rogeros66 Opublikowano 3 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Witam i wszystkim wszystkiego dobrego w nowym roku. Panowie pomóżcie bo już nie mogę otóż wymieniłem 6okien w trzecim mieszkaniu w mojej kamienicy nowe drzwi wejściowe ciepłe aluminium przez co na klatce temperatura na klatce skoczyła o 13st,dodatkowo założyłem kaloryfer na klatce. Następnie w końcu założyłem pompę kotlowa na obiegu 4 do. A piec jak zre tak zre dalej nie wiem Panowie jak to ustawić chodzi o pompy kotlowa mam na 1 pompa co też na 1 zadania 60 temp. Na obieg idzie 40st a powrót około 57 st. Ustawienia sterownika argon2 zadana 60 obroty dmuchawy 8 dmuchawa odsłonięto na 1.5cm podawanie 9s przerwa 30s podczas pracy w podtrzymaniu dmuchane 10s co 5min podaję co 15min.czopuch prawie przymnkniety i tak jest chyba najlepiej bo komin długi 17m.Panowie proszę jak możecie to pomóżcie coś z góry dzięki.
gmaj22 Opublikowano 3 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Okna swoją drogą, ale izolacja stropu jest jednak najbardziej efektywna. Zrób prosty bilans http://cieplowlasciwie.pl/start i wklej wynik. Opisz: typ, moc kotła, jaki podajnik i dmuchawa.
rogeros66 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Wynik wychodzi mi 19.5 kw nie potrafię tego wkleić, pięć wal ex 19kw podajnik pancerpol myślę zwykła fajka nie obrotowa dmuchawa rms120.
Gość Oldek Opublikowano 3 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Może musi sie dogrzać po tych modernizacjach., a właściwie jakie masz oczekiwania ? Może od oczekiwań zacząć, ale znając życie to za wiele oszczędzisz. Sorry, taki mamy klimat.
rogeros66 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 3 Stycznia 2018 No pali mi około 30kg przy tych temperaturach no chyba dużo trochę.
krisgie Opublikowano 4 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Nie wiem jakie masz temperatury zew/wew i jakim grochem palisz ale 30kg grochu 25Mj to niecałe 9kW brutto (niewiele ponad 6kW netto dla 70% sprawności) średniodobowo a jak podajesz potrzebujesz 19kW na mrozy. Może być jak @Oldek pisze i wiele nie urwiesz... Masz bardzo wysoki komin z dużym ciągiem który pewnie zbyt gorliwie pracuje wyciągając część ciepła z kotła a w mrozy będzie jeszcze gorzej. Ale zamiast przymykać czopuch, z powodów bezpieczeństwa pomyśl o RCK (Regulator Ciągu Kominowego) , ustaw mu z 15Pa ewentualnie doreguluj.
rogeros66 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor #7 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Hey. Tak tylko te zapotrzebowanie to jest wliczone na mam potrzeby czyli na minus 22st.a tyle to nie ma i długo nie było więc chyba raczej odpada. Coś już mi się udało ustawić jest lepiej ale jeszcze nie to mianowicie po założeniu pompy kotlowa temperatura zadana 60 na grzejniki idzie z 4d 40 osiągnąłem temp. Powrotu 58 59 stopni więc blisko 60 myślę że jak spada temp. Kotła 2st histeryza to z tych 58 powinien szybko dobić do 60 a tak nie ma dochodzi około 17 19 min. Pytanie jeszcze mam czy dźwigać temperaturę zadana i wtedy 4d się bardziej przemknie da jeszcze więcej na powrót czy jak jest lepiej?teraz 4d chodzi na około 25% otwarty. Pale pieklorzem 27 28MJ.dzieki za odpowiedź.
rogeros66 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor #8 Opublikowano 4 Stycznia 2018 A i temperatura w dzień około 5 w nocy 0 plus a w domu 21st
krisgie Opublikowano 4 Stycznia 2018 #9 Opublikowano 4 Stycznia 2018 19kW pracy ciągłej to jest ok 75kg/doba Twojego opału spalonego z 80% sprawnością :D. Może być tak że zuzywasz teraz tyle co dom potrzebuje w tych warunkach, zakładając że ciepłowłasciwie.pl dobrze wypełniłeś. Coś tam jeszcze można tym kominem, ustawieniami ugrać ale dom swoje potrzeby ma.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.