Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Słabe Przepływy Na Górnym Rozdzielaczu

MikiQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. W zeszłym roku założyłem taki temat ale problem jest w dalszym ciągu a do tamtego już pewnie nikt nie zagląda więc piszę na nowo. W dalszym ciągu mam problem z odpowiednim przepływem na rozdzielaczu na górze. W tym momencie rozwiązałem to tak zmniejszyłem przepływ na dolnym rozdzielaczu tak do 1 litra i podniosłem temperaturę na zaborze 3 d ale to chyba nie jest dobre rozwiązanie bo pięć spala więcej groszku. Czy mogę zamontować jeszcze jedną pompę na powrocie z górnego rozdzielaczu? Mam możliwość upchnąć ja w górnym rozdzielaczu tylko nie wiem czy nie będzie jej słychać albo zamontować ja w kotłowni np pod sufitem żeby była jak najdalej od pieca. Czy da się to tak zrobić bez dodatkowego osprzetu typu sprzęgło i żeby to działało?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy to ci wystarczy kolego. Na drugim zdjęciu są te rurki które idą do rozdzielacza na górę. 723a7df75a01cd05280be44a4dd38267.jpg8a508f0899161735807f4e5938052d8f.jpg

Opublikowano

Jeszcze jakbyś średnicę podał, to byłoby lepiej,

Jaka pompa to napędza?

Jak jest nastawiona?

PS

A co wynikło z poprzedniej dyskusji?

Pewnie że rurki są na małe !

Opublikowano

Średnica miedzi 28, później widać to na zdjęciu przechodzi na pex 26 - średnica z zewnątrz. Pompa experia 25/60L. W poprzedniej dyskusji wynikło ze pompa może być na styk ale powinna to ogarnąć.

Opublikowano

Zawór jest ok. Wymieniony na samym początku bo fachowiec myślał że tamten będzie ok, ale nie był.

Pompa ustawiona na max.

Opublikowano

Temat tej instalacji jest na forum wałkowany od 2012 roku czyli już 5 lat  a autor tego tematu ciągle szuka Świętego Grala 

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/14187-ogrzewanie-podlogowe-slabo-grzeje-na-pietrze/

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17153-problemy-z-ogrzewaniem-pod%C5%82ogowym/

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22448-wymiana-pompy-na-mocniejsz%C4%85/

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21094-s%C5%82absze-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-na-g%C3%B3rze/

I myśli, że jak się rząd zmienił to zmieniła się fizyka przepływów i będzie teraz OK.

Zgodnie z nową polityką bez święconej wody w instalacji i egzorcyzmów ta instalacja nie ma prawa działać.

PS

Przecież dostałeś już wszystkie możliwe rady, dlaczego ich nie zastosowałeś.!???

Opublikowano

Sam o.Tadzio był z Toruniu ale nawet to nie pomogło.

A teraz na poważnie, nie lepiej będzie jak zareaguje druga pompa np. na powrocie z górnego rozdzielacza?

Opublikowano

Tam nie mogą być pompy w szereg połączone.

Jeżeli masz osobne rury z kotłowni do tego drugiego rozdzielacza, to za zaw 3-D daj drugą pompę 25/60 i pod nią podłącz oddzielne rury idące na piętro 

Opublikowano

Tam nie mogą być pompy w szereg połączone.

Jeżeli masz osobne rury z kotłowni do tego drugiego rozdzielacza, to za zaw 3-D daj drugą pompę 25/60 i pod nią podłącz oddzielne rury idące na piętro

A wystarczy pompa 25/60 skoro teraz mam i nie daje rady?

Opublikowano

Ale piszesz że jak zakręcisz dół to górę masz OK.

Jak to prawda na na dole masz ponoć pompę 25/60 to taka sama pompa powinna wystarczyć na górę.

Ale tego nawet nie można przeliczyć, gdyż nie ma pełnych danych i jakiegoś rys instalacji 

A mnie się po całym forum nie chce tego szukać

Chcesz pomocy to sam coś z siebie daj.

