Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Bezwładnością Kotła Zębiec Merkury 25 Kw.

Lukasz1111

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem nowym forumowiczem mam problem z bezwładnością kotła Zębiec Merkury 25 kW sterownik ST-480 z PID ( praca bez PID ) zadana temp. 60 st. histereza 1 st . Posiadam za piecem zawór 4d, dodatkową pompę kotła, pompę CO i wymiennik płytowy w układzie otwartym i dalej układ zamknięty na dom.  Problem jest taki, że jak kocioł osiągnie zadaną temperaturę 60 i przechodzi w przerwę, temperatura spada przy 59 st. zaczyna się praca a temperatura kotła nadal spada do 57 st. przy czym, w tym czasie temperatura powrotu powoli rośnie i gdy powrót osiągnie 52 st. to temperatura dopiera zaczyna rosnąć. Podobnie jest przy pracy z PID.

Moje pytanie czy to jest normalne,  czy mam coś źle poustawiane ( moc kotła, obroty pomp ) .

Proszę o pomoc i z góry dziękuję za wyrozumiałość jak coś źle opisałem .

Opublikowano

Schemat lub zdjęcie układu. To znacznie lepsze niż przez dwie strony przepychać się pytaniami i odpowiedziami.

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem nowym forumowiczem mam problem z bezwładnością kotła Zębiec Merkury 25 kW sterownik ST-480 z PID ( praca bez PID ) zadana temp. 60 st. histereza 1 st . Posiadam za piecem zawór 4d, dodatkową pompę kotła, pompę CO i wymiennik płytowy w układzie otwartym i dalej układ zamknięty na dom.  Problem jest taki, że jak kocioł osiągnie zadaną temperaturę 60 i przechodzi w przerwę, temperatura spada przy 59 st. zaczyna się praca a temperatura kotła nadal spada do 57 st. przy czym, w tym czasie temperatura powrotu powoli rośnie i gdy powrót osiągnie 52 st. to temperatura dopiera zaczyna rosnąć. Podobnie jest przy pracy z PID.

Moje pytanie czy to jest normalne,  czy mam coś źle poustawiane ( moc kotła, obroty pomp ) .

Proszę o pomoc i z góry dziękuję za wyrozumiałość jak coś źle opisałem .

Wstaw zdjęcie gdzie masz ten zawór 4D - ja mam też instalację z wymiennikiem płytowym ale u mnie wygląda to tak : 1 obieg kotłowy układ otwarty - kocioł, trójnik -jedno wyjście do naczynia wyrównawczego drugie do   pompy , wymiennik płytowy , kocioł (powrót )  -różnica temperatur pomiędzy wyjściem a powrotem nie przekracza 2-40

2 układ zamknięty - wymiennik , naczynie przeponowe ,  na wyjściu z wymiennika zwór 3D ( tu dopiero steruję temp. na dom)  , pompa CO , instalacja w domu , powrót do wymiennika.

Histereza kotła 20 , histereza nadzoru (podtrzymania )40 i odpowiednie wyregulowanie pracy pomp - u mnie obie wilo autoadapt na obiegu kotłowym pracuje z mocą 15W( wysokość podnoszenia 1,6m) a na obiegu domowym moc od 12W do 18W w zależności jak się otworzą głowice termostatyczne na grzejnikach ( ustawiona wysokość podnoszenia 3,7m )

Kocioł w PID przez większość czasu pracuje z mocą minimalną , rzadko wchodzi w nadzór a największa moc pracy nie przekracza 50% ( długo pracuje - krótko stoi)

Opublikowano

Zawór 4d ze sterownikiem. Ochrona kotła wyłączona, powrót w granicach 50 st.

Oczywiście są zamontowane zawory zwrotne itp.

post-76546-0-89132800-1515851478_thumb.png

post-76546-0-32971400-1515851479_thumb.png

post-76546-0-59008700-1515851479_thumb.png

Opublikowano

Jeśli kółka to pompy, to w obiegu kotłowym pompa na pewno w złym miejscu. Powinna tłoczyć z zaworu 4D do wymiennika.

Po drugie: jaki jest to konkretnie wymiennik? Krzyżowy przeciwpradowy?

Moim zdaniem, powinno to tak wygladać - choć 4D z dwiema pompami uważam za zbędny. Do ochrony powrotu widziałbym tam 3D za pompą. 

Obnizając temperaturę przed wymiennikiem, obnizamy jego sprawność wymiany.

post-51897-0-77460900-1515854648_thumb.png

Opublikowano

Tak Pompy to kółka, brak mi doświadczenia w rysowaniu schematów CO

Z zaworu tłoczy pompa CO jest za wymiennikiem bo przed nie było miejsca.Efekt ten sam był tylko problem z odpowietrzeniem wymiennika. 

Wymiennik płytowy taki jak na zdjęciu.

post-76546-0-01796800-1515854868_thumb.jpg

Opublikowano

Duży dom ok. 20 pomieszczeń jak będziesz regulował temp. puścisz 60 st. i regulował głowicami ?

Zawór 4D i czujnik pogodowy daje dobre rozwiązanie, a i tak trzeba korygować  głowicami.

Opublikowano

tak jak mówi Sambor ,zawór mieszający za wymiennikiem ,a na wymiennik na wysokiej temp

Opublikowano

Rozumiem błąd. Wygodniej było przerobić tylko jedną stronę instalacji przy wymianie pieca.

Czy proponowane zmiany rozwiążą mój problem z falowaniem temperatury na kotle?

