Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa Instalacja I Brak Ochrony Powrotu, Co Zrobić?

zodi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dopiero teraz przeczytałem temat. Ta instalacja to rzeczywiście nieżle jest skopana. A ten 3D za kotłem do ochrony powrotu to już majstersztyk :) Zrób jak mówi sambor-tam jest generalnie wszystko do poprawienia.

Czy rozdzielacz do podłogówki to Tece? Tam jest możliwość podłączenia podłogówki i grzejników z jednego rozdzielacza i nie potrzeba do tego 3D.

.

Opublikowano

post-51897-0-75353700-1511448809_thumb.pngTak to działa:

Opublikowano

Czyli jak wspominałem - trza wywalić 3D ze schematu i podpiąć bezpośrednio pod układ mieszający - tylko pytanie czy ten drugi jest taki sam...
A przerobione zdjęcie chyba zachowam dla potomności bo z zasadą działania tego badziewia trza się rozpisywać na ładnych kilka zdań i czasem komuś ciężko jest skapować a na tym zdj, ładnie to widać...

Opublikowano

Dla potomnych dam Ci coś innego, bo wyżej jest opcja tylko dla podłogówki.

post-51897-0-31200800-1511465345_thumb.png

post-51897-0-17543500-1511465371_thumb.png

post-51897-0-39491400-1511465715_thumb.png

Opublikowano

Naprawię Ci tę instalację, chcesz ? Tak to będzie wyglądało B)

post-70216-0-40559200-1511543847_thumb.jpg

Opublikowano

Wisielczy humor...:)

Opublikowano

Te pompy są akurat tanie (dobry stosunek cena/jakość), wyświetlacz w komplecie z niezłym kotłem. Szkoda że już go rozsadziło...

Powinno się napiętnować pewną osobę... ale ja tego nie zrobię - nie chcę, by mnie włóczono po sądach.

Opublikowano

Jak widać "kwit" kwitowy nierówny... O innych kwitach na odrębnym wątku pisałem ;)

Opublikowano

Kocioł rozsadziło....a ten dwupłaszczowy bojler cały???!!

Opublikowano

Kocioł rozsadziło....a ten dwupłaszczowy bojler cały???!!

Płaszcz wytrzymuje standardowo więcej niż kocioł - przeważnie ma dopuszczalne ciśnienie do 3 barów na zasilaniu z kotła

Opublikowano

Hej,

Hydraulik zabrał się za przerabianie instalacji. Kolega po fachu podpowiedział mu takie oto rozwiązanie co do ochrony powrotu bo twierdzi że już tak robił i ciężko bylo dogrzać powrót. Co myślicie?

post-76001-0-40877800-1511799472_thumb.jpg

Opublikowano

Ja żadnym hydraulikiem nie jestem ani nie mam z hydraulika nic wspólnego ale na 1szy rzut oka widać ze powrót będzie gorący. Rzekłbym nawet ze taki sam ją wyjście :)

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To niech tak robi u siebie a nie u ciebie.

U ciebie ma być tak jak pokazywałem kilka postów wstecz.

To co proponujesz to idiotyzm do n-tej potęgi!

Ok

A zawory zwrotne na powrotach z podłogi tak jak na planie? A co z grzejnikami i cwu, bez zaworu zwrotnego?

Opublikowano

Za każdą pompą prócz podłogi zawór zwrotny, a na podłogę tak jak na rysunku, czyli na rurach powrotnych , między zaw 4-D a zaw 3-D

I tak są narysowane zaw zwrotnie w poście 50 - nie widać???

Opublikowano

Co to za bajpas z pompą???? Pompa kotłowa do dogrzania powrotu ma być na rurze z 4D do powrotu kotła. Radosna twórczość tu panuje ;)

Opublikowano

To niech tak robi u siebie a nie u ciebie.

U ciebie ma być tak jak pokazywałem kilka postów wstecz.

To co proponujesz to idiotyzm do n-tej potęgi!

Powiedział że u siebie miał pompę kotłową za zaworem 4d i ciągle mu ciepłej wody brakowało. A jak zrobił ten bypass to powrót się utrzymywał wysoki. Tylko powtarzam
Opublikowano

Kolego zrobisz jak uważasz, ale koledzy dobrze ci radzą z umiejscowieniem pompy i ja tylko te rady mogę potwierdzić bo tez mam na powrocie z 4d do kotła be żadnych baypassow i jest dobrze. A poza tym to za zaworem 4d mam zasilanie podlogi i grzejników i nawet z pompą kotlowa na pierwszym biegu wody gorącej mi nie brakuje.

Opublikowano

Czy potrzebuje zawór 3d termostatyczny przed rozdzielaczami jeśli mam zawór termostatyczny który w prawdzie nie miesza zimnej wody tylko reaguje na temperaturę za pompa podłogi przez czujnik. Gdy temperatura wody spada w podłodze otwiera się i wpuszcza do rozdzielacza to co ma z pieca. Czy w punkcie x może być woda większa niż 45 stopni?

Czy może do rozdzielacza wpadać woda gorąca z pieca i w rozdzielaczu miesza się z powrotem podłogi?

post-76001-0-68016700-1511803076_thumb.jpg

Opublikowano

To jest mieszacz pompowy i nie potrzeba mieszacza 3D. 

Widzę zdjęcie przerobione przeze mnie w innym temacie :) (bez zielonych strzałek)

Żeby się nie rozpisywać, widzisz, gdzie tkwi błąd?

post-51897-0-87425700-1511804569_thumb.png

Opublikowano

Hydraulik tak mi spiol ogrzewanie. Czy zawory zwrotne mają być w punktach x? Powrót z podłogi idzie jeden z góry a drugi z dołu i łączą się trójnikiem.

post-76001-0-85242000-1511804572_thumb.jpg

Opublikowano

Na mój mało doświadczony rozum w tych sprawach to sądzę że w punkcie x moze być wieksza temp niz 45°. Ważne aby po zmieszaniu z chłodną woda powracajaca z podlogi nie bylo wiecej niz 45. W takim przypadku chyba nie bedzie ci potrzebny ten dodatkowy zawór termostatyczny. Ale niech wypowiedza sie bardziej doswiadczeni. Ja u siebie mam zwykly 3d z silownikiem i pogodowka oraz pokojowka tylko ze u mnie wiekszosc w podlodze. Mialem termostatyczny zamontowany ale zmieniłem na zwykly zeby miec zdalne sterowanie podłogą. W razie 'w' to mam na sprzedanie zawor termostatyczny afriso po 2 sezobach.;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.