Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Śni Mi Się, Że Goni Mnie Kocioł Z Podajnikiem

Julia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na pellet mnie stać i mam go gdzie składować.

No to nic innego nie pozostaje jak kupić coś na pellet, najlepiej z dużym zbiornikiem, kilkaset litrów i dobrać odpowiednią moc kotła.  

Opublikowano

He , proponowałem to już chyba w  3 poście :)

Opublikowano

Co sądzicie o EG Pellet Mini? Ten o mocy 24 kW z Pelles Revo Mini można kupić za 9500 zł. Z kolei ta sama moc EG Pellet (nie mini) kosztuje już 15660, ma zupełnie inny palnik + sondę lambda. Czy efektywność spalania w nich będzie się czymś (istotnym) różnić? Bądź tu mądry.

Przeglądam też wszystkie oferty firm z listy Pellas montujące ich palniki. 

Opublikowano

Jeszcze z 10 stron i kocioł przestanie Cie gonić, porostu cie złapie i pożre

Opublikowano

Raczej 10 snów a nie stron ;)

Opublikowano

Ten EG Pellet Mini w tej cenie to chyba z palnikiem wrzutkowym, za REVO trzeba będzie dopłacić, no i nie chwalą się jaka jest automatyka, za to ciekawy system czyszczenia wymiennika.

Teraz trudno powiedzieć jaki piec będzie dla Ciebie najlepszy. Musisz wybrać sobie kilku "kandydatów", następnie skonsultować się ze swoim zaufanym monterem-hydraulikiem. Jeżeli nie masz nikogo takiego, to musisz znaleźć ze dwóch lub trzech, przedstawić im swoje propozycje, swoją kotłownię i poprosić o oferty z kosztorysem. Usłyszysz od nich jeszcze kilka propozycji i raczej "zgłupiejesz". Jeżeli będziesz miała wątpliwości, śmiało pisz, wątek raczej nie zginie do wiosny. Jeśli nie znasz zbyt wielu fachowców, to możesz skorzystać ze strony Kostrzewy. Większość ich serwisantów to podwykonawcy, na co dzień zajmują się montażem, a serwis mają na "dokładkę" i będziesz mogła wybrać ze swojej okolicy.

Jeśli chodzi o kotły, to zwróć uwagę na Witkowski 25 kW BIOVERT, palnik KIPI, automatyka PLUM, wygląda na przemyślaną konstrukcję. Trzeba poczytać jak się wypowiadają konsumenci.

Kolejny piec to kostrzewa TwinBio Luxury 24kW, sam wymiennik jest ok, automatyka również PLUM. O palniku nie wiele można poczytać w sieci, to chyba dobrze, klienci się nie skarżą :-)

Edit

Ważnym jest aby zakup pieca i osprzętu przebiegł przez montera, wtedy możesz skorzystać z 8% stawki VAT. Chociaż nie wiem jak to jest w przypadku Twojego pensjonatu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.