Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik +Zawór 4D Z Siłownikiem + Regulator Pokojowy ,pytanie

Konradjanusz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie w moim sterowniku joker tmk września jest opcja czasu ruchu zaworu oraz postoju zaworu i temperatura za zaworem. Jest jakiś ogólny sposób działania , aktualnie mam ustawione temp za zaworem 48, czas ruchu jest stały czas postoju aktualnie 12 s. Czy jeśli np wydluze czas postoju to w domu będzie chłodniej bo siłownik będzie się wolniej otwierać? Siłownik arm afriso 343 120s 6 nm zawór 4d też afriso. Chodzi mi oto jaka jest ogólna zasada działania czy im mniejsza temp na grzejniki tym sterownik powinien chodzić szybciej? Fabryczne ustawienie to 45 na grzejniki i czas postoju 10 s ale wtedy w domu było chłodno. Tak dumam i dumam i jakoś tego nie rozumiem.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ten parametr nie ma wpływu na temperaturę wewnątrz. Jak za zimno, to zwiększasz temperaturę zadaną za zaworem i masz cieplejsze grzejniki. Tak to działa.

Czas postoju musisz dobrać tak, aby nie było za dużych wahań temperatury za zaworem gdy siłownik koryguje ustawienie zaworu. Innymi słowy jak zadana za zaworem 48, to tyle ma się trzymać z tolerancją ok. 1 stopnia (od 47 do 49). Jeśli wahania są większe, to postój należy zmniejszyć.

Ten regulator pokojowy to czym steruje? Wyłącza pompę?

Opublikowano

Cześć dzięki za zainteresowanie. Tak regulator pokojowy auraton 3021 przewodowy wyłącza pompę czyli rozumiem że jeśli zadana 48 za grzejnikiem a spada do 35 nawet to muszę przyspieszy ruch zaworu?

Mam też opcje w sterowniku sterowanie pompą co według czujnika za zaworem, aktualnie ustawiona "nie" tego parametru też nie rozumiem

Opublikowano

Coś za dużo spada temp. za mieszczem,może spada też na kotle i stąd takie różnice.Jaką masz temp. kotła?Możesz zmniejszać czas postoju ale stopniowo i obserwować zachowanie.Jeśli masz funkcję pompy na "nie" to pewnie nieaktywna /wyłączona/,musiałbym popatrzeć w instrukcję bo nie znam stera

Opublikowano

Znaczy ogólnie zastanawiam się czy po prostu pompa nie zostaje wyłączona jak temp za czujnikiem zaworu nie zostanie osiągnięta przy funkcji na tak. Bo z tego co zaobserwowałem, nawet jak regulator odłączy pompę to na sterowniku dalej pokazuje że ona chodzi, trochę to dziwne. Okej zmniejszenie stopniowo tzn zrobię teraz 8 sekund i będę obserwować co się dzieje

Opublikowano

Powtórzę jeszcze raz. Pompa najlepiej jakby pracowała cały czas. Teraz gdy Auraton odłącza pompę, to cały układ ci stygnie. Jak już Auraton ponownie załączy pompę, to nagle do kotła spływa cała ta wystudzona woda z grzejników i kocioł nie da rady na zawołanie jej podgrzać, więc temperatura za zaworem też spadnie na łeb na szyję. Radziłbym trzymać na kotle temp 60-65 stopni i za zaworem na początek te 48. Auraton jak już jest , to niech co najwyżej wskazuje temp, ale zadaną ustaw na max, np.: 35, wtedy pompy nie odłączy.

Sprawa się uprości, jeśli masz termostaty na grzejnikach.

Ten ster nie jest przewidziany pod 4D, bo nie ma czujnika powrotu. To tak na marginesie.

Opublikowano

joker ds2pz taki sterownik, czyli co zostałem zrobiony w balona? Temp na kotle 60 stopni .

Opublikowano

Ster TMK Joker po 4D to ten: http://www.tmk.com.pl/pl/produkty/sterowniki-kotlow-co-z-podajnikiem/joker-ds2pm-rc-sterownik-kotla-z-podajnikiem-dmuchawy-pompy-c-o-i-c-w-u-oraz-zaworu-czterodrogowego-z-bezprzewodowym-panelem-pokojowym-wersja-z-czujnikiem-powrotu-kotla

ale to nie zmienia faktu, że przyczyną jest praca pompy ON/OFF, co dla sterownika jest wyzwaniem ponad jego możliwości. Nie ustabilizujesz temperatury za zaworem, jak będziesz pompę wyłączał. Takie traktowanie kotła skończy się smołą w środku a w dalszej perspektywie korozją. Dopytam jeszcze jak zachowuje się kocioł? Nastawione 60, ale do jakiej temp spada w najgorszym przypadku?

