staryk Opublikowano 11 Listopada 2017 #26 Opublikowano 11 Listopada 2017 To jak masz nową instalacje to zapewne masz głowice na kaloryferach. Może odłącz pokojowy(skoro sprawia problemy) a temp w pokoju steruj głowicami. Jeśli dobrze zrozumiałem to im dłużej kocioł chodzi tym więcej przerzuca? Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
ArekFCB Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor #27 Opublikowano 11 Listopada 2017 To jak masz nową instalacje to zapewne masz głowice na kaloryferach. Może odłącz pokojowy(skoro sprawia problemy) a temp w pokoju steruj głowicami. Jeśli dobrze zrozumiałem to im dłużej kocioł chodzi tym więcej przerzuca? Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka[/quot Jak się załącza temp ekonomiczna 25,2 to na kotle jest 36 lub 38 a jak się załącza komfortowa to bije do 48 lub 49 aż termostat przestaje wysyłać sygnał o grzaniu bo osiągnął zadana temp
staryk Opublikowano 11 Listopada 2017 #28 Opublikowano 11 Listopada 2017 Przy takich temperaturach to b szybko wykończysz kocioł - >zgnije. Wyłącz pokojowke i niech kocioł leci na min 55 głowice pozamykaja jak temp w pokoju będzie osiagnieta. Nie dziwne że Cwu nie masz nagrzanego bo niby czym skoro niska temperatura na kotle niska Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
ArekFCB Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor #29 Opublikowano 11 Listopada 2017 Przy takich temperaturach to b szybko wykończysz kocioł - >zgnije. Wyłącz pokojowke i niech kocioł leci na min 55 głowice pozamykaja jak temp w pokoju będzie osiagnieta. Nie dziwne że Cwu nie masz nagrzanego bo niby czym skoro niska temperatura na kotle niska Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka[/quot To zwiększyć mu temp na 55 ? Teraz mam 53 ustawiona. Jakie ustawienia na piecu wprowadzić żeby była wyższa temp i żeby CWU było nagrzane więcej niż teraz czyli 40 stopni. Zwiększyć podawanie eko? Poradzisz coś? Dzięki za pomoc
staryk Opublikowano 11 Listopada 2017 #30 Opublikowano 11 Listopada 2017 No przecież sam napisałeś że to pokojowka obniża Ci temperaturę. Wyłącz ja jak już pisałeś ustaw 55. Ustabilizujesz układ będziesz mógł się bawić uatawieniami. Nigdzie nie piszesz ze kocioł ma problem z dobiciem do zadanej Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
ArekFCB Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor #31 Opublikowano 11 Listopada 2017 Czyli zadać mu 55 stopni i wyłączyć termostat pokojowy acregukoeac na głowicach przy grzejjnikacj?
staryk Opublikowano 11 Listopada 2017 #32 Opublikowano 11 Listopada 2017 No spróbuj tak. Tj bardzo niezdrowe dla kotła praca na temp jakich Twój kocioł chodzi. Głowica zrobi Ci robotę w pokoju nie wiem jaki masz ster i jak on współgra z z Twoim pokojowym ale czytając co pisze to coś jest nie tak. Ja jestem zwykłym użytkownikiem i staram się pomóc z tego co wiem i przeżyłem Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
ArekFCB Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor #33 Opublikowano 11 Listopada 2017 No spróbuj tak. Tj bardzo niezdrowe dla kotła praca na temp jakich Twój kocioł chodzi. Głowica zrobi Ci robotę w pokoju nie wiem jaki masz ster i jak on współgra z z Twoim pokojowym ale czytając co pisze to coś jest nie tak. Ja jestem zwykłym użytkownikiem i staram się pomóc z tego co wiem i przeżyłem Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka[/quot Sterownik KG Elektronik CS - 25.
staryk Opublikowano 11 Listopada 2017 #34 Opublikowano 11 Listopada 2017 Nie znam sterowników. Ogólnie z tego co piszesz to Twój Ster pokojowy przejął 'wladze', a to raczej nie tak powinno być.stąd spróbuj poradzić sobie bez niego a jak wyjdzie ze bez niego wszystko gra to będziesz się z nim bawil. Jak dla mnie póki co masz za dużo problemów wyć trzeba je po kolei wykluczac Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 11 Listopada 2017 #35 Opublikowano 11 Listopada 2017 Panowie doszli do dobrych wniosków.NAJPIERW USTABILIZOWAĆ UKŁAD :)Nie możesz w piecu tak zmieniać temperatury - to nie piec gazowy - więc sterowanie pokojowe sobie daruj. Czy masz termostaty na wszystkich grzejnikach? Opisz układ, masz podłogówkę?Co do ustawień - odpowiedz na te wcześniejsze pytania...
