rabczanin Opublikowano 12 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Witam. Aktualnie używam pompę na obiegu C.O 60-25-180(6m). Pracuję cały czas na pierwszym biegu(wszystkie kaloryfery ciepłe). I bieg = 39W ,przepływ 0.17, podnoszenie 3.9m. Chcę założyć pompę 40-25-180 - ale używać ją również tylko i wyłącznie na I biegu = 28W, przepływ 0.12, podnoszenie 2.1m. Cała instalacja potrafi działać grawitacyjnie przy otwarciu zaworu 4D na 70% i teraz pojawia się pytanie czy ta słabsza pompa rozprowadzi mi równie ładnie ciepło jak ta mocniejsza? Aktualnie zawór 4D otwarty na max 30% i tak miałby pozostać również przy słabszej pompie. Od wyjścia z kotła do ostatniego 'wejścia' zasilania do kaloryfera na drugim piętrze jest 5m40cm różnicy wysokości. ALE teraz niby pompa na pierwszym biegu ma 3.9metra podnoszenia a DZIAŁA wszystko jak należy. Bardzo proszę o wskazówki. ps.zmiana z powodu chęci zmniejszenia 'wyciągu' cieplej wody z kotła.
shogunzlasa Opublikowano 12 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Co to za zmniejszenie wyciągu - w jakim to celu chcesz zmniejszać ten wyciąg? :D
rabczanin Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor #3 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Stabilniejsza praca kotła. Wyższa temperatura powrotu. Mniejsze zużycie prądu. Mniejsze zużycie ekogroszku ze względu na szybsze dojście do zadanej ,zaobserwowałem to wszystko podczas pracy na grawitacji ALE niestety nie jestem w stanie dogrzać wszystkich grzejników na grawitacji i jednocześnie skręconym 4d na 30%.
shogunzlasa Opublikowano 12 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Grawitacja to trochę inna bajka niż praca pompowa. To co chcesz osiągnąć to trochę przerost formy nad treścią moim zdaniem - zwłaszcza jak musisz pompę kupić...
rabczanin Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor #5 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zamienię pompę CWU z CO. CWU grzeje dwa razy dziennie z priorytetem czyli wyłączoną pompą CO wiec nie ma znaczenie akurat jaka pompa będzie na CWU. Ogniwo Eko Plus M 20kw ma małą powierzchnię wodną. Jest to widoczne że dużo lepiej pracuję kiedy pompa pracuje na najsłabszych biegach tym bardziej w starej instalacji na grubych rurach i spora ilością wody w nich. Myślę że będzie to idealne zagranie jeśli tylko wszystkie kaloryfery będą ciepłe. Na piecu mogę trzymać nawet 70*C aby ten przepływ/transport wody wspomóc przy pracy na tej słabszej pompie. Będzie to śmigać drodzy forumowicze? Widzę że często poleca się pompę 40stke nawet przy wyższych/większych domach. ps.przerost formy nad treścią to myślę że aktualna sytuacja w której bez sensu używam mocniejszej pompy która powoduję niską temp powrotu, trudność w dojściu do zadanej,wyższe spalanie/w stosunku do pracy kiedy jest wyłączona
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Daj 25/40 na pewno będzie działać i mniej prądu zje.
shogunzlasa Opublikowano 12 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Jak masz pompę to zmieniaj :)Myślałem, że chcesz dokupić - wtedy koszty inwestycji byłyby niewspółmierne - stąd przerost :PJeśli to nic nie kosztuje to spoko...
rabczanin Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor #8 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Myślę że nawet jeśli miałbym ją kupić to i tak byłoby to warto zrobić. Bo liczę tu na oszczędności nie tylko ze względu na mniejsze zużycie prądu ale też na mniejsze zużycie ekogroszku. Bo ewidentnie na grawitacji zużycie jest mniejsze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.