hajtaler428 Opublikowano 22 Listopada 2017 #26 Opublikowano 22 Listopada 2017 Nie każdy sterownik ma możliwość ustawienia wyższej zadanej CWU od temp kotła...
rabczanin Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor #27 Opublikowano 22 Listopada 2017 Wiadomo że tak lepiej (gruba rura lub 2 obiegi). Ale właśnie po to się dławi bojler bo po dogrzaniu nie potrzebuje dużej mocy a to co zostaje leci na 4D - to oczywiście taka partyzantka, którą może się uda ogarnąć bez przeróbek, a i potestować nie zaszkodzi...Dławić na zaworach przy zbiorniku CWU?na zasilaniu CWU czy na wyjściu z CWU? Czy może w ogole za/przed pompą CWU? Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
ameno25 Opublikowano 22 Listopada 2017 #28 Opublikowano 22 Listopada 2017 Wiadomo że tak lepiej (gruba rura lub 2 obiegi). Ale właśnie po to się dławi bojler bo po dogrzaniu nie potrzebuje dużej mocy a to co zostaje leci na 4D - to oczywiście taka partyzantka, którą może się uda ogarnąć bez przeróbek, a i potestować nie zaszkodzi... Z dławieniem obiegu CWU to bez przesady , bo później sie okazuje ze zasobnik po kąpieli grzeje sie za długo. Ja mam podłoge i ustawiłem priorytet CWU , czyli wyłaczam CO na czas grzania CWU , przez ten pół godzinki podłoga nie zdaży wystygnąć :) a boiler ładuje sie szybciej i kociołek nie dostaje tak w dupe
shogunzlasa Opublikowano 23 Listopada 2017 #29 Opublikowano 23 Listopada 2017 Wszystko ma swoje zady i walety :)
gmaj22 Opublikowano 23 Listopada 2017 #30 Opublikowano 23 Listopada 2017 Albo wystarczy dac zadana CWU wyzszą od temp kotła , easy :) Z tym dawaniem wyzszej temp. CWU niż temp. CO nie zawsze zadziała. Niektóre sterowniki zatrzymują pompę CWU, jeśli temperatura bojlera zbliży się na kilka stopni do temperatury kotła. Lepsze jest "oszukanie" czujnika kalibracją, albo wyjęcie go z bojlera. W tym drugim przypadku trzeba odpowiednio obniżyć temperaturę załączenia pompy. Najprościej zrobić to na jednej pompie i dla ochrony powrotu zamiast 4D, dać 3D. Ustawić go ręcznie, wtedy wraz ze wzrostem temp, na kotle wzrastać będzie temp. na powrocie. Po dodaniu siłownika i czujnika zaworu na powrót kotła, można mieć 3 w1: priorytet CWU, ochronę powrotu i auto lato dla CWU.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.