brovar Opublikowano 31 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Witam wiem że temat już był wałkowany już wiele razy lecz chciałbym jeszcze się upewnić i mieć potwerdzenie na najtańszą wersję doraźną przeróbki instalacji . Układ otwarty piec na paliwo na zasilaniu pompa c.o za pompą trójnik i wpięta wężownica zbiornika. Problem jak zwykle wychładzanie zbiornika po wypaleniu pieca. Zawór kulowy ręczny na zasilniu odpada bo trzeba o nim myśleć. Po analizie forum jest kilka opcji: 1. Pompa przed bojlerem i ZZ sprężynkowy pompa sterowana ogranicznikiem temp np max w zbiorniku 70 stopni 2. zawór termostatyczny z kapilarą do 70 stopni kapilara włożona do bojlera bo ma miejsce na czujnik temp 3. zawór elektromagnetyczny tylko pytnie jak on byłbny sterowany żeby się zamykało też przez ogranicznik temp czyli beznapięciowo zamknięty jakieś inne propozycje bardzo proszę o pomoc
kiminero Opublikowano 31 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Pytanie czy w Twoim układzie ciepło ucieka Ci grawitacyjnie, czy po prostu po prostu pompa CO wyłącza się przy np. 30 stopniach. Pamiętaj, że pracująca pompa błyskawicznie wyciąga ciepło z bojlera odwracając proces wymiany ciepła. Albo ustawiasz pompę tak, by wyłączała się przy powiedzmy 45-50 stopni i dorzucasz zawór zwrotny klapowy na wężownicę, albo sterownik różnicowy i dwie pompy (ewentualnie elektrozawór lub siłownik termoelektryczny). Wtedy pompa CO może pracować dowolnie dowolnie długo, nawet gdy już w kotle wygaśnie.
brovar Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #3 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Pompa c.o jest wyłączana poprzez sterownik pokojowy po uzyskaniu zadanej temp. Tym samy ciepło tracone jest przez grawitację. Najbardziej by mnie interesował ten elektrozawór lub siłownik termoelektryczny czy mógłbyś mi coś zaproponować ew. powiedzieć jak tym sterować bezobsługowo np poprzez temperatury
konopka Opublikowano 31 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Jak ucieka grawitacyjnie to zawór zwrotny ze sprężynką
brovar Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #5 Opublikowano 31 Grudnia 2017 na zasilaniu boilera czy na wyjściu z niego? jestem w stanie też zainwestować w elektrozawór tylko proszę podpowiedzieć jaki i jak go sterować
brovar Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #6 Opublikowano 31 Grudnia 2017 myślałem o takim zaworze http://www.insbud.org/PL/produkt-6701427695428861952/IB-7320---Zawor-klapowy-przelotowy--odcinajacy-z-silownikiem-elektrycznym,-elektrozawor,-DN20.html i do tego sterowanie nim poprzez https://e-metalowiec.com/sterowniki-salus/3500-salus-at10f-regulator-temperatury-z-kapilara.html?utm_source=ceneo&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=salus-at10f-regulator-temperatury-z-kapilara kapilara zamontowana przed zaworem i temp ustawiona na załączenie powyżej 50 stopni tj gdy piec grzeje i ma temp wyższą niż 50 stopni zawór jest napięciowo otwarty czy dobrze myślę
kiminero Opublikowano 31 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 31 Grudnia 2017 No jak Ty masz ON/OFF pompy od termostatu pokojowego, to Ty powinieneś mieć osobną pompę na bojler i sterownik różnicowy (generalnie dowolny sterownik przewidziany do sterowania dwiema pompami: CO i CWU). Różnicowy oznacza, że włącza pompę bojlera do momentu osiągnięcia nastawionej temperatury wody i ją wyłącza, czekając na spadek o powiedzmy 2 stopnie i znowu załączenie pompy do osiągnięcia zadane. I tak w kółko. Dodatkowo sterownik czuwa, by nie załączać pompy bojlera jeśli na kotle jest niższa temperatura niż w bojlerze. Za obiema pompami obowiązkowo ZZ. Sugerujesz kocioł zasypowy, więc albo sterowanie kotłem zostaje po staremu i dokupujesz sterownik pomp, albo wymieniasz sterownik kotła na taki z obsługą dwóch pomp.
gmaj22 Opublikowano 31 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Moim zdaniem : zawór kulowy NC, powrót zaworu sprężynowy, sterowany z zasilania pompy CWU wg wskazań czujnika CWU. Jeśli wiąże sie to z wymianą sterownika, to zawór EM czy tania pompa + ZZ - jeden koszt.
brovar Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #9 Opublikowano 31 Grudnia 2017 No tak kocioł zasypowy więc sterownik różnicowy będzie chyba najprostszym rozwiązaniem ale do tego dochodzi zakup pompy której nie mam:) moge prosić o zasugerowanie jakiegoś sterownika i pompy. ewentualnie poproszę o tel elektrozawór z poprzedniego posta on też by załatwił sprawę tym bardziej doraźnie gdyż piec idzie do wymiany za rok. Która wersja będzie tańsza
kiminero Opublikowano 31 Grudnia 2017 #10 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Moim zdaniem : zawór kulowy NC, powrót zaworu sprężynowy, sterowany z zasilania pompy CWU wg wskazań czujnika CWU. Jeśli wiąże sie to z wymianą sterownika, to zawór EM czy tania pompa + ZZ - jeden koszt. OK. Wieczór, nagrzany dom i termostat pokojowy odcina pompę CO (jedyną). Ktoś bierze prysznic lub kąpiel i zużywa CW, więc zawór NC się otwiera (zakładając, że jest wyjście na pompę CWU, ale raczej nie ma, bo po co kolega by kupował termostat przylgowy do sterowania). Teraz pytanie jak ma się dogrzać bojler? Według mnie nie ma co szczędzić na pompie.
