Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Buderus Gb072 20Kw + Rc310 Pomoc W Ustawieniach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ok dzięki :)

Teraz mam takie ustawienie. 

Według krzywej grzania.

Tryb ograniczony. 

Temp. Z. Punktem. Poczatkowym. 

Punkt końcowy: 45

Punkt początkowy: 25

Maks. Temp. Zasilania: 50

Wpływ pomieszczenia: 3K

Kocioł ustawiona ma temp. 50*

od godz 10 było już 4 starty palnika, troche za dużo. Grzanie jest na 21 * a obniżenie na 20,5*. Obserwowałam piec i gdy mu spadnie temp na kotle do 34 stopni on sie załacza a na sterowniku jest 20,7. Potem chodzi do 20.9 i ma na piecu 40 stopni i się wyłacza. Przy temperaturze na dworzu przy + 5,5* tak chodzi. Może ten wpływ pomieszczenia mu zmienić? Dać mniej czy wyżej? Wszystkie kaloryfery sa na 5 żeby chociaż tak go oszukać. Niewiem co tu można mu zaradzić. Wiem że częste starty palnika nie dobrze wpływają na kocioł. Z tego jednego podciągania wody ok 0,5 l płynu zeszło z rurki od kondensu. Może ma ktoś jakąś podpowiedź jak mu tu zrobić mniej tych startów palnika? 

Edytowane przez milutka7479
Opublikowano

Prawdopodobnie wyłącza się dlatego, że temperatura na piecu jest o 7 stC (parametr) wyższa niż temperatura zadana. Skoro wyłącza ci przy 40 na piecu, to zadaną jest prawdopodobnie ok. 33stC.

Temperaturą na piecu jest 40, bo prawdopodobnie temperatura powrotna do pieca jest już taka wysoka, że piec pomimo, że grzeje mocą minimalna, to jednak nie jest wstanie jej ogrzać, do 33stC, lecz do 40stC (np temperatura powrotnej wody to 35stC, więc trudno ja podgrzać do 33stC)

Temperatura powrotu jest np 35stC, bo twoje kaloryfery nie są wstanie odebrać ciepła, które do nich płynie w wodzie o temperaturze 40stC.

Biorąc pod uwagę, że w pokoju masz 20.9 zamiast 21stC, to jest dziwne i świadczy raczej o problemach hydraulicznych.

Nie znam się tak na hydraulice, ale przychodzą mi do głowy takie pomysly:
- źle ustawione kryzy na kaloryferach, co powoduje, że jest jeden kaloryfer przez który woda za szybko przepływa i od razu wraca do pieca.
- coś jest nie tak z pompą (za szybko albo za słabo pompuje?)
- masz za duży piec, wtedy przy +5stC na dworze, 4 wyłączenia dziennie to nie jest źle

Z rzeczy nie-hydraulicznych:
- możesz zwiększyć wpływ pomieszczenia, to przy niedogrzany pokoju piec da większą temperaturę wody.
- możesz zwiększyć 'Int.temp. (blok.cyklu)' z 7stC na 10stC, co da więcej szansy na o grzanie pokoi bez wyłączania pieca.

Z rzeczy hydraulicznych :
- możesz zmienić ustawienia 'Char. wykreślna pompy'. Ja miałem P2
- możesz jednak ustawić termostaty z wyjątkiem pomieszczenia ze sterownikiem. Wtedy termostat odetnie ten źle ustawiony kaloryfer, bo on szybko powinien ogrzać powietrze naokoło siebie, skoro płynie przez niego za dużo wody (w porównaniu do innych kaloryferow).
- sprawdzić kryzowanie kaloryferow.

Ps. Nie zmieniaj za dużo na raz. Jak coś zmienisz i nie daje efektu, ustaw poprzednie ustawienia dla tego czegoś.

Wysłane przy użyciu Tapatalka