ArekFCB Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #36 Opublikowano 12 Listopada 2017 1. Do jakich temperatur sterownik obniza temp pieca? 2. Wypełnij cieplowlasciwe.pl i wklej link 3. Dowiedz sie jaka moc ma piec i co to za palnik 4. Potem Ci powiem jak bardzo spieprzona masz instalacje :-P bez urazy oczywiscie :-)[/ Aż tak mam zle to zrobione? http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2xyg Moc pieca 2.9 KW Moc palnika 25 na sterowniku mam ustawione komfort 26 stopni a na piecu zadane jest 53 piec grzeje sie tak do 50 lub 49 temperatura ekonomiczna na sterowniku 25,2 piec spada tak do 36 lub 37 - temperatura wygaszania pieca ustawiona jest na 30 stopni Podłogówkę mam w piwnicy która jest mieszkalna w sumie tam jest łazienka korytarz podłogowe ogrzewanie u siebie na samej górze podogówkę mam tylko w łazience. teraz mam podłogówkę wyłączoną ponieważ na dole wszystko remontuję i będe kładł płytki i nowa łazienka bedzie. Grzejniki w całym domu nowe armatura kraków
szelest Opublikowano 12 Listopada 2017 #37 Opublikowano 12 Listopada 2017 To ile w końcu masz do ogrzania 300 czy 900 metrów? http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2xy5
ArekFCB Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #38 Opublikowano 12 Listopada 2017 To ile w końcu masz do ogrzania 300 czy 900 metrów? http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2xy5 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2xyg
ArekFCB Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #40 Opublikowano 12 Listopada 2017 Wyłączyłes pokojowke? Jeszcze nie bo jestem w pracy do wieczora, podałem dane tak jak działa pokojówka. Dzwoniłem do goscia któy mi spawał piec i powiedział ze tkie spadki temp na piecu nie przeszkadzają ze tak ma spadać. Sam już nie wiem czy dobrze działa czy zle
staryk Opublikowano 12 Listopada 2017 #41 Opublikowano 12 Listopada 2017 No to wszystko jest dobrze to? 1szy raz słyszę żeby tak niska temperatura dla pieca była dobra, ale zapewne dużo nie wiem jeszcze spadki tj jedna sprawa temp kotła 2 sprawa Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 12 Listopada 2017 #42 Opublikowano 12 Listopada 2017 Jak widzisz masz piec o mocy około 30kW, Palnik 25 kW, który moduluje moc powiedzmy od 10 kW.Czyli masz jakieś 2 razy za duży piec i o wiele za duży palnik - bo zapotrzebowanie w mrozy to 15kW (na -20 stopni) - jak wyliczyłeś ze strony. Wniosek? Już jesteś w d... Teraz jak puścić tam trochę światła:1. Musisz wyłączyć pokojowe sterowanie!. Na piecu ustawić minimum 55 stopni. Grzejniki jak mają termostaty - ustawić w pokojach 3-4, łazienka max 4, powyżej 4ki często się nie wyłączają. Piec musi chodzić cały czas na temp. minimum 55 stopni - to termostaty (o ile je masz na grzejnikach) mają ustawiać temp! P.S. jak nie masz termostatów - masz przesrane...2. Włącz ciągłe grzanie bojlera (nawet podłącz pompę bezpośrednio do prądu) - nie spalisz więcej - piec będzie lepiej pracować i zapewnisz wyższą temp. powrotu pieca. 3. Zmień hydraulika i producenta kotła - lub przynajmniej ich nie słuchaj - będziesz zdrowszy Dopiero jak ustabilizujesz układ jak powyżej - bierz się za ustawienia i dopasowanie opału.P.S. 25 stopni w domu to samobójstwo.
