Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Lazar Smartfire 22Kw/400 + Sonda (Wrażenia Po 2 Tygodniach)

LuKaPlum

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Mateoo,

ja mogę go polecić bez żadnych skrupułów. Z minusów to tylko to że trzeba raz na 2 tygodnie do niego zajrzeć :).

No i pelletu też nie musisz mieć z najwyższej półki.  Jeśli miałbym go wymienić to tylko na gaz.

Cena energii rosnie dlatego cena pelletu poleci. Pozdr...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich.  Również zastanawiam się nad kupnem tego kotła,  tylko zastanawiam się nad mocą  15kw czy 22kw? Dom z lat 80tych ocieplony 10cm styropianem,  okna nowe 3 szybowe,  dach ocieplony 25 cm wełny, instalacja nowa podłogówka i grzejniki. Czy lepiej kupić  większy kocioł który będzie pracował z niższą mocą np.  30% czy lepiej mniejszy który będzie pracował z wyższą mocą? Przy której opcji będzie teoretycznie mniejsze spalanie? Czy jest sens dokupić sondę i regulator pokojowy bo są różne opinie na ten temat.  Z góry dziękuję za informacje. Pozdrawiam 

Opublikowano

Moim zdaniem lepiej mniejszy pięc. Łatwiej wysterować go. Co do sondy i regulatora to ja bez tego nim już go dnie kupil. To prędzej bym nie wsadzał do niego żuk oka temperatury zewnętrznej a regulator pokojowy bym brał.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzięki za informację. Czyli lepiej 15kw z sondą i regulatorem pokojowym? Tylko czy napewno sobie poradzi przy takim metrażu? Mam jeszcze jeden dylemat bo będę robił remont i nie wiem czy w pokojach gdzie do tej pory były grzejniki robić podłogowkę czy zostawić grzejniki? Będę też zakładał ogrzewanie na poddaszu i tu też mam ten dylemat? Może lepiej nie kombinować i zakładać same grzejniki i nie komplikować instalacji? 

Opublikowano

A jaki jest dokładnie metraż ? Mieścisz się w 160-200m2? Ja mam akurat 150 aktualnie i piec 22kw ale to tylko że względu że jedno piętro jeszcze nie jest ogrzewane i jeden pokój dodatkowo będzie stawiany więc będzie ponad 200m. Z 200m też powinien sobie poradzic 15kw ale taki to był specjalosta że taki doradził a ja w temacie się za późno zorientowałwlem.

Nie znaczy to że jest źle. Ale trzeba go było ustawiać dość skrupulatnie bo na początku wygłaszał się po 20 razy na dobę.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie w chwil obecnej ok.  150 m2 ale na jesień rozbudowuje poddasze więc będzie ok.  200m2 po podłodze. Ale będę robił nową instalację CO i nie wiem czy na tym poddaszu robić podłogowkę czy grzejniki,  bo reszta  ogrzewania do grzejniki. 

Opublikowano

Witam też będę zakładał Lazara w tym roku i zdecydowałem się na 22kw plus bufor ciepła 500l przy buforze ten pięć chodzi stabilniej podobno ( tzn nie wygasza się za często ) w moim przypadku 15 jest za mała a 22 trochę za dużo ale po rozmowie z instalatorem Lazara dowiedziałem się że może obniżyć moc kotła z poziomu sterownika (np do 20kw)

Opublikowano

Panowie a co sądzicie,  czy jest sens montować podłogowkę na remontowany poddaszu czy tak jak w pozostałej części domu zrobić grzejniki,  żeby nie komplikować instalacji? 

Opublikowano

Witam,

kolego peter80 nie kombinuj tylko wrzucaj kaloryfery. Tak jak radzi cross099 sonda lambda i regulator pokojowy. Do tego pieca na pewno nie dawał bym buffora z powodu tego że można w nim ustawiać różne parametry np. w standardzie na 30% mocy można mu zmniejszyć podawanie -1,-2, dalej szybko dochodzi do podanej temp. kotła to można mu wydłużyć histereze tak aby po stabilizacji wszedł od razu na 30% mocy, dalej można mu zwiekszyć temp. pieca np. na powyż 80st.c. co w moim przypadku ma problem dotrzec do tej temperatury. Przy podłogówce warto mieć trochę mocniejsze pompki tak aby woda szybciej przepływała. Można ustawić wygaszanie kotła np. w nocy na kilka godzin.  Tak na koniec jeśli mogę się pochwalić  domek 289 m2 podłogówki tylko kafelki spalanie od połowy października do teraz 2470kg temp. w domu śr. 25stC. Do porównania sąsiad ma kopciucha to już 5 tona wegla znikła. Pozdrawiam Wszystkich !!!

