Rysina Opublikowano 29 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Witam was wszystkich. Posiadam od 2 miesięcy piec Defro Sigma kl. 5, którego mam ustawionego na moc 35kW RET. Kocioł z zaworem 4d bez pompki krótkiego obiegu, pracujący na pompach równoległych, do ogrzania 320m2, dom z lat 80. Ocieplony styropianem 15cm. Piec mnie wykańcza psychicznie. 2 dni pochodzi dobrze, potem znowu klapa. Spieki, niedopalony węgiel w popielniku, dym z podajniku przy ładowaniu, niedogrzewanie grzejników. Przyznam, że chodzi na takich ustawieniach jakie mi zalecił monter. Dodam, że piec w ciągu 2 dni spała ok 100kg groszku. Groszek z kopalni Chwałowice. Nie mam pojęcia co robić, dlatego w końcu zdecydowałem się założyć tu konto. Moje aktualne ustawienia to z trybem PID na sterowniku TECH K1Pv4: Temperatura zadana kotła: 65° Temperatura zadana zaworu: 40° Temperatura zadana bojlera: 40° Min. Minca podajnik: 1s Min. Praca podajnika: 3s Min. Przerwa podawania: 24s Max. Przerwa podawania: 45s Min wentylator roboczy: 30 Max wentylator roboczy: 60 Min obroty: 170 Max obroty 710 NADZÓR: Czas podawania: 3s Przerwa podawania: 6min Czas pracy wentylatora: 10s Czas przerwy wentylatora: 4min Siła nadmuchu: 35 bieg Moc kotła: 100% Korekta powietrza: 3% Ochrona powrotu załączona Min temp powrotu 55° Max powrót 80° Kontrola temperatury: 30s Min otwarcie: 10% Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję!
Czekfra Opublikowano 29 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Masz włączoną "pogodówkę" ? Czujnik temperatury na zewnątrz .
Rysina Opublikowano 29 Grudnia 2017 Autor #3 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Nie mam, niby mówił, że potem od tego piec wariuje i leży sobie na kotle
Czekfra Opublikowano 29 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Szkoda, bo u mnie to fajnie funkcjonuje. Ale to pewnie nie w tym jest problem. Nie jestem jakimś fachowcem w tej dziedzinie, ale walczę z podobnym piecem od dwóch miesięcy i mam już pewne sukcesy. Palę w podobnym piecu (16 kW), a te ustawienia które podałeś to w serwisie ? Ja przyjąłem sobie zasadę "niewielkie zmiany na dłuższy czas" i z początku zaproponowałbym zmianę w podawaniu z min/max 1/3 na np. 3/6 oraz wydłużył max czas podawania na 80 sek. No i poczekać na efekty parę godzin. PID masz włączony ?
Rysina Opublikowano 29 Grudnia 2017 Autor #5 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Mam włączony, a w na serwisie to pierwsze co to monter tam grzebał i przestawiał. Największym problem u mnie jest to że niedogrzewa grzejnikow, zaraz po tym spieki i niedopalony węgiel. A przecie powinno działać na fabrycznych prawda? I tym samym czy podawanie/przerwa ma wpływ na moc kotła?
Czekfra Opublikowano 29 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Tak jak piszę jestem laikiem w tych sprawach, ale może ochrona powrotu nie pozwala puszczać większej temperatury na CO.więc może jak ją wyłączysz to pomoże. Masz zadaną temperaturę na zaworze 40 st. a jaką Ci osiąga ? A piec osiąga tę zadaną temperaturę 65 st. ? Czas podawania, czas przerwy i siła nadmuchu to czynniki wpływające na moc kotła.
Czekfra Opublikowano 29 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Tak się jeszcze zastanawiam co to u Ciebie znaczy że piec ma zakres mocy od 12 do 50 kW ? Na tabliczce znamionowej powinna być napisana moc pieca i taką powinien mieć ustawioną w menu. Ja mam defro sigma 16 kW i taką moc ustawiłem (ustawił monter).
audilhr Opublikowano 29 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Ochronę powrotu wyłączyć jak jest mieszacz. Moc ma być ustawiona na taką jaka sie znajduje na tabliczce znamionowej.
topicktm Opublikowano 29 Grudnia 2017 #9 Opublikowano 29 Grudnia 2017 @Rysina, skąd masz i czym palisz?
sambor Opublikowano 29 Grudnia 2017 #10 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Dla tak dużej mocy kotła zaw 4d powinien mieć 2" Twój ile ma?
Rysina Opublikowano 29 Grudnia 2017 Autor #11 Opublikowano 29 Grudnia 2017 @topicktm Palę ekogroszkiem z kopalni KWK CHWAŁOWICE. @Czekfra @audilhr Moc kotła jest ustawiona na 36kW, taka, jak na tabliczce. Kocioł czasami osiąga zadana i nawet wchodzi w tryb nadzoru ale to raz na 3 okresy może (wykres temperatury kotła). A mam 40° ustawiona na zaworze a osiąga max 32°, teraz wyłączyłem ochronę powrotu to osiąga zadana @sambor a zawór ma tyle około, nie wiem dokładnie, ale ma.