ArekFCB Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #43 Opublikowano 12 Listopada 2017 Jak widzisz masz piec o mocy około 30kW, Palnik 25 kW, który moduluje moc powiedzmy od 10 kW. Czyli masz jakieś 2 razy za duży piec i o wiele za duży palnik - bo zapotrzebowanie w mrozy to 15kW (na -20 stopni) - jak wyliczyłeś ze strony. Wniosek? Już jesteś w d... Teraz jak puścić tam trochę światła: 1. Musisz wyłączyć pokojowe sterowanie!. Na piecu ustawić minimum 55 stopni. Grzejniki jak mają termostaty - ustawić w pokojach 3-4, łazienka max 4, powyżej 4ki często się nie wyłączają. Piec musi chodzić cały czas na temp. minimum 55 stopni - to termostaty (o ile je masz na grzejnikach) mają ustawiać temp! P.S. jak nie masz termostatów - masz przesrane... 2. Włącz ciągłe grzanie bojlera (nawet podłącz pompę bezpośrednio do prądu) - nie spalisz więcej - piec będzie lepiej pracować i zapewnisz wyższą temp. powrotu pieca. 3. Zmień hydraulika i producenta kotła - lub przynajmniej ich nie słuchaj - będziesz zdrowszy Dopiero jak ustabilizujesz układ jak powyżej - bierz się za ustawienia i dopasowanie opału. P.S. 25 stopni w domu to samobójstwo. a mógłbyś zerknąć na moje ustawiena pieca? czy wszsytko mam dobrze?? czyli jak mam tak duży piec to bardzo zle??
ArekFCB Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #44 Opublikowano 12 Listopada 2017 No to wszystko jest dobrze to? 1szy raz słyszę żeby tak niska temperatura dla pieca była dobra, ale zapewne dużo nie wiem jeszcze spadki tj jedna sprawa temp kotła 2 sprawa Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka gość mówił ze jak jak spada w temp ekonomiczną i temp piueca tak 36/ 37 to on jest wtdy w potrzymaniu ze jest ok a potem nabija zadaną temperature. możesz popatrzeć na ustwienia mojego pieca i powiedzieć czy są dobre?? dzięki
staryk Opublikowano 12 Listopada 2017 #45 Opublikowano 12 Listopada 2017 Mam wrażenie że ja jedno a Ty swoje. To nic nie powalczymy. Chciałem pomoc tyle co wiem, cóż nie wyszlo. Zalewanie kotła zimna wg mnie nie jest dobrym rozwiazaniem Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 12 Listopada 2017 #46 Opublikowano 12 Listopada 2017 Jakie ustawienia? Histereza pracy kotła to 2 stopnie - u ciebie 20 - Czego jeszcze nie rozumiesz?Daj spokój z ustawieniami! Tłuczemy Ci do łba że to jest ostatnia rzecz do kombinacji w całym zrypanym układzie gdzie spieprzony jest kocioł, palnik, instalacja i sterowanieKlikaniem w sterownik fizyki nie poprawisz...
ArekFCB Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #47 Opublikowano 12 Listopada 2017 Mam wrażenie że ja jedno a Ty swoje. To nic nie powalczymy. Chciałem pomoc tyle co wiem, cóż nie wyszlo. Zalewanie kotła zimna wg mnie nie jest dobrym rozwiazaniem Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka Sorry, ok jak wrócę do domu wyłącze termosts pokojowy i zadam mu temp na pioecy 55, i skręce na grzejnikach. mógłbyś jeszcze popatrzec na ustawiena bo robia misie spieki może zle ustawienia mam
ArekFCB Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #48 Opublikowano 12 Listopada 2017 Jakie ustawienia? Histereza pracy kotła to 2 stopnie - u ciebie 20 - Czego jeszcze nie rozumiesz? Daj spokój z ustawieniami! Tłuczemy Ci do łba że to jest ostatnia rzecz do kombinacji w całym zrypanym układzie gdzie spieprzony jest kocioł, palnik, instalacja i sterowanie Klikaniem w sterownik fizyki nie poprawisz... Czyli mam zły piec, palnik i zle zrobioną całą instacje?? ok to wyłącze termostat pokojowy i zadam na piecu 55. Skręce termoststy na grzejniku i zobaczę co będzie sie dziać
shogunzlasa Opublikowano 12 Listopada 2017 #49 Opublikowano 12 Listopada 2017 Tylko jeden grzejnik zostaw otwarty (termostat na 5) żeby pompa miała przez co tłoczyć.Puść jeszcze CWU na stałe. Jak się ustabilizuje (dzień, dwa) - dopiero wtedy możesz kombinować z ustawieniami.
ArekFCB Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #50 Opublikowano 12 Listopada 2017 Tylko jeden grzejnik zostaw otwarty (termostat na 5) żeby pompa miała przez co tłoczyć. Puść jeszcze CWU na stałe. Jak się ustabilizuje (dzień, dwa) - dopiero wtedy możesz kombinować z ustawieniami. Na którym piętrze mam zostawić ten grzejnik na 5?? bo mam 3 piętra ;/ resztę grzejników w całym domu ustawić na 4?? na drugim piętrze mam termoststy które są w sakli do 6 u mnie na 3 piętrze termostsyt sa do 5 tylko. mogę za 2 lub 3 dni napisac do Cibie zebyś mi dalej pomógł??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.