Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grundfos Alpha2 L 25-60-180 Jaki Bieg Ustawić

pawel1994

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy mam pytanie prawidłowego ust pompy c.o aktualnie pracuje na biegu 3 ale posiada jeszcze po drugiej str inny zakres pracy i nie wiem jaki prawidłowy bieg ustawić dodam że dom jest w kształcie litery C i kotłownia znajduje się w piwnicy na na początku litery C a grzejniki są rozmieszczone aż do końca litery C w 90% w domu znajdują się grzejniki żeliwne reszta panelowe powierzchnia do ogrzania to 250m a głowne zasilanie jest poprowadzone od pieca 2 calową rurą na strych i i rozchodzi się góra do poszczególnych grzejników i powrót jest od ostatniego grzejnika poprowadzony aż do pieca. Myślę że w miarę opisałem instalację w razie potrzeby zrobię jakiś rysunek domu czy zdjecia. Z góry dzięki za odp:) 

Opublikowano

Po lewej stronie masz 3 biegi wg starych oznaczeń, po prawej są charakterystyki ze stałym ciśnieniem -CP1 i CP2 to te dwa pierwsze - głownie do instalacji podłogowej

i następnie PP1 i PP2 - czyli charakterystyki proporcjonalne do inst grzejników.

Nastaw na znacznik 3 po prawej stronie - czyli PP1, jak będzie coś za mało to PP2.

Opublikowano

ustawiłem tak jak pisałeś ale nie widzę różnicy nawet powiedział bym że ostatnie grzejniki są zimniejsze niż na tradycyjnym 3biegu. Zajrzałem w instrukcję obsługi i pokazane tam jest że te 3 pierwsze tradycyjne biegi są do odbioru ciepłej wody z bojlera tzn 1,2 bieg lecz 3bieg do odwietrzania biegi CP1 i CP2 do charakterystyki proporcjonalnej do instalacji c.o a PP1 i PP2 do podłogówki. I sam już nie wiem jakie ustawienie powinno być   

Opublikowano

No przecież do grzejników.

Mi się coś przestawiło , ale dobrze , że umiesz czytać i masz instrukcję, 

Tylko dlaczego nie zaczełeś od instrukcji, tylko od forum?

Opublikowano

ponieważ hydraulik twierdził że powinna być na biegu 3 tym podstawowym a w instrukcji pokazane jest że służy on do odpowietrzania a jak ust według instrukcji jednak ostatnie grzejniki nie były ciepłe i dlatego skierowałem o pomoc na forum

Opublikowano

Na to nie ma reguły, dużo zależy od sposobu wykonania instalacji.

Jesteś w domu ty i twoja pompa, więc ją wypróbuj po kolei.

I po 3+4 dnach będziesz wiedział co i jak.

Nie jest wykluczone, że będzie potrzebna regulacja hydrauliczna instalacji CO

Opublikowano

No wiadomo a właśnie z racji tego że w domu jest wielki obieg a pompa jest dość mocna chciałem się właśnie dowiedzieć jak ust bieg żeby wyciągnąć z pompy najwyższą moc :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Mam pytanko odnośnie tego jaki bieg ustawić na pompie grundfos alpha2L 25-60 180 przy ogrzewaniu odłogowym w całym domu (180m2).

Hydraulik ustawił na III bieg z lewej strony lecz nie grzeje wszystkich pomieszczeń. Czy ustawienia CP1 i CP2 są dla podłogówki? Ewentualnie które z ustawień wybrać. Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Przeczytałem wątek jak i instrukcje ale mi również hydraulik zostawił na prędkości III z lewej strony. No i nie nagrzewa całego domu. Jak dałem na Cp1 to w 24 godziny nic się nie nagrzało :) dlatego pyta m czy zostawić i czekać dalej aż się rozgrzeje czy co?

Opublikowano

Najpierw zdejmij te siłowniki z dolnej belki - one mogą powodować zakłócenia i wtedy zobaczysz co i jak się zachowuje.

Dla ułatwienia zrób to na 1 rozdzielaczu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.