swiezy Opublikowano 13 Listopada 2017 #1 Opublikowano 13 Listopada 2017 Będąc nowym użytkownikiem, na wstępie chciałbym się przywitać z wszystkimi. Szukam kotła na ekogroszek, moja uwage przykuł kocioł sztoker +12, na forum w sumie to nic na temat tego kotła nie znalazłem, stąd moje pytanie, czy jest ktoś na forum kto posiada ten kocioł? (12,18,24?). Czy doświadczeniu użytkownicy tego forum mogą coś napisać na temat tego kotła?, jaki jest tam zamontowany palnik? i czy to jest dobre rozwiązanie? Na stronie czysteogrzewanie znalazłem, że poprzednia wersja strasznie zarasta sadzą, czy ta też będzie? Jak z czyszczeniem tego kotła? za cenne rady z góry dziekuję
Pieklorz Opublikowano 13 Listopada 2017 #2 Opublikowano 13 Listopada 2017 12kW jest autentycznie malusieńkim kotłem. Tak w przybliżeniu sięga do pasa. To jest 12kW na dobrym węglu i nie ma zapasu nad moc znamionową. Dostęp do czyszczenia prosty, od przodu, ten mały ma zawirowacze. Zasyp kosza adekwatny do gabarytu Co tam masz do ogrzania i jak ocieplone. Może się okazać, że czasem lepiej wybrać 18kW, większy zasyp kosza i może być wygodniej 12kW ma zasyp 90kg 18kW ma zasyp kosza 120kg
swiezy Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 14 Listopada 2017 Mam 260 metrów starego ale dobrze ocieplonego budynku, według ciepłowłaściwe 11kw +CWU dla 4 osób (tylko prysznice)
radik81 Opublikowano 14 Listopada 2017 #4 Opublikowano 14 Listopada 2017 Obawiam się że 12 może tego nie ogarnąć. Lepiej wziąć 18. Sztokery dobrze radzą sobie na niskiej mocy więc w okresach przejściowych nie będzie za duży.
Pieklorz Opublikowano 14 Listopada 2017 #5 Opublikowano 14 Listopada 2017 Tu jak kolega pisze, patrz na ten ciutkę większy
swiezy Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 14 Listopada 2017 Czyli sugerujecie, że z 12 jest ciężko wyciągnąć te 12kw? Wszędzie gdzie czytam na forach, wszyscy mówią żeby nie przewymiarowywać kotła itp? Tak na szybko, bo nigdzie nie mogę znaleźć czy 18 też ma zawirowacze, czy tylko dodatkową półkę w tych trzecich drzwiczkach? Jutro mam mieć wyniki profesjonalnego audytu to może coś się wyjaśni
Pieklorz Opublikowano 14 Listopada 2017 #7 Opublikowano 14 Listopada 2017 Tu nie ma zapasu, nie wytargasz więcej. 12kW na bdb węglu na stanowisku badawczym ze stałym odbiorem ciepła na stabilnym i zadanym przepływie wody. Po polsku mówiąc w realu na węglu ze składu i zmiennym zapotrzebowaniu na moc traktuj to jak kocioł max 10kW Ten większy w warunkach domowych jak coś ok. 15-16kW i bez zapasu nad moc znamionową
swiezy Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #8 Opublikowano 15 Listopada 2017 Dziękuję za wyjaśnienia, To teraz trzeba trochę dozbierać kasy. Jaką temperaturę spalin ma 18? Wykończę komin murowany? Myśleć od razu nad wkładem? Czy wstrzymać się na razie i wyciągnąć zawirowacze i obserwować? Do jakiej minimalnej mocy ten kocioł zejdzie?
