Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bypass (Sprzęgło Hydrualiczne)

eddie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałem zastosować w swojej kotłowni rozdzielacz na 3 obiegi grzewcze z czego w pierwszym byłby wpięty bypass jako sprzęgło hydrauliczne.

drugi obieg grzejniki i trzeci obieg ogrzewanie podłogowe.

Maks. przepływy: 0,45m3/h, 10,5 kW przy Δt 20K prędkość przepływu 0,36m/s
1,25m3/h, 29 kW przy Δt 20K prędkość przepływu 1m/s

asd.jpg

czy to dobre rozwiązanie czy lepiej sprzęgło?

Opublikowano

A mam jeszcze jedno pytanie gdyz nie chce zakładać oddzielnego tematu jakie jest lepsze sterowanie pogodowe czy Np termostat w każdym pokoju i siłownik mowię tu o dwóch obiegach grzewczych. Przeczesałem cały internet zdania sa tak podzielone prosiłbym o wytłumaczenie dlaczego a nie mówienie bo tak z góry dzięki

Opublikowano

Jak już coś to siłownik + pogodowe lub termostaty.

Termostatami sterujesz niezależnie - każde pomieszczenie możesz ustawić osobno, siłownikiem sterujesz cały dom w jednym punkcie. Jak masz źle dobrane grzejniki to w jednym pomieszczeniu będzie za ciepło, w drugim za zimno itd.
Jak masz żeberka to jeszcze pokombnujesz - tam dodasz, tam odejmiesz, ale i tak sterujesz całym domem.

Możesz to łączyć ale to trochę przerost formy nad treścią.

Wolę termostaty, zawory 3D są dobre zwłaszcza jak już ktoś ma zrobione w domu grzejniki i np. przerabia kotłownie

Opublikowano

Ja właśnie modernizuje kotłownie i mam grzejniki i podłogówkę, dom parterowy bez poddasza użytkowego. To w moim przypadku lepiej zawor 3D ?

Opublikowano

Trzeba policzyć grzejniki, wykonać wg obliczeń i zastosować regulację pogodową na zaw 3-D z siłownikiem.

Jeżeli bierzesz kocioł gazowy to na stronie producenta kotła są  gotowe schematy hydrauliczne.

Instalacja wykonana wg takiego schematu i prawidłowych obliczeń nie wymaga żadnych siłowników.

Opublikowano

Grzejniki trzeba policzyć do wyregulowania krzywej grzewczej? Czy do zastosowania zaworu 3d? Mysle nad vitodens 200 i tam na sterowniku jest ustawienie temperatury pokojowej i jak ustawie na nim 21 to w pomieszczeniach mniej wiecej bede miał 21 na jakiej zasadzie to działa ze kocioł wie jak w pokoju nie ma czujnika nie bedzie sytuacji ze jest za zimno lub za ciepło. Dodam jeszcze ze zmieniam kocioł z węglowego na gazowy i instalacja w pokojach jest juz wykonana. Sambor jak to przeliczyć? Chciałbym to zrobic tak jak być powinno

Opublikowano

Trzeba policzyć dla wszystkich pomieszczeń zapotrzebowanie na ciepło i do tego dobrać grzejniki lub podłogówkę -  można zlecić komuś cały projekt lub sam audyt OZC

Można policzyć przybliżone  zapotrzebowanie wg programu doboru grzejników.

Opublikowano

Ja mam dobrane juz grzejniki bo juz mieszkam kilka lat to zanim zdecyduje sie na pogodowe sterowanie i zawor 3D musiałbym sprawdzić czy sa dobrze dobrane bo moze okazać sie ze nie zda egzaminu tak? A podłogówkę jestem w stanie jakoś wyliczyć? Jak np ustawić przepływy jezeli nie znam długości rur ani rozstawu rury?

Opublikowano

Jaki miałeś dotychczas kocioł?

Jak kondensacyjny to OK, jak węglowy, to dobrane do węglowego grzejniki będą za małe do prawidłowej pracy kotła kondensacyjnego .

Aby policzyć podłogówkę trzeba znać zapotrzebowanie na ciepło danego pomieszczenia - zacznij od tego.

Opublikowano

Atmos zagazowujący drewno i grzejniki raczej sa przeliczone na wysoki parametr. Tylko w tym przypadku juz raczej nie zmienię grzejników wiąże sie to z remontem malowaniem itp innych kotłów nie ma wiec z drugiej strony jaki kocioł zamontowac. Albo po prostu np kocioł niższej klasy i sterownik pokojowy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.