Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dietrich

Slavior111

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy ktoś coś napisze w temacie tego pieca od poniedziałku zacząłem grzać się gazem. Wiadomo głównie chodzi o wysokości rachunków. Dom 130m bez podłogowki elewacja 10cm styropian poddasze 25cm wełna .Dzięki

Opublikowano

Kocioł DIETRICH MCX 24 PLUS TEMPERATURA C.O. 50 STOPNI TEMP. CWU 50 STOPNI 11 GRZEJNIKÓW KERMI BEZ PODŁOGOWKI. INSTALACJA MIEDZ.TAKZE MAŁE STRATY POWINNY BYĆ

Opublikowano

Dodam jeszcze że mam zasobnik cwu125litrów i 4 użytkowników 2 dorosłych i 2 dzieci

Opublikowano

Twój kociołek to stary dobry mcr 2 tylko z pompą elektroniczną reszta wszystko to samo na temat mcr 2 możesz znaleźć dużo wiadomości. Co do rachunków trudno powiedzieć ,jakie trzymasz temperatury w domu ile masz powierzchni ,jaki masz termostat pokojowy zwykły on-off czy jakiś modulujący typu isense. Średnie rachunki dla domku około 150 m przy temp 19 na 20 dobrze ocieplonym to 3 -3,5k w skali roku.

Opublikowano

Mam regulator pokojowy TECH 292V3 ALE DOPIERO OD JUTRA TO PODŁACZAM BO NIE WIEDZIAŁEM ŻE W OGÓLE BĘDZIE SIĘ NADAWAŁ DO TEGO PIECA. POzostał po DEFRO I MYŚLĘ NA NIM USTAWIĆ 18-19 STOPNI TAK BYNAJMNIEJ JEST DLA NAS WSZYSTKICH NAJLEPIEJ. TYLKO JAK JA MAM SOBIE LICZYĆ ZUŻYCIE GAZU? METRY RAZY CENA? I TO WSZYSTKO?

Opublikowano

Ilość metrów x ok. 2zl. Mnie wyszło 1500 m3 za tamten sezon. Temperatura 20,5C. Ocieplenie 10 styro i 25 wełna. 2 piętra i niski parter. Taki klocek z zewnątrz 9,5x8,5.

Opublikowano

A co z regulatorem? Tech 292 v3 będzie ok? Czy moze zastąpić j innym? I jeszcze jedno wazne pytanie. Podczas pracy kotła wydziela się dużo kondensatu. Ok 20 litrów na 24h. Czy to normalne?

Opublikowano

Twój regulator to zwykły on off też się nada zwłaszcza że nie masz podłogówki także modulujący

nie jest bezwzględnie potrzebny, taka ilość kondensatu jest prawidłowa bywa i więcej dlatego powinien mieć podłączenie do kanalizacji nie wiem jak jest u ciebie, że wogule zwracasz na to uwagę.Kocioł im niżej będzie chodził tym bardziej kondensuje i jest oszczędniejszy jeśli przy maks 50 stopniach (parametr p1 )na kotle da rade wygrzać dom to spoko ewentualnie przy dużych mrozach możesz dać więcej 60 stopni, 45- 50 na same grzejniki to optymalna. Pamiętaj by w pokoju z termostatem głowice na grzejnikach zawsze były na maksa ZAWSZE to nie blok i do regulacji ma służyć właśnie twój sterownik TECH w innych pomieszczeniach możesz sobie przykręcić. Czujka zewnętrzna też nie jest bezwzględnie wymagana ale dobrze mieć zawsze to pogodówka (najlepiej tylko wtedy dać parametr p 27 na 35)

Opublikowano

Pogodówki nie posiadam. A skropliny na razie skierowałem do dużego kubła. Ale mam zamiar wpiąc do kanalizacji. I teraz następne pytanie. Czy powinienem zrobić syfon?

Opublikowano

Ale on chyba ma już syfon bo jak instalator go oszalał to napełniał zbiorniczek podobny własnie do syfonu. Ale w razie czego mozna zrobic jak będą 2 to się nic nie stanie

Opublikowano

Zgadza się kocioł ma swój syfon, ale rury od kondensatu nie powinieneś szczelnie wpinać do kanalizacji (zwłaszcza jeśli kocioł jest w piwnicy), wtedy z kanalizacji może śmierdzieć.

Opublikowano

A mogę wpiąc wąż z kondensatu do odprowadzania wody deszczowej? Chyba tak?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dzięki. własnie używam ten piec od listopada. Jak na razie bez problemu. 100% Zadowolenia. Tylko jak u was z rachunkami.???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.