Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Spale Mniej?

Eskimos91

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie,bo to pomieszczenie i tak nagrzejesz przez ściany.

Opublikowano

Tak, jeżeli będzie to pomieszczenie buforowe, jeżeli posiada ścianę zewn. Mniejsza różnica temperatur pomiędzy temp. wewn. i zewn., czyli mniejszy wypływ ciepła.

Tak, jeżeli zakręcisz/przykręcisz grzejnik w całym domu. Mniejsza różnica temperatur pomiędzy temp. wewn. i zewn., czyli mniejszy wypływ ciepła.

Za mało informacji o konkretnej sytuacji, aby napisać coś więcej, ale obowiązuje zasada jw.

Opublikowano

Mam dwa pokoje bez drzwi. W obu pokojach są grzejniki, jest tam tak gorąco, że nie ma sensu palić na dwa grzejniki, pytanie czy po zakreceniu jednego, będzie wolniej spalał się węgiel? Klasyczny piec spawany jakie były lata temu.

Opublikowano

Tak, choć zamiast zostawić jeden grzejnik otwarty, a drugi zamknięty lepiej dla odczuwalnego komfortu będzie trochę przykręcić (gdy nie ma termostatu to na tzw. "wyczucie") każdy z grzejników. Jeżeli jest za gorąco w domu regulacja grzejników na pewno da oszczędności.

Opublikowano

To nie jest takie proste,bo jednoczesnie ograniczenie odbioru ciepła obniży sprawność kotła zasypowego.

Opublikowano

Tak jak kolega zaznaczył powyżej. Nie dotykaj kaloryferów, tylko pomyśl jak sterować kotłem. Jeżeli przymknięcie wlotu powietrza nie sprawdzi się,np. kiepskie spalanie, sadza, dym z komina. To warto obniżyć moc kotła na stałe np. przez zmniejszenie komory zasypowej. Jest na forum o tym sporo porad.

Opublikowano

Eskimos, koledzy mogą mieć rację. Ja przyjąłem, że jeżeli nie sygnalizujesz problemów poza grzejnikami to tę część przed nimi masz opanowaną. Aby uzyskać odpowiedź pozwalającą na oszczędności opału musisz wkleić schemat instalacji, rzuty budynku oraz jego wynik z cieplowlasciwie.pl Nie ma lekko ;) Pewne jest, że jeżeli pomieszczenia są przegrzewane to możliwe są oszczędności do zyskania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.