Zawór 4D założyłem bo zależało mi na temperaturze powrotu a taki proponuje producent, zastanawiam się czy zamiast proponowanego przez was 3D wystarczy przełożyć 4D na stronę układu zamkniętego bez dodatkowych kosztów.

Opublikowano

W jakim celu? Ochrona powrotu tam niepotrzebna, podłogówki nie masz a na grzejnikach termostaty. Odłóż na półkę, jak radzi @sambor, sprzedaj albo stwórz jakąś artystyczna instalację ;) Pamiętaj tylko, że po obu stronach pompy mają tłoczyć do wymiennika a nie z niego zasysać. 

Opublikowano

"Prawdziwa" podłogówka, czy krótkie petle na RTL-ach?

Opublikowano

Żeby "ocalić" 4D, to mozna go dać do podłogówki w opcji #1. Wskazana wtedy  pompa dodatkowa na powrocie 4D tłocząca do powrotu wymiennika - tu nie jestem pewien, w którym miejscu zaznaczonym strzalkami lepiej sie sprawdzi.

Opcja #2 z mieszaczem 3D - to jedna pompa mniej. Oczywiście wszystkie pompy z filtrami i zaworami zwrotnymi (tylko przy podłogówce i 3D ZZ na powrocie)

Obieg kotłowy wymiennika również można "oszczędniej" zrobić na jednej pompie, dając pompę przed trójnikiem zasilania bojlera. Regulację temperatury bojlera można załatwić zaworem termostatycznym z kapilarą w miejscu czujnika cwu. Na lato odcinamy całkowicie obieg przez wymiennik. 

Ważne, żeby nie oszczędzać na dobrych filtrach przed i za wymiennikiem.

Opublikowano

Żeby "ocalić" 4D, to mozna go dać do podłogówki w opcji #1. Wskazana wtedy  pompa dodatkowa na powrocie 4D tłocząca do powrotu wymiennika - tu nie jestem pewien, w którym miejscu zaznaczonym strzalkami lepiej sie sprawdzi.

Opcja #2 z mieszaczem 3D - to jedna pompa mniej. Oczywiście wszystkie pompy z filtrami i zaworami zwrotnymi (tylko przy podłogówce i 3D ZZ na powrocie)

Obieg kotłowy wymiennika również można "oszczędniej" zrobić na jednej pompie, dając pompę przed trójnikiem zasilania bojlera. Regulację temperatury bojlera można załatwić zaworem termostatycznym z kapilarą w miejscu czujnika cwu. Na lato odcinamy całkowicie obieg przez wymiennik. 

Ważne, żeby nie oszczędzać na dobrych filtrach przed i za wymiennikiem.

Ok. Zdecyduje się na zawór 3D. Tylko w którym miejscu za wymiennikiem. Może mógł bym prosić jakiś schemat? Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano

Wstaw zdjęcie gdzie masz ten zawór 4D - ja mam też instalację z wymiennikiem płytowym ale u mnie wygląda to tak : 1 obieg kotłowy układ otwarty - kocioł, trójnik -jedno wyjście do naczynia wyrównawczego drugie do   pompy , wymiennik płytowy , kocioł (powrót )  -różnica temperatur pomiędzy wyjściem a powrotem nie przekracza 2-40

2 układ zamknięty - wymiennik , naczynie przeponowe ,  na wyjściu z wymiennika zwór 3D ( tu dopiero steruję temp. na dom)  , pompa CO , instalacja w domu , powrót do wymiennika.

Histereza kotła 20 , histereza nadzoru (podtrzymania )40 i odpowiednie wyregulowanie pracy pomp - u mnie obie wilo autoadapt na obiegu kotłowym pracuje z mocą 15W( wysokość podnoszenia 1,6m) a na obiegu domowym moc od 12W do 18W w zależności jak się otworzą głowice termostatyczne na grzejnikach ( ustawiona wysokość podnoszenia 3,7m )

Kocioł w PID przez większość czasu pracuje z mocą minimalną , rzadko wchodzi w nadzór a największa moc pracy nie przekracza 50% ( długo pracuje - krótko stoi)

Czy mógłbym prosić o wstawienie zdjęcia lub rysunku ( schematu ) zaworu 3D za wymiennikiem, i gdzie jest podłączony powrót z zaworu.

Opublikowano

Odświeżam temat:

Mam pytania odnośnie zaworu 3D, który zamontuję za wymiennikiem od strony układu zamkniętego.

1. Gdzie ma być zamontowany zawór przed pompą czy za pompą?

2. W którym miejscu najlepiej wpiąć powrót z 3d ( przed zaworem zwrotnym czy za)

3. Czy powrót z zaworu 3D może być bardzo krótki, u mnie wystarczy ok 40cm rury + kolanko. Czy długość rur od zaworu ma jakiekolwiek znaczenie ?

Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi.

Opublikowano

1/ obniżenie temperatury za zaworem, czyli pompa za zaworem

2/ Inaczej: zawór zwrotny za trójnikiem powrotu do 3D, czyli między trójnikiem a powrotem wymiennika płytowego

3/Może być.

Opublikowano

ZZ dobrze, tylko pompa musi iść za mieszacz, na zasilanie. W tym przypadku może i musi tak byc.

post-51897-0-29234300-1516368232_thumb.png

Druga opcja jeśli masz juz pompę na powrocie. Tą opcję poddam pod ewentualna dyskusję, bo działać będzie, choć nie tak skutecznie jak ta wyżej.

post-51897-0-00466900-1516368877_thumb.png

Opublikowano

Działanie jest dwojakie: jako rozdzielacz albo mieszacz. Obydwa wyżej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.