sambor Opublikowano 14 Stycznia 2018 #26 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Ja bym dał tylko zawory odcinające
jdk Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor #27 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Chyba zaproszę Majstra i niech mi tak zrobi jak mówicie. Zamieni mi powrót z zasilaniem albo wyrzuci mi wszystkie zawory, w łazience i tak grzejnik jest odkręcony na maksa.
m1ch Opublikowano 16 Stycznia 2018 #28 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Panowie, podłączę się, bo mam chyba podobny problem. W 2016 kupiłem mieszkanie na ostatnim, 15 piętrze w dużym bloku. Kaloryfer w łazience ciągle się zapowietrzał. Zamontowali odpowietrznik automatyczny kątowy i przestał, był ciepły, ale nigdy nie grzał jak pozostałe. W minionym roku robiłem remont, wymieniłem stary żeliwny na drabinkę zasilaną od boku. Mam odpowietrznik automatyczny zarówno na pionie jak i na kaloryferze, a grzejnik dalej letni lub ciepły - nigdy nie jest gorący jak reszta w mieszkaniu. Czasem ciepłe są 3 rurki od góry, czasem letnich jest 5. Nigdy nie jest ciepły cały i nigdy nie łapie temperatury takiej, jak inne kaloryfery w mieszkaniu. Oczywiście podzielniki mam na kaloryferach, które grzeją, łazienka go nie posiada i nie posiada też głowicy termostatycznej, więc powinna grzać cały czas pełną parą, a tak nie jest. W rezultacie mam w łazience poniżej 17° C i zastanawiam się nad pójściem z tematem do sądu, bo pomieszczenie nie nadaje się do wykorzystania zgodnie z jego przeznaczeniem, a sprawa z tego co się orientuję, jest wygrana. Niestety blokuje mnie aspekt finansowy i szukam czegoś zanim zdecyduję się na ten krok. Ktoś ma jakieś pomysły?
gmaj22 Opublikowano 16 Stycznia 2018 #29 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zeby na to pytanie odpowiedziec, należałoby wiedzieć, co na tym samym pionie porobili lokatorzy ponizej. Bo skoro nie ma tam podzielników, to spodziewać się można wszystkiego ;)
m1ch Opublikowano 16 Stycznia 2018 #30 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Mieszkań pode mną jest bardzo dużo. Możliwe, by inwencja ludzi poniżej w tak znaczący sposób wpłynęła na zakłócenia w pracy instalacji? Spółdzielnia twierdzi, że wszystko sprawdzili i jest ok, ale jak ja mam w to wierzyć? Słyszałem, że z powodu braku kontroli przy wymianach kaloryferów bardzo modne było i wciąż jest wstawianie znacznie większych mocy niż przewidziane do pomieszczeń. Jest opcja, że do mnie ciepło już nie dociera w normalnych ilościach z tego powodu? Najwyraźniej zrobiłem błąd montując kaloryfer o mocy przewidzianej przez spółdzielnię, a bycie uczciwym się nie opłaca. Słyszałem nawet historię dwóch grzejników wrzuconych do jednej łazienki, nie wiem, czy to w moim bloku, ale takie twory najwyraźniej istnieją. Dzisiaj telefonicznie zapytałem, kiedy spółdzielnia przewiduje jakieś efekty działań podjętych po wizycie 18 grudnia - pan w słuchawce zdziwiony, że u mnie wciąż nie grzeje, bo podobno wykonano szereg czynności, który miał problem rozwiązać...
jdk Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor #31 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Chyba zaproszę Majstra i niech mi tak zrobi jak mówicie. Zamieni mi powrót z zasilaniem albo wyrzuci mi wszystkie zawory, w łazience i tak grzejnik jest odkręcony na maksa. Panowie u mnie problem został rozwiązany. Problemem byl... grzejnik :/ . Majster zdjął grzejnik jak on to mówił "przewietrzył" zawory. Z rur zleciało nie wiem ok. 20 litrów wody pod ciśnieniem, "przewietrzył" grzejnik, założył i wszystko ruszyło.
gmaj22 Opublikowano 17 Stycznia 2018 #32 Opublikowano 17 Stycznia 2018 -Panie majster...pan w niecała godzinę tylko coś odkręcił, zakręcił , przewietrzył i...dwie stówki chce? -Proszę szanownego pana....szanowny pan nie płaci za to co zrobiłem, tylko że wiedziałem, co zrobic ;)
dmarek Opublikowano 17 Listopada 2019 #33 Opublikowano 17 Listopada 2019 mój grzejnik zapowietrzał się co 24 godziny. Na dopływie zamontowałem zawór odpowietrzający, z prawej strony powyżej grzejnika. U dołu dałem grzałkę. Z lewej strony u dołu zrobiłem odpływ. Teraz często słyszę jak działa zawór na dopływie, a grzejnik działa drugi rok bez zarzutu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.