Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rdzewiejące Sprężyny W Przepływomierzach

Wingmaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji producenta rozdzielaczy, które posiadam.

Trzy lata temu pewna firma z okolic Warszawy wykonała mi kompletną instalacją CO/CWU w moim nowo wybudowanym domu. Jestem z tej instalacji w miarę zadowolony.

Niestety sprężyny we wskaźnikach przepływu skorodowały. Chcę je wymienić lub zamienić na zaślepki. Niestety firma, która to montowała nie chce mi pomóc. Nie chcą powiedzieć gdzie to kupili, ani co to za model i kto jest producentem. Sami za pieniądze też nie chcą dostarczyć bo chętnie kupiłbym cały rozdzielacz jeżeli będzie trzeba. Zachowują się jak przysłowiowy pies ogrodnika.

Rozdzielacze mają jakiś nietypowy gwint. Nic tam nie pasuje. Nie ma żadnej nazwy, po której mógłbym to zidentyfikować. W sklepach instalacyjnych gdzie pytałem nie potrafili pomóc. Bez Waszej pomocy chyba nie dam rady…

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Cały rozdzielacz jak na załączniku poniżej. Wymontowałem też jeden zawór.

post-77159-0-73493100-1515589614_thumb.jpg   post-77159-0-77568400-1515589622_thumb.jpg  post-77159-0-74619800-1515589633_thumb.jpg

post-77159-0-82129300-1515589643_thumb.jpg   post-77159-0-21765200-1515589655_thumb.jpg  post-77159-0-06346100-1515589665_thumb.jpg

Opublikowano

Emmeti starego typu. Wątpliwe, że dokupisz do tego rotametry, bo te nowe mają już standardowy rozmiar jak w Purmo. Rotametry powinny być rozbieralne, więc spróbuj dobrać się do szklanek i odrdzewić sprężyny.

Gwint najprawdpodobniej metryczny - M24x19.

Opublikowano

Emmeti starego typu. Wątpliwe, że dokupisz do tego rotametry, bo te nowe mają już standardowy rozmiar jak w Purmo. Rotametry powinny być rozbieralne, więc spróbuj dobrać się do szklanek i odrdzewić sprężyny.

Gwint najprawdpodobniej metryczny - M24x19.

Bardzo dziękuję Maciek92! Sprawdzilem w necie i wygląda rzeczywiście, że to Emmeti.

Czyszczenie korozji nie cofnie, aczkowiek na jakiś czas będzie spokój. Najchetniej bym to zaślepił bo te rotametry bardzo niedokładne są.

Zna ktoś dobrze zaopatrzony sklep w Warszawie lub okolicach, który tym handluje?

Opublikowano

Emmeti to porażka, zacinaja sie i przeciekaja,przecieki dotycza wiekszości rozdzielaczy rożnych producentów. Piszą ze sprawdzono szczelność 6 bar a przy teście 1 bar tryska jak z konewki

Opublikowano

Znalazłem na Alledrogo coś co wygląda chyba tak samo.

http://allegro.pl/przeplywomierz-rotametr-rozdzielacz-do-ogrzewania-i7128553255.html

Tutaj obrazek gdyby aukcja wygasła:

post-77159-0-43873200-1516007611_thumb.jpg

Tutaj też podobny, tylko z innego materiału wykonany.

http://allegro.pl/przeplywomierz-rotametr-do-rozdzielacza-z-pex-i7098269134.html

Panowie, nada się to?

Opublikowano

Rotametry dobiera się do grubości ( rozmiaru) belki - jest tego na ryku trochę i nie są zamienne każdy z każdym

Ponadto są do montażu na zasilaniu i na powrocie .

Złap się na priv z kolegą @tomekb z tego forum - on na pewno ci pomoże w tej sprawie

Opublikowano

Dzięki sambor. Wysłałem info na priv do tomekb zgodnie z Twoją sugestią i czekam na odpowiedź...

Opublikowano

Sytuacja wygląda tak. Tomekb do mnie zadzwonił i za jego namową wykręciłem rotametr oraz go dokładnie pomierzyłem. Gwint niestety jest całkiem inny niż na zwykłym korku półcalowym ze sklepu hydraulicznego więc takim korkiem tego nie zaślepię (inny skok). Gwint na rotametrze jest drobniejszy. Co gorsza, średnica otworu w belce zasilającej okazała się całkiem inna niż średnica otworu w belce na powrocie, co tomekb dokładnie przewidział!

Średnica wewnętrzna gwintu rotametra: 18.7 mm

Średnica zewnętrzna gwintu rotametra: 19.85 mm

Średnica otworu z którego wykręciłem rotametr: 18.8 mm

Średnica wew. gwintu korka półcalowego: 18.7 mm

Średnica zew. gwintu korka półcalowego: 20.6 mm

Na zdjęciu wygląda to tak:

post-77159-0-07555600-1516025608_thumb.jpg

Jestem w kontakcie z tomekb. Postara się coś na to zaradzić za co serdecznie mu publicznie na forum dziękuję!!! To bardzo budujące, że są ludzie, którzy chcą pomagać innym!

Opublikowano

Kolego na tej bance z tym czarnym plastikiem jaki jest gwint. Spróbuj to wykręcić i w to miejsce wkręcam korek a resztę obetnij. Trochę chalupniczy sposób ale jak nie znajdziesz innego rozwiązania to chyba będzie ok.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Temat już zamknięty :)  Tomekb metodą prób i błędów dorobił korki o odpowienim skoku gwintu. Potrzeba było, aż pięciu różnych korków, każdy o innym skoku gwintu, aby się dopasować. Wszystko przesłał elegancko kurierem za więcej niż przyzwoite pieniądze!

Korki założone, wszystko działa of paru dni bez zarzutu.

Jeszcze raz dziękuję Tomekb za pomoc! Mam nadzieję, że wysłany dowód wdzięczności smakował :D   

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.