Opublikowano

Ale piszesz że jak zakręcisz dół to górę masz OK.

Jak to prawda na na dole masz ponoć pompę 25/60 to taka sama pompa powinna wystarczyć na górę.

Ale tego nawet nie można przeliczyć, gdyż nie ma pełnych danych i jakiegoś rys instalacji

A mnie się po całym forum nie chce tego szukać

Chcesz pomocy to sam coś z siebie daj.

Jak zamknę dolny rozdzielaczu to na górnym przepływy są większe o max 0,2 litra. Spróbuję jeszcze raz zamknąć dolny rozdzielacz i rozkręcić rotametry. Zobaczy ile będę maksymalnie wyciągnąć przy pełnym otwarciu każdej pętli. Ma sens takie sprawdzanie?

Opublikowano

To są przepływy na górnym rozdzielaczu przy maksymalnie rozkreconych rotametrach i zamkniętym dolnym rozdzielaczu. Na kolejnych zdjęciach jest kotlownia. 31f6d4e3446342b45b95e5e1d56ba068.jpg53d749e6b17af26c74d9b6a68a15f4c5.jpgdfb5b4c2249f5ad8161b5ed22efcad05.jpg31d002f77bb79f238985e0e624a0d9fe.jpgfab39780316d07f0a59caf7be6c97d84.jpg

Opublikowano

Zdjęcia nie są potrzebne, narysuj jak to jest połączone - kartka papieru , ołówek i rysunek, potem fot rysunku i to wszystko.

Dodatkowo potrzeba : jakie są pompy, jaki mieszacz - czyli jaki zaw 3D lub 4_D, jakie rury od pomp do rozdzielaczy.

Bez tego nic się nie ruszy.

Oczywiście możesz zmienić pompę w ciemno, ale wtedy długo będziesz na forum z tym tematem siedział

Opublikowano

Jest w miarę czytelne? Nie wiem dokładnie jaki jest ten zawór 3D ale był zmieniamy z 3 lata temu bo tamten miał za mały kvs. Ten już jest ok. 2cfe90e1049e872c53fb4b401505499e.jpg

Opublikowano

Tam chyba jest błąd.

Sprawdź połączenie dolnego rozdzielacza, tam jest jakaś rura wracająca wprost na zasilanie kotła - co to jest?

W którym miejscu?

Tak, faktycznie jest błąd. Za bardzo się rozpędziłem z tym rysowaniem.

Opublikowano

Nie ma tego kawałka od zasilania do zasilania na górę.

Na górę takie same rurki jak na dole.

Opublikowano

Czyli jakie te rury?

Prościej podać średnicę.Ile masz pętli na piętrze i jakie chcesz mieć w nich  przepływy - to ważne, gdyż do tego trzeba dobrać pompę.

Opublikowano

Na rysunku napisałem. Miedź 28, lol niej przejście na pex 26.

Opublikowano

Jak długie są te PEX-y 26 i jakie chcesz przepływy osiągnąć, ponadto ile jest tych pętli - ze zdjęcia nie wynika jednoznacznie - 9? lub 10? a może więcej?

Na jaki bieg jest ustawiona pompa?

Opublikowano

W kotłowni od zaworu 3D do górnego rozdzielacza jest 210 cm miedzi i około 370-400 cm pex. Górny rozdzielacz ma w sumie 10 sekcji o długościach: 72,47,43,71,56,81,76,69,105,95. Pompa pracuje w charakterestyce stałociśnieniowej górnej. Ile jesteśmy w stanie zwiększyć te przepływy? Da się to tak zrobić żeby wyciągnąć np 2 litry na każdej pętli a ja to sobie wyreguluję jak będę potrzebował. Chcę mięć zapas przy regulacji bo teraz górny rozdzielacz pracuje na maksa a i tak nie daje rady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.