Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Kalvis 2-25 U

marcin25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie jest właśnie 205cm więc może jakoś na styk wejdzie ,okno do kotłowni ma właśnie 80cm wysokosci. Szukam na olx ale takiej okazji nie znalazłem,trzeba być cierpliwym

Opublikowano

Po pierwsze primo wałki,opał bądź papierówka z LP mają wymiar 125 cm. ;)

Po drugie primo,nie wierzę że ten kocioł nie ma wady,choć możliwa jest opcja że "spadł z ciężarówki"=kradziony,bądź podobna historia,normalnie za te pieniądze to będą mniej więcej koszty produkcji,a gdzie VAT,marża,koszty transportu i.t.d.

Po trzecie primo bufor można znaleźć również na złomie,bądź w necie są ludzie handlujący tymi rzeczami,ja mam 1 taki 1000 l.,grzeje 15 sezon był za młodu zbiornikiem z hydrofora w bloku,po powodzi skasowali na złom,kupiłem w ten czas za 300 PLN,blacha chyba 5-tka albo lepiej,ciężki po byku. :D 

Mam kocioł 10 kw. i 2 bufory 1000 l. i nie ma możliwości zagotowania zładu nawet po 24 godz. palenia co obecnie robię=2 razy podkładka,palę co 2 dzień,w domu całodobowo 21 st.,kiedy temp podskoczy do +10 st. co 3

Widać lubisz szukać tanio więc na pewno znajdziesz,bez bufora zawsze masz straty,jeśli nie opału to kotła=szybciej go szlag trafi. B)  

Opublikowano

Swój bufor mam zrobiony ze zbiornika 1000l instalacji sprężonego powietrza koszt 400zł.Obciąłem dolną dennicę,wspawałem blachę na płasko i wpuściłem 0,5m głębiej w posadzkę.

Opublikowano

U mnie jest właśnie 205cm więc może jakoś na styk wejdzie ,okno do kotłowni ma właśnie 80cm wysokosci. Szukam na olx ale takiej okazji nie znalazłem,trzeba być cierpliwym

A gdzie ocieplenie, chyba że chcesz wielki kaloryfer w kotłowni. Ale jak wkopiesz to po grawitacji, a laddomat trochę kosztuje. Ja go wziąłem z powodu zabezpieczenia powrotu, bo 4 D robi albo jedno albo drugie( temp. na instalacje, zabezpieczenie  powrotu)

Opublikowano

Marcin,ja nie pisze że źle,tylko to jest mocno podejrzane i dobrze przepytaj sprzedawcę dlaczego sprzedaje coś za mniej niż połowę ceny. :wacko:

Dla mnie cena tego kotła też strasznie podejrzana, ale jeśli wszystko w porządku, to nic tylko brać :)

W kwestii bufora, to ja miałem bardzo mocno ograniczone możliwości, piwnica wysokość 200cm, a wnieść mogłem przedmiot max 70cm szerokości.

Zamówiłem blachę 4mm ,szerokość 90cm,wysokość 180cm zwalcowali mi to odrazu, kosztowało mnie to chyba 650 zł. Porozcinałem to tak, żeby się dało wnieść i wszystko spawalem na miejscu w piwnicy . Doszedł jeszcze koszt przyłączy, elektrod i ze 3 butle argonu :)

post-67508-0-75223500-1515105602_thumb.jpg

Opublikowano

a jakie w tym schemacie jest zabezpieczenie powrotu zimnej wody z bufora?

Opublikowano

Te nowsze Kalvisy gorzej pracują na grawitacji, z powodu zmian w konstrukcji wymiennika, mają tendencję do szybkiego lokalnego podgotowania wody w kotle.

PS

Była okazja, będzie następna - szukać i brać bez czekania i zastanawiania się co i dlaczego.

Opublikowano

Coś mi się wydaje, że wszystkie albo prawie wszystkie dolniaki z prawidłowo działającym palnikiem mają taką tendencję. po prostu prawie cała moc kotła jest rozwijana i skupiona w jednym miejscu. W kanale dopalającym przy pracy w okolicach mocy nominalnej jest około 1000 °C. W pionie woda z płaszcza może i nadążyłaby to odebrać ale już ruch na boki i do tyłu kotła gdzie jest zazwyczaj wyjście na zasilanie jest zbyt utrudniony i mamy podgotowywania.

Opublikowano

Sambor masz rację,trzeba brać i nie ma co się zastanawiać. Chociaż kociołek za połowę ceny katalogowej trochę daje do myślenia. Mam pytanie odnośnie bufora,czy taki o podstawie prostokata jest gorysz niż okrągły?

