Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Analizę I Pomoc Po Instalatorze

Kokos1989

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisze do was po nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania.

Instalator twierdził ze 4drozny jest zbędny ze układ jest mały i  spokojnie piec będzie hulał żebym się nie martwił powrotem.

A temp powrotu jak nie grzeje cwu i zamkną się głowice to spada na 35 °C a jak grzejniki grzeją  to jest koło 44°C.Zrobiłem myk i połączyłem zasilanie z powrotem na rozdzielaczu na piętrze jest teraz 52°C przy zadanej 59°C. Wydaje mi się że to bezsensu ganiać wodę góra dół.

I stąd pytania.

Czy potrzebny będzie na ten sezon zawór 4drożny ? czy się go opłaca montować?Może dać 3 drożny?

Poprawkę wykonał bym sam bo trochę liznąłem  tego wszystkiego. Instalator wykonywał mi całą kotłownię do rozdzielaczy.resztę domu zrobiłem sam kanalizę, wodę i podłogówkę 

Dom 166m2 użytkowej z poddaszem. Piec defro komfort eko duo pz 15kw

Góra rozdzielacz z zaworami Parter podłogówką na mieszaczu ottone

Zaczniemy od parteru: 64m2 podłogówki, 6 pętli co 15cm , 1 grzejnik kotłownia 1400x600 płytowy z rozdzielacza na piętrze.

Piętro: 5 sztuk panelowy grzejnik, 1 drabinka, 13m2 podłogówki z rtla

Wszystkie grzejniki maja głowice termostatyczne.

Grzeję około 2 miesięcy, Generalnie na początku wciągał mi 25kg na dobe teraz 18 19 kg.

Poniżej schemat nie rysowałem już filtrów i zaworów zwrotnych wszystko jest założone 

post-75955-0-16613000-1513640686_thumb.jpg

Opublikowano

Dajesz 4drogowy + siłownik + pompę kotłową i cieszysz się ciepłym potworem. Zakładam, że sterowanie zaworem 4D ogarnie Ci sterownik kotła.

Opublikowano

Chciałem uniknąć pompy kotłowej? Wydaje mi się ze powinno to pójść na tych 3 .

Zawór 4 drog. założyć przed pompą CO czy za ?

Opublikowano

jak chcesz mieć dogrzany powrót to pompy kotłowej nie unikniesz tymbardziej gdy dołączysz podłogówkę. 

Dajesz 4drogowy + siłownik + pompę kotłową i cieszysz się ciepłym potworem. Zakładam, że sterowanie zaworem 4D ogarnie Ci sterownik kotła.

Po co 4d jak i tak będzie potrzebna pompa kotłowa

Pompa kotłowa do ochrony powrotu lub pompa CWU, na grzejniki to co masz, zawór różnicowy niepotrzebny, na podłogówkę zawór 3d z siłownikiem

Opublikowano

Czyli do ochrony powrotu wykorzystać pompę cwu? Ma chodzić cały czas?

Podlogowka jest na rozdzielaczu z mieszaczem zaworem 3 droznym 20-43 C. A można założyć za pompa co zawór 3 drogowy dla ochrony powrotu? Zda to egzamin

post-75955-0-98288700-1513681210_thumb.jpg

post-75955-0-94271300-1513681413_thumb.jpg

post-75955-0-84216500-1513681517_thumb.jpg

Opublikowano

Jeżeli chcesz wykorzystać pompę CWU do ochrony powrotu to tak, ma chodzić cały czas chyba że sterownik ma opcję obsługi pompy CWU do ochrony powrotu. Jest minus tego rozwiązania - temp wody w zasobniku taka jak na kotle ale nie potrzeba dodatkowej pompy - kwestia wyboru

Przy zaworze 3d do ochrony powrotu i instalacji mieszanej potrzebne by było sprzęgło i i tak dodatkowa pompa(pompa w obiegu kotłowym i za sprzęgłem 1 na CO i 1 na podłogówkę)

Zawór 3d na podłogówce lepiej jak by był z siłownikiem - miałbyś sterowanie pogodowe.

Opublikowano

Nie chcę super automatycznej instalacji pogodowka na razie jest mi zbędna. Ważna ochrona powrotu i spalanie bo na razie wychodzi 18kg wydaje mi się że sporo. Jadę na PID temperatura wacha sie 58-60

Opublikowano

18kg to sporo na 170mkw?

Opublikowano

A temp powrotu jak nie grzeje cwu i zamkną się głowice to spada na 35 °C a jak grzejniki grzeją  to jest koło 44°C.Zrobiłem myk i połączyłem zasilanie z powrotem na rozdzielaczu na piętrze jest teraz 52°C przy zadanej 59°C. Wydaje mi się że to bezsensu ganiać wodę góra dół.

Grzeję około 2 miesięcy, Generalnie na początku wciągał mi 25kg na dobe teraz 18 19 kg.

Zrobiłeś myk i działa - to po co się z tym bić? Zrobiłeś bypasa tego samego co pompa kotłowa tylko w innym miejscu. Jak grzeje reszta to tak zostawiasz i idziesz na piwo.

Pompa CWU na stałe też spoko - możesz obniżyć temp do 55 bo wtedy powrót będzie z 2-3 stopnie niższy - poprawia też stabilność odbioru - lepiej się pali.

Spalanie 18 kg jest też OK.

Opublikowano

A nie dużo 18? Po podłodze z garażem 200mkw ale na górze skosy

Opublikowano

Wiesz spalanie dużo/niedużo pojęcie względne. Zależy od warunków - zapotrzebowanie wynikające z izolacji budynku co uzyskasz w przybliżeniu po wypełnieniu danych w linku od shoguna. Zależy też jaką temp masz w domu, ile CWU grzejesz/zużywasz wanna/prysznic, jaki opał. Ja np obecnie przy zbliżonych metrach do Twoich (dane w stopce) spalam ok 20 - 22kg i jestem zadowolony (CWU 200l 5 os, same prysznice, temp w pomieszczeniach nie wiem dokładnie - nie mierzę ustawione do komfortu, wszyscy chodzą z krótkim rękawkiem, dzieciaki na boso)

Opublikowano

jak chcesz mieć dogrzany powrót to pompy kotłowej nie unikniesz tymbardziej gdy dołączysz podłogówkę.

Po co 4d jak i tak będzie potrzebna pompa kotłowa

Racja.

Szkoda, że do podłogówek dawałeś rozdzielacze z pompami, można było tego uniknąć.

Jak dasz pompę CWU jako ochronę powrotu, to będziesz mieć bardzo gorąca wodę. Wtedy musisz dołożyć zawór termostatyczny żeby się nie parzyć wodą.

Opublikowano

Ja mam ze 160m2 z czego kotłownia i garaż (z 30 m2) nie ma grzejników tylko jedzie na nieizolowanych rurach. Spalam koło 22 kg przy wygodnej temp. Mam gołe stropy i nieocieplone poddasze i to najbardziej daje po tyłku. W komin nie leci jakaś duża temp więc po prostu tyle musi żreć :P

Opublikowano

Na razie cwu nie grzeje bo nie mieszkam tam jeszcze więc chodzi podlogowka ma 27 stopni woda i i grzejniki ale zaliczają się rzadko bo mają termostaty. Z linku wyszło mi 11 kw pieca minimum z cwu. Tak zrobię że będzie na stałe latać pompa cwu żeby nie pakować się w koszta teraz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.