Opublikowano
12 godzin temu, LuKaPlum napisał:

. Do tego pieca na pewno nie dawał bym buffora z

No właśnie.... jedni zalecają  bufor  inni nie. Gość  co mi będzie  instalował lazara polecił mi bufor, bo piec płynniej chodzi, nie wychładza się szybko. Sasiad ma Lazara 22 z buforem  400l bodajże  i sobie chwali. Podobno  niedługo  ceny piewców  Lazar idą  do  góry  o parę  stów :/

Opublikowano

Z moich szybkich kalkulacji wynika że ta mała komora spalania w SmartFire bedzie musiała nagrzać swój zbiornik chyba jakieś 100L dodatkowo bufor 400L dodatkowo np. bojler płaszczowy i jeszcze kaloryfery lub podłogówkę. Wydaje mi sie że wystepują tu jakieś straty.  U mnie kocioł pracuje stale na minimalnej mocy tak jak opisywałem wyżej. Minusem tego jest mała temp. spalin jakieś 85stC. Kominiarz był ostatnio i stwierdził że komin jest wilgotny na szczycie i fajnie by było gdyby była większa temperatura spalin. Czyli co w moim przypadku mógłby być kocioł mniejszy czyli 15KW. Wtedy pracował by na większych obrotach. Tak mi laikowi się przynajmniej wydaje :)

Ps. Gdybym handlował buforami to też bym Ci go polecił. Pozdr :)

• 9 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No to pytaj, pozdrawiam

Opublikowano

Panowie jeśli kocioł musiał by działać ciągle na 15KW to spalał by ok. 60kg pelletu. O moc to się nie bójcie :-)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzisiaj podczas rozruchu serwisant powiedział że nie można uruchomić Fuzzy Logic w połączeniu z sondą lambda, gdyż producent zablokował tą funkcję w sterowniku ze względu na "jakieś problemy" z ich współpracą. Dla mnie trochę to dziwne bo myślałem że im więcej danych dzięki którym da się zoptymalizować spalanie tym lepiej dla właśnie dla działania Fuzzy Logic. 

Opublikowano

@Latopis nie bardzo rozumiem stanu rzeczy, kupiłem kocioł który wg. instrukcji eksploatacji ma posiadać daną funkcję a producent ją dezaktywował. Od dawna FuzzyLogic jest niedostępny w ustawieniach? W takim razie po kiego mi sonda lambda skoro równie dobrze na sztywno można wprowadzić wartości wydajności wentylatora dla całych trzech stanów pracy, 30, 50, 100% mocy? Liczyłem że sonda lambda przyda się własnie podczas płynnego modulowania mocy kotła, po to aby określić wydatek wentylatora dla pracy w stanach pośrednich. Ktoś wie na czym polegał problem i jak jest u Was?

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników kotła i forum. Do tej pory śledziłem forum o SF  na muratorze ale widzę że to forum cieszy się większą i rosnącą popularnością.  Skopiuję mój post z tamtego forum: W moim przypadku kocioł użytkuję od lutego 2015 roku, dom 183m2, parterówka z poddaszem użytkowym, parter w większości podłogówka około 95m2, pozostałe pomieszczenia na parterze i poddasze w grzejnikach 11 sztuk. Ocieplenie ściany styropian 20 cm grafitowy, poddasze 28cm wełna lambda 38 i jeszcze 15 na sufit podwieszany. Okna w ścianach trzyszybowe  vetrex 82mm i poddasze 7 szt Velux dwuszybowe. Kocioł typowo peletowy HKS Lazar Smaft Fire 22KW, współpracuje z buforem 500l multiwalentym czyli z wewnętrznym zbiornikiem na wodę CWU o pojemności 160l. Dom zamieszkały od marca 2015, w sezonie letnim kocioł podgrzewał wodę czyli włączał się raz na dobę lub półtorej doby pracując na pełnej mocy 100% około 1 godziny co wystarcza na podgrzanie bufora 500l z wewnętrznym zasobnikiem CWU do temperatury 65 stopni dół i 70 góra bufora. W listopadzie piec włącza się 2 razy na dobę po 1 godz. Kocioł ponadto wyposażony w sondę lambda płynnie reguluje nadmuchem w trybie standard. W sezonie letnim koszt podgrzania wody dla 4 osób to około 90 zł, zużywany 13m3 wody ogółem. Ogrzanie domu i podgrzanie wody za listopad 2016 to 260zł. Peletu spaliłem około 300 kg za listopad kupowany po 13,70 za worek Lava. Za buforem dwa zawory trzydrogowe z siłownikiem utrzymują temperaturę w/g pogodówki sterowane z kotła, przy 0 stopni C na zewnątrz podłoga temp. około 24C, a grzejniki 27C. Ogólnie w domu 21C. Mój dom był suchy i wygrzany w trakcie budowy kominkiem, który obecnie używam sporadycznie i tylko okolicznościowo, natomiast jeśli ktoś budował szybko i ma wilgoć w ścianach to spalanie paliwa może być nawet dwa razy większe przez pierwszy sezon grzewczy. Zdjęcie mojej kotłowni nr 27 od góry: https://www.hkslazar.pl/o-firmie,galeria.html#&gid=gallery&pid=27 . Na poprzednim formum na muratorze (wystarczy wpisać w wyszukiwarkę smart fire forum) były już poruszane niektóre tematy i problemy występujące w użytkowaniu kotła, dlatego pozwoliłem sobie zastosować metodę kopiuj wklej z drobną modyfikacją,  Pozdrawiam. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.