Opublikowano

Prostokąt nie jest gorszy a jedynie trzeba jakoś zabezpieczyć przed deformacją ścianek robiąc rozpórki z prętów.Przemo na swojej stronie miał nawet fotki takiego bufora

Opublikowano

U mnie wysokość to max 180 cm, okno w kotłowni ma ponad 140cm szerokości i 80cm wysokosci,gdyby zrobić nawet po 10cm mniejszy niż otwór okienny,wyszedłby słusznej pojemności bufor. To jest chyba dobre rozwiązanie.

Opublikowano

"Żeby wiedzieć jaka temp. jest na powrocie do kotła zamontowałem przed samym wejściem do kotła zwykły termometr tarczowy pod kątem ok.60 st.co można łatwo obserwować stojąc przed kotłem.Wyjaśniam dlaczego temp. powrotu nie spada poniżej 50 st.,otóż kiedy pompa bufora o wiele słabszej mocy zacznie possać z dołu dolnego bufora czyli tą najzimniejszą wodę powiedzmy 30 st.,pompa CO(większej mocy) i tak przepcha cieplejszą z powrotu instalacji.Dopiero kiedy pompa bufora będzie pracować kilkanaście minut temp. powrotu zaczyna powoli spadać,ale nie ma takiej opcji ponieważ po kilku minutach termostat wyłączy pompę bufora a kocioł ma za małą moc żeby dłużej pracowała.No niestety bufor niweluje tylko do pewnego stopnia stopnia przewymiarowanie kotła,dlatego trzeba w miarę zapotrzebowania dobierać jego moc,jeżeli ma być tak prosto i bez awaryjnie,inaczej automatyka konieczna." słowa kolegi miedziannik  z forum obuforze.

Czyli  jak nie działa pompa c.o. to nie działa ochrona powrotu mam rozumieć? Czyli w sezonie letnim nie możemy grzać c.w.u.? Dobrze kumam. Ja w lecie nagrzewam 1000 l i na 6 dni mam c.w.u dla 2 osób.

biggrin-2.gif

Opublikowano

Tak dobrze rozumiesz,poczytaj całą stronę,tam kolega też podobnie pytał. ^_^ i podobnie reagował.

Nic nie stoi na przeszkodzie aby zamontować zawór na instalacji ogrzewania i go w lecie zamknąć,w ten czas będzie pompa CO tylko pompą kotłową. B)

U mnie też tylko 2 osoby i pomimo że opał prawie za darmo nie mam zamiaru gotować chaty w upały,ale każdy robi jak uważa.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Pozwolę podpiąć się pod temat. Podobna sytuacja. 175m2 do ogrzania, mam bufor 1900l i dobrze ocieplony dom. troche podlogowki i 9 grzejników. Zastanawiam sie nad wyborem kotła dedykowanego do drewna z dużą komorą zasypową. Celem jest, aby najlepiej jednym wsadem, zagrzać bufor i CO i zapomnieć o paleniu najlepiej na dobę. Wstepnie wybrałem 3 modele kotłów dedykowaych do drewna. Pytanie tylko który i jaką moc dobrać.

Kalvis 25 czy 30kW, Vienybe 20+ lub 31+, MPM 21-25kW lub 28-32. Cenowo najlepiej wypada polski MPM, Kalvis najdrozszy a Vienybe po środku ale za to z najwiekszą komorą zasypową. Co wybrać ??? Proszę o poradę.

Opublikowano

Szukaj kotłów HG, tylko one droższe niż Kalvis i nie wiem czy jednym załadunkiem ogrzejesz taki bufor, jednocześnie grzejąc dom.

Dodatkowo musi być dobrze wykonana instalacja odbiorcza do bufora, inaczej zagotujesz kocioł.

Opublikowano

2 tyś litrów wody jednym zasypem, to nie realne z w. w kotłów.

Robiłem różne próby z różnym opałem i u mnie wygląda to tak:

Mpm 21-25 kw +bufor 1000l

Nabicie bufora od 30* do 95*:

Brzoza sezonowana 3lata jeden zasyp (27kg)

Sosna o różnych długościach, była pocięta nie do tego kotła, to ponad 2 wsady.

Brykiet drzewny w walcach, którym paliłem od początku tego sezonu, to 25-30 kg w zależności od temp na zewnątrz.

Węgiel orzech2 15-18 kg + trochę drewna na fozpałkę..

Trociny to 2 pełne worki takie jak na zboże

Jeszcze odnośnie tego, że mpm jest dedykowany do węgla, to fakt, ale z buforem i dobrym drewnem pali się dużo lepiej, czyściej, bez smrodu i popiołu...

Opublikowano

Przyznam że trochę jestem zdezorientowany. Rozmawiałem dziś ze swoim hydraulikiem i powiedział że te litewskie największe konstrukcje powinny dać rade. Vienybe 31+ ma 175 litrów komory zasypowej a Kalvis k2 30N 155 litrów.

Sambor, czy mogłbyś rozwinąć swoją myśl odnośnie tego jak wykonać prawidłowo instalacje odbiorczą do bufora by nie zagotować kotła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.