Skocz do zawartości

PanKazimierz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc w doborze kotła gazowego. Jestem laikiem w temacie, a muszę go wybrać w przyszłym tygodniu, bo ekipa remontowa czeka.

opis mieszkania:

Mieszkanie 100m2 w kamienicy

7 grzejników

2 miejsca poboru wody (łazienka, kuchnia)

do tej pory zamontowany był stary kocioł gazowy dwufunkcyjny Saunier Duval thematek C chyba 24kW.

Problem z nim był taki, że leciała albo gorąca woda, albo zimna - ciężko było ustawić ciepłą, dodatkowo nie dawał rady przy jednoczesnym użyciu ciepłej wody w kuchni i łazience... poza tym mało awaryjny :)

oczekiwania dot. kotła

kocioł indukcyjny, z zamkniętą komorą spalania, wiszący, bez dodatkowego zasobnika na wodę

nieawaryjny

cichy (kotłownia sąsiaduje z sypialnią)

wystarczająco mocny żeby można było jednocześnie np się kąpać w łazience i myć gary w kuchni

oszczędny

sterowanie mobilne (miły gadżet, ale jak się nie da to trudno)

budżet: 3000-6000 zł

w okolicy mam następujące serwisy:

ariston, Beretta, de dietrich, ferroli, immergas, junkers, saunier duval

Podobał mi się ariston alteas one, ale nie wiem czy nie będzie za słaby - podajże 24KW i 10l/min

dodatkowo czytałem negatywne opinie o piecach tej firmy że awaryjne i bardzo słabo z serwisem i że długo się czeka na zamówienie części wymiennych. Ale nie wiem czy to pisała konkurencja, czy wy też możecie potwierdzić te opinie.

Bardzo was proszę o opinie i pomoc, bo sam już nie wiem co mam wybrać. Wszystkie te kotły wydaja mi się identyczne.

Opublikowano

victrix 28kw 2f nie terra i nie TT koło 4 tyś

Opublikowano

dziękuję za odpowiedź. Tylko pytanie - dlaczego nie tera ? cena podobna, a z możliwością podpięcia pod sterowanie mobilne...

czyli rozumiem, że ten arriston odpada? :(

aha i jeszcze jedno - minimalna moc kotła 5,5 kW... to nie za dużo? czy to nie ma aż takiego znaczenia ?

Opublikowano

Jak nie tera i nie tt, to jaki to będzie? Exa?

Opublikowano

TT to porażka wymiennik AlSi awaryjny, terra wymiennik płaszczowo rurkowy nowość nie dopracowany długo startuje na ciepłą wode , victrix Exa z tym nie ma problemu niezawodny zamontowałem około 70 szt z  żadnym nie ma problemu! po co sterowanie mobilne victrix sterowany jest za pomocą termostatu typu on-of wiec każde urządzenie które posiada styk bez napięciowy bez problemu załączy kocioł nawet nie związane z ogrzewnictwem

Opublikowano

Po co 28 kW, skoro 24 kW mało kiedy będzie miał co robić? TT 24 nie obawiałbym się zupełnie - wisi takowy u mnie 3 rok i żadnych problemów, Terra to badziew. Jeśli koniecznie chcesz rozbudowane sterowanie przez internet/telefon to nie pakuj się w Immergasa, bo moduł Dominus kosztuje połowę tego co kocioł :-).

Modulację od 2.8 kW masz na przykład w Unicalu KONm, ale nie wiem jak z serwisem w Twojej okolicy.

Opublikowano

klikam na stronie Unicalu "znajdź najbliższy serwis" i wychodzi na to, że w Polsce nie ma ani jednego, Do tego napis: Pamiętaj jednak, że Serwisanci marki UNICAL działają we własnym imieniu, na własny rachunek i nie są przedstawicielami Spółki. (...) W związku z powyższym, Spółka nie ponosi żadnej odpowiedzialności za działania lub zaniechania takich firm.

A z tym maksymalnym kW to nie jest tak, że może być większe, bo kocioł i tak dostosowuje się do aktualnego zapotrzebowania ? Po to chyba jest ten przedział 5,5-27 kW ?

a o tym Aristonie Alteas One ktoś coś powie? ktoś miał z tym ustrojstwem do czynienia ?

a i jak z częściami do immergasa ? drogie? dostępne ?

Opublikowano

2funkcje mają 28kw bo działa jako przepływowy wiec musi mieć kopa ! nie stosuje żadnych sterowników immergasa no chyba że Tyboxy 137 salus ma sterowanie przez internet i tech ma a co do TT to jedna się zapaliła, druga 2 wentylatory na gwarancji wymienione ,3 wymiennik pęknięty wymieniony na nowy.