Czekfra Opublikowano 30 Grudnia 2017 #12 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Czyli jak Ci osiąga zadaną temperaturę na zaworze, to masz chyba cieplej w domu :) Teraz tylko kwestia dostosowania temperatury zadanej na zaworze - u mnie robi to "pogodówka" w zależności od temperatury na zewnątrz podnosi lub obniża temperaturę zadaną. Można to ewentualnie skorygować zmieniając krzywą grzewczą lub kalibrując czujnik zewnętrzny. A jak teraz wygląda sprawa z wypalaniem węgla i spieków ?
Rysina Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor #13 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Tak wygląda mój popielnik I kocioł nie przechodzi w stan nadzoru
Czekfra Opublikowano 30 Grudnia 2017 #14 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Ale te spieki nie blokują się między palnikiem a deflektorem, spadają do popielnika ? Wygląda, że jest ok. Czy w tym popiele jest niedopalony węgiel ?
Rysina Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor #15 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Jest pełno spieków i pełno niedopalonego węgla, zresztą za każdym razem jak otwieram pod wieczór popielnik...
Rysina Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor #16 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Szkoda, że nie pokazałem "popiołu", który wypadł z tyłu retorty
Czekfra Opublikowano 30 Grudnia 2017 #17 Opublikowano 30 Grudnia 2017 To ja bym na początku wydłużył max czas podawania z 45s jakie masz nawet do 80s.
Rysina Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor #18 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Tak zrobiłem. Czasami normalnie słychać jak spada niedopalonego węgiel albo wielki spiek. Jak wyeliminować to? Czym operować?
Czekfra Opublikowano 30 Grudnia 2017 #19 Opublikowano 30 Grudnia 2017 Ten węgiel nie zdąża się spalić bo go dostaje za często. Na jakiej mocy piec pracuje i jaka jest korekta nadmuchu ? Te parametry są dostępne w normalnym menu. Bo można zmniejszyć moc pieca na 80% . W instrukcji mojego pieca napisane jest, że jest to najkorzystniejsza moc dla pracy pieca i tak mi też polecono ustawić podczas rozmowy z serwisem Defro. I jeszcze jedno, sprawdź czy masz zablokowaną klapkę w wentylatorze - ma być zablokowana.
Rysina Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor #20 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Wydłużyłem max czas przerwy podawania do 90 s i temperatura pieca spadła do 42°... Zmniejszyłem moc pieca do 80% i z na każde 5% mocy dodałem 2% do korekty powietrza. @Czekfra klapka wentylatora zablokowana
Czekfra Opublikowano 31 Grudnia 2017 #21 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Jak się robią spieki, to bym korekty powietrza nie podnosił, no chyba, że w piecu zaczyna kopcić. Temperatura pieca spadła ale po czasie doszła do zadanej ?
Czekfra Opublikowano 2 Stycznia 2018 #23 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Temperatura piec spadła do 42st i nie osiąga zadanej ? Jak tak i jak pracujesz na mocy 80% to zwiększ moc o perę procent, a jak mało to jeszcze. Ja właściwi przestałem grzebać w parametrach po wprowadzeniu modyfikacji wentylatora za radą kolegi domario Pozwolę sobie go zacytować : Turbinka do dmuchawy przykręcona jest na cztery wkręty. Powietrze zasysane jest przez jeden róg zaś po przeciwnej jest wypychany nadmiar który ma oddziaływać właśnie na turbinkę. U mnie zasysa górnym lewym a zwraca dolnym prawym. Popuszczałem więc trzy wkręty ( ja zmieniłem na dłuższe bo fabryczne były bardzo krótkie) a lekko przyciągałem ten gdzie zasysa tworząc szczelinę między dmuchawą a turbinką tam gdzie zwraca nadmiar powietrza. Podstawiając rękę czuć jak dmucha. W klapkę w drzwiczkach popielnika wstawiłem szybkę i obserwowałem płomień (piec musi być zamknięty bo przepływ jest iny jak otwarte są drzwiczki). Jak był taki jak powinien ( jasny bez smolących końców porównywałem jaka jest różnica w w WIDOKU PRODUCENTA (kod 2902) między DOCELOWE OBR a IMPULSY OBR i wkrętami albo przyciągałem turbinkę albo popuszczałem. Ten wkręt gdzie zasysa musi stabilizować żeby turbinka była w miarę stabilna. IMPULSY mogą się wahać lekko co oznacza że przepływ na palniku się otwiera bądź zamyka. Najlepiej regulować jak dmuchawa pracuje stabilnie np. na 1%. Po jakimś czasie da się wyregulować przepływ tak jak powinno. Wkręty popuszczać lub przyciągać minimalnie bo nawet delikatny ruch spowoduje zmianę przepływu, Cierpliwość jest tu mocno wskazana. Jak ogarniemy przepływ z grubsza to potem leciutka kosmetyka tak żeby wszystko spalało się bez sadzy. Widać będzie siwy nalot na wymienniku. Podawanie węgla najlepiej ustawić na mało a często wtedy nie będzie dużych skoków w przepływie. Wyżej pisałem jakie mam u siebie (to jest dawka fabryczna dla kotła 12 KW tylko w krótszych odstępach czasu) Załączone miniatury
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.