trollek Opublikowano 14 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Witam, od niedawna jestem posiadaczem domu ogrzewanym przez kocioł na ekogroszek z podajnikiem, piec firmy Landzberg, moc 25kW - 6 lat użytkowany. Mam problem z niedopalonym ekogr... który wydostaje się z przedniej części retoru. Czytałem, że trzeba w takim wypadku oczyścić wylot nadmuchu. Raz już to zrobiłem i była chwilowa poprawa ale od dłuższego czasu nadal mam niedopalone paliwo na tej samej stronie retoru. Czy jest jakiś sposób czyszczenia retoru?Nie znam się więc ostatnio tylko od środka przeciągnąłem parę razy po wylotach powietrza i tyle. Jakaś podpowiedź??
shogunzlasa Opublikowano 14 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 14 Grudnia 2017 mocniejszy nadmuch w ustawieniach by węgiel na drugiej stronie nie gasnął
rafal05 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Pod retortą nie masz śrubki takiej małej do okręcenia ??
marcus312 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Trzeba zobaczyć czy otwory są dobrze oczyszczone najlepiej wygasić rozebrać wyczyścić ,albo zrobić sobie jeżeli tam są otwory okrągłe jakiś pręcik czy gwóżdż który pasuje do otworu i wtedy po wygaszeniu i wygarnięciu bez demontażu powinno się dać wyczyścić .Otwory muszą być drożne a to kiedy należy je czyścić podpowiada sam palnik jak żle pali w dużym stopniu zależy to tez od rodzaju paliwa i samego prawidłowego procesu spalania. :D
gmaj22 Opublikowano 15 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Nic na ten temat nie napisałeś, ja już wiem, że masz podajnik z lewej strony :) Przyda się lusterko inspekcyjne na giętym wysięgniku, żeby dojrzeć otwory z przodu. Czyścić i mocno dmuchać. Jak palnik typu Pancerpol to rzeczywiście od spodu jest talerz, który się odkręca- nakrętka bodajże M8, klucz 13-stka.
trollek Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #6 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Dzięki za info. Ogarnąłem się z youtubem i doszedłem do pokrywy zamocowanej na śrubie pod retorem. Tak jak piszesz klucz 13 i do przodu. Niezły syf się nazbierał i blokował wyloty. Teraz jak rozpaliłem to mi ładnie wystartował. Szybko podeszła temperatura do zadanej a nawet o 2,5stopnia wyżej i powoli opadała. Ze stoperem w ręku to od dojścia do zadanej temperatury do zejścia poniżej i załączenia nadmuchu było ok18minut przerwy, dla mnie to już sukces bo jak były wyloty niedrożne to długo osiągał temperaturę zadaną, nie wypalał i szybko też temperatura spadała. Teraz obserwuję co się będzie dalej działo.
trollek Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #7 Opublikowano 15 Grudnia 2017 dzięki za podpowiedzi, kanały wyczyszczone, a teraz dalej obserwacja i liczenie :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.