Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kolejne pytanie laika - Na co zwracać uwagę przy wyborze zasobnika c.w.u. do domowej instalacji.

Porównuję sobie dwa takie "pojemniczki"

- pionowy 200-litrowy z pojedynczą wężownicą, link, np.

http://eko-kotly.pl/wymienniki-cwu/wymienn...wy-taurus-ps1-2

- poziomy 150-litrowy dwupłaszczowy, link, np.

http://eko-kotly.pl/wymienniki-cwu/wymienn...wuplaszczowy-10

Zastanawiają mnie cztery rzeczy:

1) wydajność: pionowy jest większy, ale podana wydajność to 450 l/h, natomiast dla mniejszego poziomego podano 560 l/h ?!?!?!

2) powierzchnia wymiany ciepła: pionowy 0,9 m2, poziomy 1,1 m2, rozumiem, że większa jest korzystniejsza?

3) wymiana anody: pionowy co 12 miesięcy, poziomy co 30 miesięcy !!! z czego to wynika ???

4) cena: pionowy 1199 zł, poziomy 820 zł

Z tego porównania wynika, że jednoznacznie powinienem kupić ten poziomy. Ale ja się na tym nie znam, może jest coś czego nie wiem i wybór nie jest taki oczywisty?

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

Opublikowano

Niczym się nie przejmuj. Kup ten, który jest tańszy. Co do wydajności to daj sobie spokój, no chyba że hotel budujesz to wtedy ma ona duże znaczenie. Przy domku jednorodzinnym to nie ma znaczenia.

Opublikowano

Witam,

Może tylko w mojej głowie (mam hopla na punkcie braku cwu), ale według mnie ma znaczenie wydajność.

Też jestem laikiem, ale wybrałem pionowy z podwójną wężownicą, który miał większą sprawność od poziomego płaszczowego.

Nie kieruj się proszę moim wyborem tylko efektywną wydajnością. A to żeby porównać musisz mieć katalog tylko jednego producenta, bo co inny producent, to różne parametry (swoją drogą ciekawe czy są na to stosowne normy).

Tak czy inaczej, u mnie po wykorzystaniu całej cwu 140l, po 20-30minutach można zaczynać kolejną kąpiel, u kolegi który ma płaszczowy poziomy, czas podobny, ale na kotle trzyma 6*C więcej niż ja - przy tych samych mocach kotłów i pojemnościach zasobników. Zgadnij komu więcej idzie opału ? :)

Powodzenia w wyborze, pozdrawiam