Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Dużo Dalej Spala

rogeros66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i wszystkim wszystkiego dobrego w nowym roku. Panowie pomóżcie bo już nie mogę otóż wymieniłem 6okien w trzecim mieszkaniu w mojej kamienicy nowe drzwi wejściowe ciepłe aluminium przez co na klatce temperatura na klatce skoczyła o 13st,dodatkowo założyłem kaloryfer na klatce. Następnie w końcu założyłem pompę kotlowa na obiegu 4 do. A piec jak zre tak zre dalej nie wiem Panowie jak to ustawić chodzi o pompy kotlowa mam na 1 pompa co też na 1 zadania 60 temp. Na obieg idzie 40st a powrót około 57 st. Ustawienia sterownika argon2 zadana 60 obroty dmuchawy 8 dmuchawa odsłonięto na 1.5cm podawanie 9s przerwa 30s podczas pracy w podtrzymaniu dmuchane 10s co 5min podaję co 15min.czopuch prawie przymnkniety i tak jest chyba najlepiej bo komin długi 17m.Panowie proszę jak możecie to pomóżcie coś z góry dzięki.

Opublikowano

Okna swoją drogą, ale izolacja stropu jest jednak najbardziej efektywna. Zrób prosty bilans http://cieplowlasciwie.pl/start i wklej wynik.

Opisz: typ, moc kotła, jaki podajnik i dmuchawa.

Opublikowano

Wynik wychodzi mi 19.5 kw nie potrafię tego wkleić, pięć wal ex 19kw podajnik pancerpol myślę zwykła fajka nie obrotowa dmuchawa rms120.

Opublikowano

Może musi sie dogrzać po tych modernizacjach., a właściwie jakie masz oczekiwania ?

Może od oczekiwań zacząć, ale znając życie to za wiele oszczędzisz.

Sorry, taki mamy klimat.

Opublikowano

No pali mi około 30kg przy tych temperaturach no chyba dużo trochę.

Opublikowano

Nie wiem jakie masz temperatury zew/wew i jakim grochem palisz ale 30kg grochu 25Mj to niecałe 9kW brutto (niewiele ponad 6kW netto dla 70% sprawności) średniodobowo a jak podajesz potrzebujesz 19kW na mrozy.

Może być jak @Oldek pisze i wiele nie urwiesz...

Masz bardzo wysoki komin z dużym ciągiem który pewnie zbyt gorliwie pracuje wyciągając część ciepła z kotła a w mrozy będzie jeszcze gorzej.

Ale zamiast przymykać czopuch, z powodów bezpieczeństwa pomyśl o RCK (Regulator Ciągu Kominowego) , ustaw mu z 15Pa ewentualnie doreguluj.

Opublikowano

Hey. Tak tylko te zapotrzebowanie to jest wliczone na mam potrzeby czyli na minus 22st.a tyle to nie ma i długo nie było więc chyba raczej odpada. Coś już mi się udało ustawić jest lepiej ale jeszcze nie to mianowicie po założeniu pompy kotlowa temperatura zadana 60 na grzejniki idzie z 4d 40 osiągnąłem temp. Powrotu 58 59 stopni więc blisko 60 myślę że jak spada temp. Kotła 2st histeryza to z tych 58 powinien szybko dobić do 60 a tak nie ma dochodzi około 17 19 min. Pytanie jeszcze mam czy dźwigać temperaturę zadana i wtedy 4d się bardziej przemknie da jeszcze więcej na powrót czy jak jest lepiej?teraz 4d chodzi na około 25% otwarty. Pale pieklorzem 27 28MJ.dzieki za odpowiedź.

Opublikowano

A i temperatura w dzień około 5 w nocy 0 plus a w domu 21st

Opublikowano

19kW pracy ciągłej to jest ok 75kg/doba Twojego opału spalonego z 80% sprawnością :D.

Może być tak że zuzywasz teraz tyle co dom potrzebuje w tych warunkach, zakładając że ciepłowłasciwie.pl dobrze wypełniłeś.

Coś tam jeszcze można tym kominem, ustawieniami ugrać ale dom swoje potrzeby ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.