

Maks. obroty 250

Co jest nie tak w tych ustawieniach? Aktualnie zasypuje kocioł Sztygarem Ultra. Dodam zdj i film paleniska.post-76667-0-79301100-1516036516_thumb.jpg

Opublikowano

Do czego służy hallotron nadmuchu?

To taki dodatkowy wiatraczek mierzący przepływ powietrza (powiedzmy ze to taka wersja przeplywomierza) pozwalajaca na dokladna prace nadmuchu. Jesli to mierzy poprawnie to fajnie dziala, ale czesto potrafi robic spore zamieszanie.

Opublikowano

Nie zaburzy ta opcja pracą kotła?

Opublikowano

Sprawdz w ustawieniach serwisowych czy jest zalaczona (aktywna).

Opublikowano

Jest załączony.

Opublikowano

Dziś wyłączyłem hallotron nadmuchu. Jutro zobaczę, czy to pomogło. Ktoś ma może inne sugestie, doświadczenia?

Opublikowano

A masz uszczelniony palnik?

Opublikowano

Tego nie wiem? Pierwsze uruchomienie kotła miało miejsce z serwisantem z Defro. Skontaktuje się z nim i dam znać.

Opublikowano

Ja mam Komfort Eko i po wymianie koronki okazało się że palnik jest nie uszczelniony, źle dmuchało robiły się spieki i wogóle same problemy.

Uszczelniłem palnik sznurem i problemu nie ma.

Sam możesz sprawdzić - wygaś piec i odkręć 3 śrubkami górną koronę i się dowiesz

Opublikowano

Serwisant twierdzi, że nie powinno się uszczelniać palnika. Radzi zmianę ekogroszku.

Opublikowano

No to mu gratuluje tej odp.

Bo od dero usłyszałem co innego.

Zrobisz jak uważasz. Ja napisałem że u mnie to pomogło.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Min. obroty 80

Maks. obroty 250

Co jest nie tak w tych ustawieniach? Aktualnie zasypuje kocioł Sztygarem Ultra. Dodam zdj i film paleniska.

Ja po długich obserwacjach na "ekranie serwisu" wydłużyłem max. czas pracy podajnika do 10 s. oraz max. przerwę podawania do 140 sek. a przed chwilą nawet do 210 sek. Tak że sterownik działa w tych zakresach z lekką rezerwą w górę i w dół. Stopniowo zjeżdżałem z mocą pieca i aktualnie pracuje on na 48% mocy. 

Opublikowano

No ja tez niedawno wbilem podobne ustawienia. Maks praca podajnika jest na 12 s. a maks przerwa podawania wynosi 160 s. Korekta powietrza na +11%. Moc kotla ustawiona jest na 100%. Poki co obserwuje co bedzie sie dzialo.

Opublikowano

Sam jestem ciekaw na ile ingerencja w nastawy pozwoli na stabilna pracę

Opublikowano

Od 2 dni zmieniłem węgiel ze Stabaka na Retopal, wydłużyłem jeszcze przerwę podawania na maksymalną jaka była na sterowniku (250 sek.) i jestem mega zadowolony z pracy pieca. Jeszcze takiego wykresiku nie miałem. Jedynie co, to zwiększyłem moc pieca z 48% na 52% bo piec bardzo wolno dochodził do zadanej temperatury. 

Opublikowano

Może opisz swoje działania i to co masz dokładnie w sterowniku ustawione...myślę że większość będzie ci wdzięczna

Opublikowano

Opisałem to pięć postów wyżej.

Przede wszystkim "zmodyfikowałem" wentylator robiąc szczelinę (za poradą jednego z forumowiczów) między wentylatorem, a turbiną i wyregulowałem ją tak aby wartości na "ekranie producenta" czyli "docelowe obroty" oraz "impulsy obrotów" były jak najbardziej zbliżone. Później obserwując tenże ekran na którym są aktualne czasy podawania i przerwy między nimi, zmieniłem w "menu serwisu": max czas podawania na 10 sek. oraz max. przerwę na 250 sek. I tyle i fajnie się pali. 

post-75836-0-25758200-1517246683_thumb.jpg

Na tym akranie:

Czas podawania (PRACA) -       5,5 sek.

Czas przerwy  (PRZER) -        134,6 sek.

Opublikowano

Pytanie na ile ta zmiana wpłynie na spalanie?

Bo patrzysz tylko na ten moment odczytu?

Gdybyby piec pracował tylko w tych wartościach to w ciągu 1h podaje 148s

A przy standardowych ustawieniach i założeniu że podaje 2s z przerwą 45s to łącznie podaje 168s

dużej różnicy nie ma a jaką dajesz rozpiętość czasu pracy sterownikowi

I tu potwierdzają się opinie tych którzy od początku jadą na standardowych ustawieniach pracy pid a zadbali o inne ważne elementy instalacji, piec im pracuje stabilnie i nie bawią się w menu servis.

Wiem bo to przerabiałem, od samego początku przestawy ustawienia itd. poznałem piec w dwustanie wiem co i jak dzięki forumowiczom.

Opublikowano

Zdjęci jest zrobione w danym momencie, ale te wartości zmieniają się w zależności od zapotrzebowania sterownika. Bywa, że czas podawania jest np. 2 sek. a przerwa w podawaniu 210 sek. To teraz sobie policz jaki jest czas podawania w czasie godziny (chyba ok 35sek.)

Tobie we wszystkich wypowiedziach chodzi "ile spala na dobę", a to, jak dobrze wiesz, jest zależne od miliona czynników. 

Opublikowano

Tylko trochę lipa z tą temperaturą spalin

Opublikowano

Prawdopodobnie czujnik/obodowa brudny.

To nie problem.

Opublikowano

A co Twoim zdaniem jest nie tak z temp. spalin?

Moim zdaniem trzeba się cieszyć że kocioł ma dobra sprawność i generuje mało strat kominowych.

Na marginesie to algorytm PID Techa wylicza i podaje dawkę paliwa w dokładności do dziesietnych sekundy zmieniając również odpowiednio przerwę podawania wiec nie można łatwo policzyć ile poda w ciągu godziny czy doby. Dobiera wielkość dawkowania do przepływu. Jak jest dobry węgiel i dobrze dobrany przepływ to spalanie będzie idealne. Najważniejsze trzeba trochę poobserwować płomień i ustawić ewentualnie szczelinę między turbinką a dmuchawą. Jak to zrobimy to reszta to już bajka.

Co do wielkości dawki to ja zawsze jestem zwolennikiem częstszego podawania mniejszych ilości tak żeby w dole palnika zachodziła pyroliza a na wierzchu następowało dopalanie koksu. Ustawiamy proporcje zachowując odpowiedni stosunek. Jak koledze dobrze się pali w max 10/250 to to samo będzie ustawiając 5/125 ważne żeby min tez tak potraktować

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.