Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Podłączyć Dwie Studnie (Samo Ciśnienie, Grawitacja)

wiktoriano

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mieszkam w górach, mam dwie studnie gruntowe na samo ciśnienie.

Chcę podłączyć te dwie studnie razem pod jeden hydrofor, dalej przez dwa filtry (sznurowy i węglowy) potem przez lampę UV, która ma wejście i wyjście 1/2 cala. Problem w tym, że jedna jest dużo niżej jak druga więc muszę mieć jakieś wskaźniki które pokarzą mi aktualny przepływ wody przez rurę PP 32, ogólnie bym dwie studnie podłączył przez zawór 3D.

Hydrofor 60L/min, zbiornik 50L

Lampa UV do 1.3m3/h (to półcalowe złącza mogę przespawać na większe, zakładając, że to nierdzewka) 

Filtry jakieś najtańsze (rozwiązanie tymczasowe), sznurowy 25L/min, węglowy 5L/min - jak nie pójdzie to wykręcę węglowy.

Wysokość słupa NAD POZIOMEM hydroforu:

Dolna studnia 1 metr

Górna studnia 15 metrów

Rodzina 6 osób, na jednej studni nie ujadę, czekam na miejską więc w głębinówkę nie będę ładował kasy.

Chyba właśnie znalazłem rozwiązanie.

Rotametr zda egzamin z zaworem 3D?

Proszę o pomoc i wyrozumiałość, nie jestem hydraulikiem.

Pozdrawiam

Ups! rotametr 1 cal do 2.5m3/h kosztuje 1500zł .... bez komentarza

Opublikowano

Chinole sprzedaja przepływomierze skrzydłowe z wyjsciem impulsowym do tego procek program napisac i tyle, albo cieplomierz z aledrogo z demobilu tez sie powinien nadac

Opublikowano

Filtry jak węglowe na wejściu do instalacji sobie daruj - mają wydajność kilkaset litrów potem regeneracja / wymiana - pod umywalkę gdzie będzie woda pitna ok, inaczej po 2 prysznicach i praniu filtr już nie działa...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.