Opublikowano

Lepiej tak ustawić temperaturę na obieg /za mieszaczem/ aby regulator nie wyłączał pompy.Ja mam podobnie tylko sterowanie pogodowe,pokojówka wyłącza ale naprawdę sporadycznie,tak mam dograną temp.

Opublikowano

W tym sterowniku masz fajną opcje obniżenia temp. za zaworem w momencie osiągniecia temperatury pomieszczenia. Warto z niej korzystać. Pompa powinna jednak chodzić non stop. 

Podstawa to sprawdzenie, czy zawór 4D jest poprawnie zainstalowany oraz czy obraca się we właściwych kierunkach. Oraz praca z DEDYKOWANYM panelem pokojowym RC musi byc zanaczona na "TAK". Z Auratonem to niestety  nie zadziała.

Opublikowano

Czyli muszę mieć sterownik RC? No to spoko bo gość mówił że auraton wystarczy... 200 zł mogłem dołożyć.

Opublikowano

Na Auratonie nie zmienisz nastaw zaworu. Najlepiej w sterowniku kotła zaznaczyć pracę z panelem na "tak" i sprawdzić, czy działa. Nie jestem pewien, czy komunikacja przewodowa Auraton-sterownik kotła obsługuje tą funkcję. Obawiam się jednak, że jego rola ogranicza się wyłacznie do odciecia zasilania do pompy c.o.

post-51897-0-52286900-1515426404_thumb.png

Opublikowano

Ster TMK Joker po 4D to ten: http://www.tmk.com.pl/pl/produkty/sterowniki-kotlow-co-z-podajnikiem/joker-ds2pm-rc-sterownik-kotla-z-podajnikiem-dmuchawy-pompy-c-o-i-c-w-u-oraz-zaworu-czterodrogowego-z-bezprzewodowym-panelem-pokojowym-wersja-z-czujnikiem-powrotu-kotla

ale to nie zmienia faktu, że przyczyną jest praca pompy ON/OFF, co dla sterownika jest wyzwaniem ponad jego możliwości. Nie ustabilizujesz temperatury za zaworem, jak będziesz pompę wyłączał. Takie traktowanie kotła skończy się smołą w środku a w dalszej perspektywie korozją. Dopytam jeszcze jak zachowuje się kocioł? Nastawione 60, ale do jakiej temp spada w najgorszym przypadku?

Cześć dzięki za zainteresowanie, jeśli nie ładuje cwu to mam spadek do około 52 stopni, jeśli ładuje cwu to spadnie nawet do 43

Opublikowano

Lepiej tak ustawić temperaturę na obieg /za mieszaczem/ aby regulator nie wyłączał pompy.Ja mam podobnie tylko sterowanie pogodowe,pokojówka wyłącza ale naprawdę sporadycznie,tak mam dograną temp.

Czyli rozumiem że np ustawić 40 stopni temp za mieszaczem a na regulatorze pokojowym ustawić np 23 stopnie których nigdy nie osiągnie? Wtedy pompa będzie pracować cały czas , dobrze zrozumiałem?

Opublikowano

Na Auratonie nie zmienisz nastaw zaworu. Najlepiej w sterowniku kotła zaznaczyć pracę z panelem na "tak" i sprawdzić, czy działa. Nie jestem pewien, czy komunikacja przewodowa Auraton-sterownik kotła obsługuje tą funkcję. Obawiam się jednak, że jego rola ogranicza się wyłacznie do odciecia zasilania do pompy c.o.

attachicon.giftmk.png

Sprawdzę to jutro ale myślę że to będzie nie możliwe i auraton wyłącza tylko pompę co

Opublikowano

Panowie dziękuję za pomoc, uznałem iż najlepiej będzie zamówić regulator dedykowany do mojego sterownika, u producenta w cenie tak naprawdę jak za auraton który jest przewodowy i niekompatybilny, zabrakło chyba wiedzy u osoby która mi kociołek sprzedawała. W czwartek prawdopodobnie będę miał już regulator RC bezprzewodowy, napiszę co i jak po kilku dniach. Liczę że to rozwiąże problem,a tego auraton sprzedam, w sumie używany tylko 2 miesiace.

Opublikowano

Cześć dzięki za zainteresowanie, jeśli nie ładuje cwu to mam spadek do około 52 stopni, jeśli ładuje cwu to spadnie nawet do 43

A to dlatego, że masz nieodpowiednio włączony obieg cwu przed 4D, wzglednie żle dobrane średnice rur do pomp oraz przepływy/moce samych pomp. Albo brak zaworów zwrotnych za pompami. 

Opublikowano

To prawda cwu idzie z zasilania przez pompę i jest przed 4d zrobię jutro fotkę instalacji

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.