Pieklorz Opublikowano 15 Listopada 2017 #9 Opublikowano 15 Listopada 2017 W siedzibie producenta pracuje to na kominach ceglanych. Tu sporo zależy od tego czym palimy i jak palimy. Tu te części lotne, które siadają na wymienniku są suche, wystarcza je zamieść, nie trzeba skrobać na siłę. Można wyjąć zawirowacz, można dobrać paliwo 24-25MJ np. retopal czy zwykły Anmag albo przyzwoity i suchy eko rosyjski 23-25MJ Wydaje mi się jednak,że martwić byś się musiał, jakbyś wybrał 24kW, ta 18-ka będzie w sam raz Sam mam w prototypowym wymienniku zamontowany palnik v-ej klasy i też pracuję na kominie ceglanym
MarHan Opublikowano 29 Listopada 2017 #10 Opublikowano 29 Listopada 2017 Witam Jestem nowy tak że dzień dobry wszystkim. Mam pytanie i potrzebuje opini. Jestem na kupnie kotła Sztoker + 12kW posiadam domek nowo wybudowany wydaje mi się dość dobrze ocieplony ściany 15 cm styr grafit poddasze 30 cm wełna i podłoga 10 cm styropian. Domek ma ok 180 m^2 w tym jest 60 m^2 piwnicy ogrzewanej do niższej temperatury w której jest garaż tak że użytkowej do ogrzania zostaje 120m^2. Mieszkać mają 3 osoby może kiedyś 4 (+ pies i kot) CWU planuje 140l z zaworem termostatycznym puszczającym ciepla wodę o ustalonej temp na dom. Dom ma ogrzewanie mieszane ok 40 m^2 podłogówka i reszta grzejniki stalowe. Proszę o informację czy taki kociołek wystarczy, wiem że mały ale z ciepło własściwe wychodzi że wystarczyłoby mi 10kW. Dodatkowo mam kominek w domu którym przy bardzo dużych mrozach mógłbym dogrzać. Temp. jaką utrzymuje w domu to ok 19-20 st. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pomoc Marcin
Gość Opublikowano 29 Listopada 2017 #11 Opublikowano 29 Listopada 2017 W zupełności wystarczy,nawet się nie zmęczy ;)... 19-20*,to chyba jesteś chłodno-lubny :)
MarHan Opublikowano 29 Listopada 2017 #12 Opublikowano 29 Listopada 2017 Kolego KOLANIN jak to co napisałeś, że 12kW da rade u mnie ma się do tego co ty masz w domu? (jak dobrze znalazłem to masz 140mb i przeszło 20kW kocioł, rozumiem że dom nieocieplony. Przepraszam że tak drążę, ale jestem przyzwyczajony do mega wielkich i mocnych kotłów w domach jednorodzinnych (u rodziców u brata) a tu mi wykonawca mówi że mogę sobie taki malutki piecyk wstawić i będzie git. Nie chciałbym wydać 6k i za rok wymieniać piec na 18kW bo za mały. Ktoś ma doświadczenie z tak małymi kociołkami.
Gość Opublikowano 29 Listopada 2017 #13 Opublikowano 29 Listopada 2017 Tak,mam dom niedocieplony i przewymiarowany kocioł. Użytkuję tego kloca 7 zimę,obecnie pracuje z mocą 5kW(razem z CWU). Jest o 40% za duży,w największe mrozy poniżej -20* zapotrzebowanie z CWU wynosiło u mnie 13-14kW,które wynikało ze spalanego opału 55kg/doba. Przeciętnie kocioł u mnie pracuje zimą z mocą 7-8kW. A chata w porównaniu z Twoją to durszlak. B. mroźnych dni po -20 może być w sezonie grzewczym co najwyżej kilkanaście. Jeśli masz obawy kup większy,moim zdaniem nie potrzebnie ale Ty jesteś inwestorem. Możesz też pomyśleć o ciut większym v klasy SKAM PV 13kW,z ciekawym palnikiem V-200 .
radik81 Opublikowano 29 Listopada 2017 #14 Opublikowano 29 Listopada 2017 Kolego @MarHan Twój dom to termos. Sztoker +12 lub Skamp-PV 13 spokojnie wystarczą.
MarHan Opublikowano 30 Listopada 2017 #15 Opublikowano 30 Listopada 2017 Dziekuje koledzy za opinie. Myślałem o Skampie ale jest jeden problem - on nie ma ECODESIGN a z togo co się orientuje to problem (mieszkam w małopolsce) Też mi się bardziej podobał ale niestety sztoker spełnia wszystkie założenia ustawy smogowej i dodatkowo jest na stronie https://powietrze.malopolska.pl/ekoprojekt/ dlatego on jest na celowniku. Nie chciałbym po pierwsze mieć problemu z odbiorem domu a po drugie wymieniać pieca za 4 lata bo nie ma ekoprojektu.
LUKAS9 Opublikowano 9 Stycznia 2018 #16 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Witam wszystkich Czy ktoś z forumowiczów ma już jakieś doświadczenie z tym kociołkiem? Zalety, wady itd...