Opublikowano

Coś się zepsuło na stronie w takim razie. Działalność serwisów na własny rachunek to standard u każdego producenta, bo przecież oni nas nie zatrudniają w żaden sposób. Zresztą, nie będzie mnie przecież, za przeproszeniem, sztorcował jakiś pracownik działu technicznego siedzący za biurkiem w centrali :-).

Aristonów nie znam, więc się nie wypowiem, ale mam uprzedzenie do marki i nie montuję w ogóle. Dostępność części do Immergasa jest bezproblemowa a ceny w miarę przystępne. Aczkolwiek muszę przyznać, że kotły jako takie są względnie bezawaryjne, o ile pilnuje ich kumaty serwisant a nie gość, który co roku przyjeżdża tylko odkurzyć środek.

Edit: Zamontowaliśmy jakieś 12 sztuk TT starej serii (ze srebrnymi pokrętłami) w zeszłym roku i chyba śmigają bez problemów, bo znajomy, który je serwisuje nie marudził :-). Ale to w sumie tylko urządzenie, może były fabrycznie już skopane.

Opublikowano

A jak to jest - mam taki kocioł zamówić u producenta, czy mogę sobie zamówić gdzie bądź przez internet - nie stracę wtedy jakiejś gwarancji ? 

A może powinienem kupić przez osobę, która robi pierwsze uruchomienie? gubię się już w tym. Dystrybutor to jedno, pierwsze uruchomienie to drugie, a ewentualne serwisy to trzecie. I teraz jak się coś posypie, to każdy będzie zwalał na każdego. 

Dodatkowo Immergas ma trzy rodzaje serwisantów: Licencjonowany serwis, serwis i partner serwisowy. Czy jak w mojej okolicy nie ma Licencjonowanego serwisu tylko zwykłe serwisy, to będzie to miało jakieś znaczenie ?

Przepraszam za być może banalne pytania, ale pierwszy raz kupuję kocioł i nie chciałbym popełnić jakiegoś głupiego błędu. 

Opublikowano

Coś się zepsuło na stronie w takim razie. Działalność serwisów na własny rachunek to standard u każdego producenta, bo przecież oni nas nie zatrudniają w żaden sposób. Zresztą, nie będzie mnie przecież, za przeproszeniem, sztorcował jakiś pracownik działu technicznego siedzący za biurkiem w centrali :-).

Aristonów nie znam, więc się nie wypowiem, ale mam uprzedzenie do marki i nie montuję w ogóle. Dostępność części do Immergasa jest bezproblemowa a ceny w miarę przystępne. Aczkolwiek muszę przyznać, że kotły jako takie są względnie bezawaryjne, o ile pilnuje ich kumaty serwisant a nie gość, który co roku przyjeżdża tylko odkurzyć środek.

Edit: Zamontowaliśmy jakieś 12 sztuk TT starej serii (ze srebrnymi pokrętłami) w zeszłym roku i chyba śmigają bez problemów, bo znajomy, który je serwisuje nie marudził :-). Ale to w sumie tylko urządzenie, może były fabrycznie już skopane.

no tak w końcu włoskie przerwa na obiad  była, serwisantów znam kilku ale tylko jeden mi serwisuje i je uruchamia bo reszta to paprochy

Opublikowano

Jeśli chodzi o Immergasa to polecam zadzwonić i sprawdzić. Jakiś czas temu gadałem z handlowcem z mojego obszaru i mówił, że będą chcieli brać się za handel internetowy z uwagi na dumpingowe ceny kotłów na Allegro, co wykasza konkurencję w postaci sklepów stacjonarnych (fakt faktem, nie wiem czy temat się ruszył). Druga sprawa, przy zakupach w internecie, uważaj na zaniżoną cenę z fakturą na 8% VAT, bo wtedy nie kupujesz kotła jako takiego tylko usługę montażu. Oczywiście dostaniesz kocioł, ale część serwisantów nie chce tego potem odebrać, bo potem wychodzą cuda jeśli chodzi o dojście do tego kto to faktycznie montował.

Bądź lokalnym patriotą, kup w jakimś sklepie w okolicy :-).

Opublikowano

gdzie kupi to jego sprawa kwestia ceny pozostaje victrix koło 4 tyś. nie ma co przepłacać jeśli mają chore ceny to niech sobie trzymają

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

hej, miałem małe zamieszanie z remontem i dlatego piec jeszcze nie wybrany. Ostatecznie na placu boju pozostały dwa modele:
1. ECOCONDENS CRYSTAL II-25

2. VICTRIX EXA 28 1 ERP

czy moglibyście podpowiedzieć za i przeciw tym kotłom żeby ułatwić wybór ?