brovar Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #11 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Czyli co polecacie pompa zawór klapowy na zasilaniu i po sprawie pompa sterowana wzrostem temp przed nią?
gmaj22 Opublikowano 31 Grudnia 2017 #12 Opublikowano 31 Grudnia 2017 W opcji jedna pompa + zawór EM pompa c.o. non stop musiałaby chodzić.
brovar Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #13 Opublikowano 31 Grudnia 2017 zawór EM co to jest za zawór nie spotkałem się z nim nigdy . Z chodząc pompą cały czas odpada Powiedzmy że zastosuję ten klapowy zz i pompę cyrkulacyją to jaką kupić
kiminero Opublikowano 31 Grudnia 2017 #14 Opublikowano 31 Grudnia 2017 EM - ElektroMagnetyczny Pompa używana może być za parę złoty. Może być starego typu, bo będzie pracowała krótko. Sterownik musi być nowy, dowolny do obsługi pompy CO i CWU (dwa czujniki).
brovar Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #15 Opublikowano 31 Grudnia 2017 OK czyli zawór taki o którym mówiłem :) czyli sterownik będzie uruchamiał pompę i otwierał zawór EM i będzie po sprawie. A czy nie lepiej zostawić ten sterownik co jest w piecu w spokoju kupić inny sterownik do jednej pompy i pompę używkę to jakąś znajde w domu
brovar Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #16 Opublikowano 31 Grudnia 2017 a sterownik to może bym taki kupił http://allegro.pl/sterownik-pompy-obiegowej-co-pieca-kotla-regulator-i7104461079.html Tylko czy jeśłi założę pompę i sterownik to jest mi potrzebny zawór EM nie wystarczy zwykły klapowy
kiminero Opublikowano 31 Grudnia 2017 #17 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Oczywiście, że albo pompa, albo zawór. Dwa naraz nie ma sensu. Sterownik z linka to zwykły ON/OFF z jednym czujnikiem, więc nie widzi kotła. Jak w kotle wygaśnie, to ten sterownik i tak załączy pompę CWU. Chyba, że ty nie chcesz mierzyć temperatury wody użytkowej, tylko kotła, ale to bezy sensu jest. Najtańszy ster różnicowy masz np. tu: http://allegro.pl/sterownik-pk-pompy-c-o-i-c-w-u-wyswietlacz-antysto-i6840879763.html Niestety bardzo okrojony wyświetlacz i brak podglądu temperatury boilera, ale działa (mało intuicyjny w nastawie).
brovar Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #18 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Nie chcę mierzyć temp bojlera bo wiem że i tak mi to da komfort cwu. Temp wody nie spadnie za dobę nigdy poniżej 45 stopni przy zamkniętym zaworze kulowym ręcznie. Sprawę drążę jedynie dltego że nie chcę tego robić ręcznie:)
kiminero Opublikowano 31 Grudnia 2017 #19 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Jak tak, to ster, który podałeś może być, ale wtedy pompa bojlera będzie pracować non stop do granicy wyłączenia (np. 45 st na kotle). Teraz rozumiem zamykasz zawór na wężownicy zanim kocioł wygaśnie? A nie ma problemu z wyłączeniem pompy CO od termostatu pokojowego? Bojler wtedy grzeje grawitacyjnie? Jeśli tak, to elektrozawór odcinający sprawdzi się tak samo jak pompa, nawet z tym termostatem przylgowym.
brovar Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #20 Opublikowano 31 Grudnia 2017 z wyłączeniem pompy nie ma problemu poprostu spadnie temp zasilania poniżej 30 stopni to się wyłączy i dlatego jakbym nie zamnkął tego zworu to grawitacyjnie woda ciepła idzie do góry bo ma 60 stopni:) Ok dziękuje wszystki za zajęcie strony w temacie pozostaje na elektrozaworze beznapięciowo zamkniętym plus ten steroownik co podałem wyżej i on będzie otwierał zawór wtedy co temp zsiulania będzie wyższa niż temp w bojlerze
kiminero Opublikowano 31 Grudnia 2017 #21 Opublikowano 31 Grudnia 2017 No nie. Ten ster z Twojego linka nie działa w ten sposób. On ma jeden czujnik, więc skąd ma wiedzieć, która temp jest wyższa?
brovar Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #22 Opublikowano 31 Grudnia 2017 no tak masz rację bo nie jest dwustanowy o tkóym ktoś pisał wyżej
kiminero Opublikowano 31 Grudnia 2017 #23 Opublikowano 31 Grudnia 2017 http://allegro.pl/sterownik-typu-cs-12-pompy-c-w-u-i6935800356.html
brovar Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #24 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Dzięki wielkie o taki mi chodziło ale schamt troche dupny w tej aukcji pompa na powrocie a mi ona pasuje na zasilaniu ale to chyba nie ma znaczenia
kiminero Opublikowano 31 Grudnia 2017 #25 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Bez znaczenia. Pamiętaj o zaworach zwrotnych. Ten ster ma mierzyć temp wody w bojlerze, więc nie przyczepiaj czujnika CWU do rury wężownicy tylko go osadź w tulei czujnika bojlera lub przylgowo na ok. połowie bojlera.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.