Korzak Opublikowano 23 Września 2018 #17 Opublikowano 23 Września 2018 Witam, zastanawiam się nad kotłem Sztoker+ firmy Parex http://www.parex-kotly.com.pl/produkty/sztoker#dane-techniczne. Niestety kompletnie się na tym nie znam i nie wiem, czy to dobry wybór. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tą firmą? Ewentualnie proszę o polecenie jakiś innych firm, które Wam się sprawdziły.
Pieklorz Opublikowano 23 Września 2018 #18 Opublikowano 23 Września 2018 Producentem Sztoker+ jest Komiz , ale możesz go zamówić chociażby też w firmie Parex Jakiego dużego szukasz? jak w tytule wątku 12kW ??
michalwa Opublikowano 23 Września 2018 #19 Opublikowano 23 Września 2018 Ile stopni będą miały spaliny w kotle 12 kw na max mocy i np na 5 kw ?
Pieklorz Opublikowano 24 Września 2018 #20 Opublikowano 24 Września 2018 DTR podaje orientacyjnie 150st.C moc znamionowa 80st.C moc obniżona
CIHYMUR Opublikowano 24 Września 2018 #21 Opublikowano 24 Września 2018 Kolego Pieklorz jaką moc palnika posiadam? Bo moc kotła to wg producenta 12kW. Dzisiaj rano skończył się zasyp w podajniku. Zasypałem i zważyłem przesypywanie podajnika przez 6 minut. Wyszło 1,360g. Dla pewności zważyłem przesypanie ponownie przez 6 min. Wyszło 1,340g. Wiadomo granulacja itp. Może się różnić.. Przyjąć trzeba 1,350gram jako średnia. Jeśli pomnożę 6minut razy 10 , to wyjdzie 13,5kg/h a w sterowniku było ustawione 10kg/h. Czego efektem jest zaniżenie spalonego ekogrochu. Już wprowadziłem zmianę. Palnik a właściwie ślimak gdyby chodził non stop 24/h spali 1h=13,5x24h=324kg. 324x24MJ/kg=7 776MJ 1MJ=0,278kWh 7 776MJ x 0,278kWh = 2 161,728 kWh Czy to jest prawidłowa moc palnika??? Na 24/h. moc palnika to 90,072 kW/h ?
Pieklorz Opublikowano 24 Września 2018 #22 Opublikowano 24 Września 2018 Musisz odróżniać przesyp od spalania, to co zważyłeś jest dla ekogroszku, który teraz posiadasz W SV200 tez mi wychodzi w granicy 13,3 pod 13,4kg/h (ok 3,6 pod 3,7g/sek pracy) jak wklepuję w cobry2 czy SPPv2 Przesyp to teoretyczne rozważania o max wypychu paliwa przez 1h ciągłej pracy, to jest potrzebne tylko do licznika spalania Silnik konstrukcyjnie nie jest przystosowany do pracy ciągłej, jego mniej więcej po max. 20minutach takiej pracy rozłączyłby wyłącznik termiczny Palnik też nie spali takiej ilości wypychanego paliwa w czasie. Licznik natomiast opiera sie o czas pracy silnika, więc dlatego trzeba znać przesyp w jednych sterach podaje się go na 1sekunde pracy (np. SPPv2), w innych przesyp jest podawany minutowo (ecoal np.) a sterowania elektro-miz od lat mają przesyp godzinowy, efekt ten sam....
CIHYMUR Opublikowano 24 Września 2018 #23 Opublikowano 24 Września 2018 Oczekiwałem odpowiedzi : twoja moc palnika to .... Dzięki za odzew.
Pieklorz Opublikowano 24 Września 2018 #24 Opublikowano 24 Września 2018 Twoja moc palnika to 12kW +,- 1 do 1,5kW w zależności od jakości ekogroszku
misiurally Opublikowano 30 Września 2018 #25 Opublikowano 30 Września 2018 Witam. Od kilku dni użytkuję +12 i mam problem ze stabilnością temperatur na kotle. Kocioł przebija o około 5st i wyłącza się, później spada poza zadaną i znowu goni do góry i tak w kółko:/ ma ktoś pomysł co może być przyczyną takiego stanu? Głównym problemem jest to że jak jest na czuwaniu to skrapla się woda w rurze spalinowej i zaczyna z niej kapać :/ Parametry to: podawanie 20s pauza 30s powietrze 60% temperatura powrotu ustawiona na około 60st Aaaa... na razie palę ekogroszkiem ogień ale mam na niższe temperatury na zewnątrz bartex gold. Opał raczej suchy bo w zasobniku nie ma śladów wody. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.