Opublikowano

Zwycięży tańszy

Opublikowano

Zwycięży tańszy 1 nie znam 2 to spoko kocioł 7 lat gwarancj w termecie za kase nie warto gwarancja jest na 2 lata jesli zamontuje go zwykły instalator a po szkoleniach termetowskich 5 pożbiej po 5 latach

Opublikowano

Są w podobnej cenie, więc argument tańszy odpada.

przyznam że nie zrozumiałem wypowiedzi:

7 lat gwarancj w termecie za kase nie warto gwarancja jest na 2 lata jesli zamontuje go zwykły instalator a po szkoleniach termetowskich 5 pożbiej po 5 latach

znaczy czego nie warto ? i o co chodzi z tą gwarancją ?

Są w podobnej cenie, więc argument tańszy odpada.

Opublikowano

wiec tak jak zwykły instalator to zamontuje czyli np ja (cukiernik) zamontuje Panu kocioł to ma Pan 2 lata. jak to zrobi serwisant o imieniu np Stefan który odbył szkolenie i jest autoryzowanym serwisantem termetu to ma Pan 5 lat pod (warunkiem robienia przeglądów ale to każdy producent tak ma) natomiast istnieje w termecie opcja z 7 letnią gwarancją dopłaca Pan ponad 600zł (do 7 letniego kotła) i droższe ma Pan przeglądy zamiast 250zł normalnie to np 400zł . kocioł to sprzęt typu AGD wiec pasowało by aby zdechł po gwarancji!!! a naprawa będzie nie opłacalna. Np Vaillant 2lata gw. za dopłatą więcej. W mojej statystyce awaryjności przodują!! na 10 zamontowanych  3 szt nie odpaliły bo zawory gazowe zepsute, to pompa niemieckiej firmy z Dortmundu znowu padła. Kolega serwisant ma dzięki temu prace i kasuje klientów bo twierdzi" jak cie stać na vaillanta to płać za serwis", a victrixy psuć się nie chcą! (ale za to TT i tera padają)

Opublikowano

wiec tak jak zwykły instalator to zamontuje czyli np ja (cukiernik) zamontuje Panu kocioł to ma Pan 2 lata. jak to zrobi serwisant o imieniu np Stefan który odbył szkolenie i jest autoryzowanym serwisantem termetu to ma Pan 5 lat pod (warunkiem robienia przeglądów ale to każdy producent tak ma) natomiast istnieje w termecie opcja z 7 letnią gwarancją dopłaca Pan ponad 600zł (do 7 letniego kotła) i droższe ma Pan przeglądy zamiast 250zł normalnie to np 400zł . kocioł to sprzęt typu AGD wiec pasowało by aby zdechł po gwarancji!!! a naprawa będzie nie opłacalna. Np Vaillant 2lata gw. za dopłatą więcej. W mojej statystyce awaryjności przodują!! na 10 zamontowanych  3 szt nie odpaliły bo zawory gazowe zepsute, to pompa niemieckiej firmy z Dortmundu znowu padła. Kolega serwisant ma dzięki temu prace i kasuje klientów bo twierdzi" jak cie stać na vaillanta to płać za serwis", a victrixy psuć się nie chcą! (ale za to TT i tera padają)

Dziękuję za odpowiedź, teraz rozumiem... tylko skąd ja wezmę teraz serwisanta o imieniu Stefan ?! ;)

Opublikowano

humor dopisuje to bdb. :D Panie ekonomia  rządzi termet ma tanie części i sonda zasobnika jest w zestawie do 1 funkcji do vitrixa za 40zł a vaillant 80zł

Opublikowano

Jak to mówi mój kolega coś czego nie ma się nie zepsuje, żelazna dewiza !!!!  Są tacy ludzie dla których kocioł (firmy XXX) to jak samochód- szpan. Pracuje już kilka lat (po opuszczeniu cukierni) w branży mam pracę tylko z polecenia!!! i mam jej nadmiar (który  instalator jej dziś nie ma, marne pocieszenie) Eksperymentuje na sobie nie na klientach jak moi koledzy. im coś prostsze tym lepiej, i lepiej działa  trzymam stronę klientów nie sprzedałem się żadnej firmie, nie mam obklejonego samochodu firmami xyz, i na szczęście nie pracuje u żadnego buraka który mówi zróbcie, tak żeby było dobrze bo sam mgr inż. tempak nie ma pojęcia co i jak. Na razie victrix a czas pokaże co będzie montowane może i termet!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.